Centrum I.-strom-neorezaný

Zodpovednosť za riešenie: Dubnica nad Váhom

Uzavretý

Dlhodobo upozorňujem na nadrozmerné Platany v stiesnenom priestor na Centrum I. medzi BD 42 a 43. Dnes 16.8.22 pri búrke došlo k polámaniu konárov a našťastie nedošlo k škodám na zaparkovanývh autách. Tieto stromy je potrebné pravidelne obriezať a udržiavať vo veľkosti adekvátnej priestoru v ktorom rastú. V opačnom prípade môžu byť v bufúcnosti škody násobne väčšie. PP.

18. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Zodpovedná osoba preverí Váš podnet a určí ďalší postup mesta.
Kto? Stavebný úrad, oddelenie investičnej výstavby, dopravy a ŽP
Kedy? 1 mesiac

Ing. Milan Dohnanský
23. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš záujem. Dovoľujeme si Vás informovať, že zeleň na území mesta pravidelne monitorujeme a vykonávame údržbu drevín prostredníctvom redukčných, zdravotných a bezpečnostných rezov, v niektorých prípadoch prizývame arboristu. Kompozičné umiestnenie, stanovište a samotná výsadba platanov v predmetnej lokalite prebehla v minulosti, čo už nevieme ovplyvniť. Avšak predmetné dreviny sú v primeranom zdravotnom stave vzhľadom na ich vek a zásahy na nich vykonané v minulosti. Nevykazujú ani známky drevokazných škodcov. Pád a zlomenie konárov na drevinách bol zapríčinený extrémnou formou počasia, a to zrejme vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny. Na posúdenie poškodených drevín po búrke na území mesta bude prizvaný arborista. Ďakujeme za porozumenie. S úctou
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? Priebežne

Ing. Silvia Altpergerová, referát životného prostredia
28. september 2022

Pal Pac

Síce s odstupom času, ale predsa mi nedá nezareagovať na Vašu odpoveď. No veď práve, že vzhľadom na klimatické zmeny môžeme očakávať, že extrémne búrky budú častejšie a preto je potrebné stromy primerane oriezať a tým predchádzať prípadným škodám. Viem, že baviť sa o výrube je bezpredmetné, ale upraviť korunu tak, aby predmetné dreviny neboli nebezpečné si myslím, že by sa dalo. Niečo o tomto type stromov som si prečítal a viem, že v takom prostredí v akom rastú na C I. sa majú minimálne raz za 2 až 3 roky oriezať. Stromy sú už veľmi prerastené do výšky aj šírky.
09. marec 2023

Pal Pac

Centrum I.-strom-neorezaný

Jedná sa o znečisťovanie priestoru medzi BD 42 a 43 na sídlisku Centrum I., ktoré spôsobujú neorezané a značne prerastené s tromi "PLATANY JAVOROLISTÉ" svojimi výtrusmi. Tie spôsobujú upchávanie vzduchov ých filtrov odstavených automobilov a tiež zanášanie odkvapových rúr priľahlých BD, ktoré potom treba pracne a za značnú finančnú úhradu dať čistiť.
09. marec 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Simona
Odkaz pre starostu
[email protected]
16. apríl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, dovoľujeme si Vás informovať, že platany boli posúdené arboristom so záverom, že nenesú žiadne znaky zlého zdravotného stavu. Suché konáre a pahýle v korunách stromov budú odstránené arboristom. Životný cyklus listnatého stromu súvisí aj s opadávaním listov a nažiek, čo však nie je dôvodom na odstránenie dreviny. Ďakujeme za porozumenie. S úctou
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? Prvý polrok 2023

Ing. Silvia Altpergerová, referát životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania