Železničiarska-znečisťovanie-ovzdušia

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Peter 23. januára 2019

Žijeme v dojemnej symbióze baňa a bytovka. Takýmto nehoráznym spôsobom znečisťuje baňa pri napĺňaní vagónov životné prostredie mesta Handlová. Toto dýchame, tento uholný prach máme na lodžiách a parapetách i v bytoch. Kvalita bývania sa veľmi zhoršila. Okrem obyvateľov bytovky, v blízkosti je materská škôlka(!), nemocnica a ostatné rodinné domy.
Čo s tým chce urobiť mesto? Pani primátorka, prosíme o pomoc.Volili sme Vás lebo stále dúfame, že toto mesto bude ekologickejšie, priateľskejšie k občanom a čistejšie. Vďaka.

23. január 2019

Peter

Bývame na Železničiarskej už dlhšiu dobu. Bytovka je postavená cca 150 m od triediacej veže bane. To čo sa deje v poslednej dobe je nehoráznosť! Mesto Handlová nie je odpadový kôš prachu z nekvalitného uhlia, ktoré vlak vozieva do Novák. Do ovzdušia púšťajú množstvo uholného prachu,deti nám neustále kašlú,prach máme na parapetách, lodžiách, na autách sú stopy po čiernom prachu, prach máme aj v bytoch. Obraciame sa na vás pani primátorka a očakávame pomoc. Volili sme zmenu, pretože by sme radi žili v meste priateľskom k obyvateľom, čistom. Blízko je materská škôlka(!), nemocnica. Kvalita bývania sa nám veľmi zhoršila.
24. január 2019

Olli MH

Vážený pán Peter.
Na svoje bývanie ste si jednoznačne vybral špatnú lokalitu poznačenú ťažbou uhlia v našom meste. Čo myslíte, bola skôr baňa so svojimi negatívami, alebo niekto chamtivý, čo využil tento lacný pozemok pre svoje zisky... a Vás nájomcov namotal...Skúste porozmýšľať.

Aj ja chcem mať naše mesto krajšie,čistejšie.... a verte že od čias vrcholu ťažby (cez milion t uhlia za rok) sa tu véééľa zmenilo k dobrému - myslím "TO" čo sa týka znečisťovania banskou činnosťou a hlavne EH (elektráreň a potom tepláreň).
Vtedy na mieste Vašich bytoviek bola školská jedáleň, družina a veľká záhrada plná stromov. Potom tenisové kurty.
Dnes je to o inom... baňa ťaží sotva desatinu? a za chvíľu končí... prášenie vzniká zmenou technológie "čistenia/triedenia" uhlia - už sa "neperie", v podstate nieje čo. Triedič ide na jednu smenu a zhruba za dve hodiny naloží vlak do Novák (chcel by som vás vidieť,keď triedič frčal nepretržite 24hod. a nestíhal) , tepláreň páli drevnú štiepku a plyn (pritom sedíme na uhlí..nevadí, zaplatíme)
Horšie je,že väčší bordel si spôsobujeme sami svojim konzumným spôsobom života ...

Neodpustím si ešte jednu poznámku... bývate v jednej z najnovších bytoviek v našom meste, ale toľko odpadu - a hlavne toho veľkoobjemového čo dokážete ako nájomcovia celého bloku vyprodukovať v priebehu mesiaca je prisám vačku na PRVÉ miesto. (chodím často okolo a všímam si..)

A dovoľte aby som Vás na záver citoval : "To čo sa deje v poslednej dobe je nehoráznosť! Mesto Handlová nie je odpadový kôš "
Hmm.. je to viac ako na zamyslenie.
24. január 2019

Obcan tohto mesta

Cely zivot byvam v lokalite blizko bane,ako deti sme si museli cierny sneh odhrnut,aby sme videli biely,stena na dome od bane cierna od prachu,pradlo a parapety tiez...vtedy to nikto neriesil proste to tak bolo pokial sa nezhodil komin....a zijeme
25. január 2019

Odpoveď samosprávy

Prajeme dobrý deň,
nižšie stanovisko spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza:

"Prechodom na spracovanie vyťaženého uhlia suchou cestou, jeho podrvením na energetické uhlie, sme prijali rad opatrení na elimináciu prašnosti na našich pracoviskách a v blízkom okolí.
V mieste vzniku prachu - zdroja prašnosti, ktorým sú drviče, presypy a dopravné trasy je prach zneškodňovaný odsávacím zariadením a následne skrápaný pomocou vodných trysiek. Podobne to prebieha aj pri sypaní uhlia do železničných vagónov.
Z dôvodu silných mrazov je v zimnom období problematické prevádzkovať skrápacie zariadenia. Toto bol aj prípad zo dňa 21.1.2019, kedy vonkajšia teplota klesla pod -10°C a voda v skrápacích zariadeniach zamŕzala. Na druhej strane použitím väčšieho množstva vody, ktoré by bolo potrebné pre úplnú likvidáciu prachu, hrozí zamrznutie uhlia vo vozňoch počas prepravy do Elektrárne Nováky.
Hoci išlo o krátkodobý stav spôsobený nízkymi teplotami, hľadáme riešenie k spokojnosti obidvoch strán. Vzniknutá situácia nás mrzí a všetkým, ktorých sa nepriaznivo dotkla, sa ospravedlňujeme."
Kto? Hornonitrianske bane Prievidza, a.s.

Adriana Siváková, tlačová hovorkyňa HBP a.s.
26. január 2019

Peter

Ďakujem pani tlačovej hovorkyni HBP za odpoveď, ale tu nešlo o krátkodobý stav spôsobený nízkymi teplotami. Tento stav je tu aj cez letné mesiace. Apríl, máj 2018.

Pánovi OLLI MH len toľko. Oproti je penzión - veľkoobjemový odpad: plienky pre dospelých,škatule od plienok, sem-tam matrace, postele... Myslíte, že to robia nájomníci? Nevravím, že by niektorí nájomníci mali byť disciplinovanejší,ale to by bolo na inú debatu a nesúvisí to s nastolenou témou.
27. január 2019

Olli MH

Pán Peter.
Najprv sa Vám chcem ospravedlniť za tú poznámku. To že tam vyhadzujú odpad z penziónu ma nenapadlo a je dobré že ste to spomenul. Prestaňme už zakrývať takýchto bordelárov. Správca/majiteľ penziónu si musí nájsť inú možnosť - a verím že ju má (stačí mu zavolať na Hater), ako sa vysporiadať s odpadom a hlavne s tým nadrozmerným a nie ho tam nechať trčať aj 3 týždne.
Nabudúce, keď Vám tam opäť niečo "pridajú" a ešte aj narobia neporiadok, stačí to pofotiť a budete mať dobrý podnet na zlepšenie a hlavne vyriešenie tejto situácie. Odomňa budete mať určite veľké +

Priamo s nastolenou témou to síce nesúvisí, ale s čistotou nášho mesta určite.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania