Jána Hollého-úprava trávnatej plochy

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Vyriešený
meno
Margaréta 15. júna 2020

Dobrý deň pán primátor,

rada by som reagovala na projekt Lúka v meste. Myšlienka je výborná, ale určité detaily mi prídu nedoriešené.
Dostala sa ku mne informácia, že mesto plánuje na jeseň plochu kultivovať a následne vysiať zmesou lúčnych kvetov.
Odkiaľ presne budú tieto semená pochádzať? Pretože komerčné zmesy si vyžadujú starostlivosť ako zalievanie a opätovné každoročné vysievanie a tiež nie sú ideálne pre lokálnych opeľovačov.
Avšak keby sa táto krásna lúka nechala bez zásahu a iba sa raz ročne pokosila a pohrabala, mesto by malo oveľa nižšie výdavky a projekt by bol aj ekologickejší. Po pár rokoch by bola tráva vytlačená.
Prikladám link na videokonferenciu z minulého týždňa, kde som položila otázku o našej lúke (1:01:25):

15. jún 2020

Margaréta

Pôvodné video bolo nanešťastie zmazané, tu je skrátená verzia:
17. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň Margaréta,

Vaším podnetom sa budeme zaoberať, stanovisko Vám pošleme.
Ďakujeme za informácie

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
02. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň Margaréta,

Váš podnet sme zaslali komisii pre revitalizáciu zelene a environmentálny rozvoj, ktorá však bude zasadať najbližšie až v septembri.
Ďakujeme za pochopenie
Kedy? Do konca mesiaca september

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
25. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň Margaréta,

Vaša informácia bola zobratá na vedomie. Ďakujeme ešte raz za podnet.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
12. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

radi by sme Vás informovali ohľadne pilotného projektu Lúka v meste. Lokalita bola vybratá tak, aby nedochádzalo ku kolízii s názormi niektorých občanov (obavy z alergií, požiadavky na kosenie niekoľkokrát ročne, obavy z včiel, ôs, ap.) a zároveň aby sa odskúšali v praxi potreby starostlivosti o podobné plochy na ďalších lokalitách v meste. Vždy však treba brať do úvahy miestne pomery – východzí stav na danej lokalite. V tomto prípade ide o lokalitu, ktorá je ovplyvňovaná činnosťou človeka (doterajší spôsob kosenia, čistenia plochy, ako aj umiestnenie garáží na okraji plochy a využívanie prístupových komunikácií – chodníky, schodisko, blízkosť cestnej komunikácie), čo sa prejavilo na postupnom pribúdaní ruderálnych druhov (napr. pŕhľava, chren) a prevahe menej kvalitných druhov tráv. Výskyt kvitnúcich druhov rastlín na ploche je ovplyvnený aj existenciou skupiniek drevín priamo v ploche. Nie je to preto v súčasnosti typický lúčny porast a prirodzené šírenie lúčnych druhov na uvedenú plochu je tiež nepravdepodobný, keďže v bezprostrednej blízkosti sú skôr husté krovinaté porasty a intenzívne využívaná poľnohospodárska plocha. Je preto nevyhnutné plochu čiastočne revitalizovať, vrátane výsevu typických lúčnych druhov rastlín, aby sa vytvoril dostatočný základ postupnej prirodzenej obnovy lúčneho spoločenstva. Je to dlhodobý proces. Pokiaľ ide o vhodnosť osiva, bola vytvorená zmes semien len pôvodných druhov lúčnych rastlín, typických pre podhorské a horské lúky na Orave, nejde teda o komerčne predávané osivá. Výsev lúčnych rastlín sme zrealizovali na štyroch miestach. Prajeme Vám pekný deň.
Kto? Technické služby, s.r.o.

Michaela Porvichová
Mesto Dolný Kubín

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania