Matúškova-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Uzavretý
meno
Katarína 06. februára 2023

Prosím o prehodnotenie nariadenia ktoré nedovoľuje mať jednej domácnosti ďalšiu parkovaciu kartu pri používaní služobného vozidla. Značne to komplikuje každodenné dochádzanie do práce a vozenie detí pre bežnú rodinu kde jeden rodič využíva súkromné vozidlo a druhý služobné, ktoré nemôže parkovať pri bytovke (každodenné platené parkovanie na vzdialenejšom platenom parkovisku nie je ideálne riešenie) Povoliť výnimku by bolo vhodné aj vzhľadom na to že počet súkromných vozidiel prakticky nie je obmedzený. ďakujem

08. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Pravidlá rezidentského parkovania v zóne regulovaného parkovania v centre mesta Dolný Kubín boli pri jeho spustení v roku 2016 starostlivo a podrobne analyzované, pričom sa brali do úvahy hlavne počty bytových jednotiek, kapacity parkovacej plochy ako aj bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Tieto faktory boli tie, ktoré limitovali rezidentské parkovanie do podoby ako je teraz nastavené, pričom jeho pravidlá boli predstavené aj obyvateľom dotknutých častí na verejných hovoroch. Vychádzalo sa z filozofie, že rezidentské parkovacie miesta sú určené prednostne pre obyvateľov mesta, ktorí majú v zóne regulovaného parkovania trvalý resp. prechodný pobyt, a majú vo vlastníctve motorové vozidlo. Samozrejme sa zohľadnila aj skutočnosť, že môžu byť aj obyvatelia, ktorí nevlastnia motorové vozidlo, ale využívajú služobné aj pre osobné potreby, pokiaľ s tým ich zamestnávateľ súhlasí. Kapacity parkovacích plôch nám však nedovoľujú nastavovať rezidentskú politiku inak, nie je totiž možné na existujúcich parkovacích plochách povoliť parkovanie všetkým služobným motorovým vozidlám. Prevádzková doba plateného parkovania (nie rezidentského) v zóne regulovaného parkovania je v dňoch pondelok až piatok v čase od 8:00 do 16:00 hod.. Mimo tohto času nie sú parkoviská určené pre platené parkovanie spoplatňované, takže služobné motorové vozidlá, ktoré by mali parkovať práve mimo prevádzkovú dobu plateného parkovania, môžu využívať tieto parkovacie plochy bezplatne. Tieto parkovacie plochy sa na ul. Matúškova nachádzajú pozdĺž miestnej cesty ( oproti HaZZ Dolný Kubín) a parkovisko ZUŠ M.Bohúňa, tieto parkoviská sú označené modrou farbou. Prajeme Vám pekný deň.

Michaela Porvichová
Mesto Dolný Kubín
08. február 2023

Denisa

Určite by prospeli častejšie kontroly parkovania - či má auto rezidentskú kartu alebo nie. Keďže sú teraz elektronické, vie ich skontrolovať iba mestská polícia. Často sú parkoviská na Matúškovej obsadené aj autami, ktoré nepatria vlastníkom bytov. Argument - veď volajte mestskú políciu je chabý. Mesto si stanovilo určité podmienky parkovania na tejto ulici, tak by malo pravidelne kontrolovať aj ich dodržiavanie. Inak to celé stráca význam.
08. február 2023

Lukáš Kytka

Aj tu v prispevku citujem "ale využívajú služobné aj pre osobné potreby, pokiaľ s tým ich zamestnávateľ súhlasí." a aj pri podavani ziadosti na sluzobne auto (ak je teda jedine) pisete citujem "je povinný priložiť k žiadosti čestné prehlásenie o využívaní služobného vozidla na súkromné účely.". ale vyuzivanie sluzobneho auta na sukromne ucely je podmienene zmluvou medzi zamestnavatelom a zamestnancom a nastavovane podla § 5 ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z. Penažná záťaž zamestnanca je odvadzana do štátnej pokladnice.
Z takto "KOREKTNE" nadobudnutym autom sa vztahuju aj povinnosti zamestnanca parkovat auto v tesnej blizkosti jeho bydliska. co sa mne konkretne koli takto nastavenej politike mesta neda dodržať + dni dovolenky + OČR je myšlienka parkovat po 16:00 na modrych nerealna. v tedy musim Auto odparkovat "mimo tejto zony" daleko z dohladu.
možno keby bolo zaradenie takehoto auta podmienene nie len čestným prehlásením ale kópiou zmluvy. tak by tých "služobných" aut veľa nepribudlo.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania