Na Ožnici-znečisťovanie-pôdy

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Uzavretý
meno
Peter 30. januára 2020

Dobrý deň pán primátor.
Môj podnet sa týka časti volanej Ožnica. Schválenie výstavby spôsobuje komplikácie pre obyvateľov časti Brezovca. Prvou je fekálny zápach, ktorý sa šíri z niektorých susedných pozemkov kde vyrástli novostavby. Vraj niektorí obyvatelia vypúšťajú splašky priamo na pozemky, ktoré sú v ochrannom pásme cesty I. triedy. Ďalším problémom sú čierne skládky, ktoré ostali po stavebníkoch na cudzích pozemkoch. Nemenej vážne je znečisťovanie existujúcej asfaltovej komunikácie, na ktorú je lokalita napojená, hlavne nákladné autá a ťažké mechanizmy cestu zasvinia a permanentne tu hrozí nebezpečenstvo šmyku. Počul som, že tam majú vyrásť ďalšie domy, takže je predpoklad, že sa situácia ešte zhorší. Nebolo by lepšie rozšírenie lokality podmieniť dobudovaním infraštruktúry.

31. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Peter,

ďakujeme za podnet, preveríme ho na mieste a následne Vám zašleme odpoveď.
S pozdravom
Kto? Odbor výstavby a životného prostredia
Kedy? Do 15.2.2020

Vladimír Adamec, kancelária primátora mesta
13. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Peter,

veľmi si vážime, že Vám nie je ľahostajné životné prostredie v našom meste.

Čo sa týka zápachu, šíriaceho sa od rodinných domov v lokalite Ožnica, ku kolaudačným konaniam pre tieto stavby boli doložené doklady o vykonaných skúškach tesnosti žúmp. Keďže sme ani pri miestnej obhliadke zápach nezistili, prosíme Vás o presnejšiu identifikáciu miesta, ktoré spomínate vo Vašom odkaze zo dňa 29.01.2020. Je však možné, že sa fekálny zápach šíri pri zmene tlakových pomerov v ovzduší z odvetrania týchto žúmp, resp. vylúčiť nemožno ani šírenie zápachu z iných kanalizačných systémov v uvedenom území.

Vo svojom odkaze uvádzate ako ďalší problém čierne skládky, ktoré ostali po stavebníkoch na cudzích pozemkoch. K uvedenému si Vás taktiež dovoľujeme požiadať o poskytnutie bližších informácií o tom, na ktorých pozemkoch sa tieto skládky nachádzajú. „Čierna skládka“ na pozemku č. 670/133 bola minulý rok predmetom šetrenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia, výsledky šetrenia boli postúpené na Okresný úrad Dolný Kubín na ďalšie konanie.

S pozdravom

Vladimír Adamec, kancelária primátora mesta
14. február 2020

Peter

Dobrý deň.
Áno jedná sa najmä o skládku na parcele 670/133, ale ďalšiu som vide aj na 670/43, tú tam vraj nechali stavebníci tej radovej zástavby jedná sa hlavne o drevo s klincami ale aj iný odpad.

Odvetranie nemôže spôsobovať taký smrad, cítili sme to až na Štrbičnom jarku a začalo to smrdieť minulý rok v lete a potom asi každé 2 mesiace. Podľa informácii z katastra nie sú všetky domy skolaudované, ale čo viem sú obývané. Takže asi odoberajú vodu a odpadová voda musí aj vznikať. Doklad o tesnosti žumpy nehovorí nič o tom čo sa s odpadovou vodou stalo. Myslím, že žumpa sa naplní za 2 mesiace a približne aj v takýchto intervaloch sa objavuje ten smrad. Takže ak tam niekto býva mal by mať potvrdenie o odobratí odpadovej vody ak ho nemá tak tú vodu asi vypúšťa a to sa malo kontrolovať.

Chýba mi odpoveď ešte k tej ceste. Tá cesta vyzerá byť vysypaná dákou drvinou asi stavebná suť neprepúšťa to vodu a zase keď je sucho sa z toho práši. Dokonca posledné domy cestu ani nemajú. Auta ktoré odtiaľ vychádzajú znečisťujú asfaltovú vozovku.
20. február 2020

Matúš

Poprosím ako ste zisťovali ten zápach? Majú pracovníci absolvované špeciálne kurzy alebo máte aj zamestnancov s nadpriemernými senzorickými danosťami? Na mape tam vidím 7 domov, to je taký problém skontrolovať ako nakladajú so splaškovými vodami, alebo na to nie ste kompetentný? Tak potom koho mám osloviť OVS, SIŽP alebo volať políciu?
02. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Peter,

výjazd z Ožnice na miestnu komunikáciu sme dlhodobo sledovali, jej opakované znečistenie sme nezistili.
Váš podnet týmto považujeme za uzavretý.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.