Partizánska-strom-napadnutý

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Janka Kelemenová 12. júla 2021

Prečo sa robí takýto orez líp, ktorý predstavuje technologicky chybný a neetický zásah do živého organizmu navyše v čase kvitnutia, čo predstavuje potravu pre včely a ďalšie živočíchy (je to v rozpore s tým, čo deklaruje správa mesta).
Ďakujem, Kelemenová

15. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pani Kelemenová. Ďakujeme za zaslanie podnetu.

Strom sa opiloval na základe podnetu od obyvateľov bytovky. Pôvodný zámer po obhliadke a udelení povolenia z príslušného orgánu ochrany prírody bol opíliť konáre, ktoré znečisťovali majetok obyvateľov. Pri realizácií sa zistilo že dotknutý strom (Lipa) je v zlom zdravotnom stave a vyhníva od stredu (fotografia v prílohe) čo by v budúcnosti mohlo viesť k zlomeniu časti dreviny a hrozila by škoda na majetku (napr. autách). Preto sa zvolil radikálnejší rez a odstránila sa celá napadnutá drevná hmota s cieľom ozdraviť a stabilizovať jej habitus.
Dreviny ktoré tečú inak povedané sa vyznačujú značnou tvorbou miazgy ako sú Lipy, Brezy a pod., sa orezávajú v čase plného olistenia, kedy je miazga plne natiahnutá do listov a pri oreze už netečie. Vzhľadom na dostatočné množstvo zelene (kvety a stromy) v okolí majú včely a iný hmyz dostatok živín a potrebného miesta na život.

tím oddelenia marketingu a komunikácie

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania