Cintorínska-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Dolné Vestenice

Uzavretý
meno
Vladimir Benadik 07. júla 2021

Dobrý deň, pani starostka. Na cintoríne v Dolných Vesteniciach mám v urnovom múriku pochovaného otca. V obci nebývam, no vždy keď prídem na návštevu k mame, idem na cintorín zapáliť otcovi sviečku. Uplynulú sobotu som zažil obrovskú hanbu. K mame prišli na návštevu svatkovci (rodičia mojej manželky) a všetci spoločne sme šli na cintorín. Priznám sa, zostal som v nemom úžase, v akom katastrofálnom stave sa nachádza urnová časť cintorína. O to viac, že som po prvýkrát od otcovej smrti priviedol aj mojich svokrovcov. Nemyslíte, že takéto pietne miesto by si zaslúžilo trošku viac pozornosti? Nepokosená tráva, zelina vyrastajúca pomedzi dlaždice, v odkvapovej šachte hotové smetisko, A celej tejto spúšti dominuje plesnivá stena na dome smútku. Naozaj jedna obrovská HANBA pre Vás a Vašu obec.

12. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v súvislosti s Vaším odkazom si dovoľujem uviesť, že obec štandardne ročne realizuje 3 – 5 kosieb v obci , ktorých súčasťou je aj kosenie cintorínov vrátane kosby vyrastajúcej trávy na vydláždenej ploche v urnovej časti nového cintorína. Počet kosieb je realizovaný hlavne v závislosti od počasia a disponibilného stavu pracovníkov zabezpečujúcich kosbu. Napriek mimoriadne horúcemu počasiu minulý týždeň prebiehala kosba na plochách starého a nového cintorína vrátane kosby brehu cesty spájajúcej starý a nový cintorín, tzv. krížovej cesty. Cintoríny, hlavne nový, sú osadené v prírode, sú prakticky nedeliteľnou súčasťou prírody a kosba vyrastajúcej trávy aj vo vydláždených plochách cintorína predstavuje prirodzený spôsob úpravy týchto plôch. Početnosť kosieb je úmerná kapacitným možnostiam obce, obdobným spôsobom bola úprava zabezpečovaná aj v predchádzajúcich obdobiach.
Chápem, že niektorí ľudia sú mimoriadne citliví na určité záležitosti a odmietajú vnímať ďalšie prebiehajúce procesy. Nikoho neoberám o právo na názor.
Osobne považujem v urnovej časti nového cintorína za nedôstojný a mimoriadne dehonestujúci stav zistenú skutočnosť, že ľudia do zatiaľ neobsadených urnových sekcií odkladajú plastové fľaše s vodou a inými vecami a tieto využívajú ako skladový/odkladací priestor.
Prešla som mnohé cintoríny v rôznych obciach a mestách. Dovolím si uviesť môj názor, že náš nový cintorín patrí k tým najkrajším.
Áno, zlepšovať sa dá všeličo a zlepšovať sa dajú aj rôzne oblasti a stránky života.

Ing. Kvetoslava Šimorová, starostka obce
12. júl 2021

Vladimír Beňadik

Dobrý deň, pani starostka.

I keď zhodou okolností obec zrealizovala kosbu na cintoríne hneď na druhý deň po zverejnení môjho podnetu, chcem sa Vám poďakovať za jeho promptné vyriešenie.
Nepríjemnú spomienku na návštevu otcovho hrobu s mojími svokrovcami to však už bohužiaľ nezmení.
Moja mama chodí na cintorín každý deň. A okrem toho, že sa postará o otcov hrob, častokrát zaleje aj zeleň a kvety vo veľkom asi meter a pol vysokom betónovom kvetináči uprostred urnovej časti cintorína. Na tento účel má v jednom z prázdnych urnových miest odložené malé vedierko a fľašu s vodou (lebo voda z vodovodu nie vždy tečie}. A keďže sa už dvakrát stalo, že múrik s urnovými miestami bol znečistený a počmáraný, má tam aj fľašku so saponátom a malú kefku na jeho vyčistenie. Čiže všetko, čo má odložené v jednom z prázdnych urnových miest tam má len preto, aby sa postarala o spoločné priestory urnovej časti.
Naozaj to považujete za "nedôstojnú a mimoriadne dehonestujúcu" záležitosť? Určite dobre poznáte moju mamu a viete, že vždy vie nezištne pomôcť. Keď ešte žil otec, chodili spolu zbierať odpadky hore na Záviničie, ku krížu. Verím, že si na to dobre pamätáte. Vyprosujem si teda takéto neoprávnené osobné útoky z Vašej strany voči nej. Skôr by ste jej mohli poďakovať, že sa postará aj o spoločné priestory cintorína.
A ešte jedna otázka: Vy si naozaj myslíte, že urnová časť vestenického cintorína patrí k tým najkrajším? A nevadí Vám napríklad tá plesnivá stena v zadnej časti domu smútku?
Nevadí Vám odkvap plný špiny a nechutného bordelu? A nevadí Vám napríklad ani to, že vestenický cintorín ako jediný z okresu Prievidza nenájdeme na stránke www.virtualnycintorin.sk? Trošku sebareflexie by v tomto prípade nezaškodilo.

S pozdravom
Vladimír Beňadik
26. september 2021

Peter Racký

Takto vypadá aktuálne inkriminované miesto pri urnovom háji. Som rád, že to pán Beňadik nahlásil, pretože iba zverejňovanie vecí očividne motivuje pani starostku k činu.

Pani starostke pre budúcnosť doporučujem odpustiť si osobné útoky na občanov a neobčanov. Tie môže kľudne pošepkať pani zástupkyni, tú to možno zaujíma a inak si ich treba nechať pre seba. Nielen že sa k pozícii starostu nehodí, ale viac a viac to znižuje už tak údajne veľmi slabú mienku občanov o pani starostke.

Namiesto zbytočného vypisovania omáčok a osobných útokov na občanov a neobčanov, by určite bolo vhodnejšie za podnet iba krátko poďakovať, expresne ho vyriešiť a informovať o jeho vyriešení.

Týmto samozrejme žiadam pani starostku, aby sa zdržala akejkoľvek reakcie na môj príspevok, nie som na neho zvedavý a vec je ako vidím už vyriešená.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania