Výrub zdravých stromov

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

Uzavretý
meno
Dumbo 18. novembra 2016

Dobrý deň.
Som znepokojený počinom Mestskej zelene, ktorá vyrúbala na ulici Arpáda Felcána 4 zdravé stromy. Neviem čo ich k tomu viedlo, no keď už sme pri tej ulici resp. Novej štvrti, tak je tam viacero horších stromov ako tie ktoré boli sťaté. Tak prečo práve tento na obrázku?

24. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na ulici A. Felcána pred základnou školou sa realizuje obnova priechodu pre chodcov, ktorý je navyše doplnený o nové osvetlenie. Stromy museli byť odstránené z bezpečnostných dôvodov, aby nezavadzali vo výhľade na priechod a aby mohla byť rekonštrukcia zrealizovaná. Zdravie a bezpečnosť detí i ostatných účastníkov cestnej premávky bolo v tomto prípade dôležitejšie.
Ďakujeme za pochopenie.

Zuzana Hrinková Siebenstichová
Referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu, MsÚ Hlohovec
25. november 2016

LuHC

Tak nehnevajte sa ale, ja už si začínam pripadať vážne ako divná. Akože odkedy sa to tak robí, že pokiaľ konáre stromu zavadzajú vo výhľade sa ten strom výrube? Miesto toho, aby sa len odborne osekali konáre, ktoré brania vo výhľade ? Veď to je breza preboha, nie 500 ročný dub ? Viete čo ? Rovno vyrubte celu ulicu alebo ešte lepšie, čo tak rovno cele mesto ? Veď bezpečnosť detičiek ! Prestávam chápať , ako v poslednej dobe mesto rieši problémy. To akože všetky porušenia zákonov, všetky činy, ktoré nie sú v súlade s ochranou prírody a celkovo životného prostredia si bude mesto ospravedlňovať bezpečnosťou detičiek ? Už to náhodou nepreháňate? To ste aj zdravé stromy na Podzámskej výrubali z tohoto dôvodu ? :(
28. november 2016

Dumbo

Dobrý deň.
Strom (titulná fotka podnetu), ktorý bol nechápavo sťatý bol cca 100m pred spomínaným prechodom. Podľa voľne dostupného Google street view nebol zlý strom, práve naopak bol jeden z tých lepších, ani nebránil výhľadu, preto stále nechápem prečo bol zrušený?
Kvôli prechodu boli odstránené dva stromy, ktoré ani neboli dostatočne odstránené (viď foto), to sa mi tiež nezdá, ale to je už o inom, tiež stavebná skupina to spravila tak ako spravila. Taktiež význam prechodu, pretože detičky z m.č. Peter, Pánska niva a Nová štvrť prichádzajú do školy po chodníku a detičky odvezené autom s rodičmi zaparkujú ľubovoľne pri ceste a tiež tak prechádzajú cez cestu.
Tiež by som chcel len pripomenúť, že ochrániť deti je možné tiež ozajstnou dopravnou značkou (nie tou fejkovou) "Pozor deti!" , ktorá v týchto končinách mest. čast Nová štvrť hádam ani nikdy nebola osadená pred touto základnú školu, čo sa dá tiež overiť prostredníctvom google street view.
Takže, keď sa už vyrúbal strom, kedy sa miesto neho niečo reálne vysadí? Aj na to treba myslieť, veď kus za kus, nie?
28. november 2016

LuHC

Dumbo túto vojnu tažko vyhráš,oni si proste tou bezpečnosťou detí budú teraz ospravedlňovať všetky činy, ktoré by inak pred verejnosťou nevyzerali dobre. Neviem, skôr sa ti asi vyjadrí administrátor , či by nebolo vhodné urobiť nový podnet s tým, že si vyžiadaj kde a kedy bude výsadzba realizovaná. Lebo výsadzba za tie vyrúbané stromy podľa zákona musí byť a budeme musieť sledovať či to bolo splnené a aj to, či sa o tie mladé stromky mesto aj stará. To isté idem riešiť teraz na Podzámskej, tam bol tiež barbarský výrub, idem mesto požiadať o informáciu, kde a kedy bude náhradná výsadzba. To, aby sa tie fejkové značky odstránili a dali tam normálne dopravné značky riešim, ale bude to nadlhšie, pretože mesto a aj poslanec, ktorý mi odpísal na mail absolútne nemajú záujem to riešiť :( Tak sa budem snažiť požiadať o názor odborníka na dopravu a možno aj ľudí, ktorý sa okolo riešenia vizuálneho smogu pohybujú a podľa toho, ako sa mi vyjadria uvidím, ako ďalej...Ak by takéto divoké výruby v meste pokračovali, asi to treba potom medializovať alebo zaslať nejakej organizácii, ktorá sa zaoberá touto problematikou.
28. november 2016

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň. Spomenuli ste ma v jednom z komentarov. Mojou úlohou je zbierať Vaše podnety, upraviť ich podľa politiky portálu t.j. ak nie je jasne určené miesto či už názvom ulice alebo fotografiou popr. ide o všeobecný problém (zníženie kriminality v HC kde by bolo ťažko merať či je alebo nie je riešená k vašej spokojnosti plus v čase sa stav meni) alebo obsahujú podnety útoky, obviňovanie, vulgarizmy.
Čo sa týka tohto podnetu ale aj iných najmä neriešených, snažím sa to komunikovať aj hovorkyni plus som sa viac krát snažil stretnúť osobne s p. primatorom a taktiež som štatistiky posielal aj poslancovi Voltmanovi. Takže o situácii určite vedia ale neviem v akom je to štádiu a ani akú prioritu majú riešenia podnetov na Odkaze pre Starostu oproti iným projektom a problémom, ktoré paralelne rieši Vaša samospráva. Odozva na podnety je v poslednej dobe dlhšia a tak Vám navrhujem aby ste s týmto konkr. ale aj inými ohľadne zelene kontaktovali priamo primátora, hovorkyňu alebo firmu mestská zelen popr. Vášho poslanca.
Ja ich skúsim opätovne kontaktovat aj ohľadne tohto podnetu a ak dostanem odpoveď zverejnim ju priamo tu.

S pozdravom

Administrator OPS Hlohovec
25. február 2017

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

stretol som sa so zamestnancami MsÚ a zo strany mesta padol návrh aby sa občania a zamestnanci zodpovední za orez a výrub stromov osobne stretli a mesto rado vysvestlí dôvod svojho konania.

V prípade Vášho záujmu, kontaktujte p. Hrinkovú, hovorkyňu mesta, ktorá Vám poskytne kontakt na zodpovedného zamestanca a môžete zrealizovať osobné stretnutie.

Tomáš Polák
administrátor
07. február 2018

LuHC

Dobrý deň,
odpoveď som si všimla až teraz, nakoľko mi neprišla na mail notifikácia o príspevku. Pravdepodobne spadla do spamu.

S nejakými osobnými stretnutiami medzi tzv. štyrmi očami nesúhlasím. Nakoľko aj ja a aj občania sú laici. Ja sa vždy snažím podané informácie overovať u ľudí, ktoré majú odborné znalosti a vyznajú sa v problematike. Pri osobných stretnutiach nie je možné si okamžite overiť správnosť a relevantnosť informácii, ktoré sú zamestnancami úradu občanom podávané. Stretnutie sa uskutočňuje bez záznamu, takže môže dochádzať neskôr k dezinformáciám z jednej alebo druhej strany, kto čo povedal alebo nepovedal. A myslím, že výruby v meste sa dotýkajú všetkým obyvateľov mesta, nie len mňa. Preferujem vysvetlenie výrubov priamo v v prenose Mestského zastupiteľstva alebo písomne či mailom, nakoľko sa potom občan môže obrátiť na odborníkov ( nezávislých aboristov, ochranárov alebo odborníkov v oblasti životného prostredia) ,aby si overil, či sa informácie od zamestnancov úradu zakladajú na pravde, či je riešenie situácie v súlade so zákonmi, vyhláškami a postupmi a či nebolo možné situáciu riešiť inak a lepšie.

Ďakujem za pochopenie.
09. február 2018

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

Váš komentár som preposlal na hovorkyňu mesta, s tým aby sa k Vášmu komentáru vyjadrila a uviedla nejaké stanovisko

Tomáš Polák
administrátor
12. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
keďže zadávateľ podnetu nesúhlasí s osobným stretnutím so zamestnancami z Odboru životného prostredia, prikladáme ich podrobné odborné stanovisko k danej veci.

Stromy, ktoré boli vyrúbané boli v zlom zdravotnom stave spôsobenom orezmi vykonávanými nevhodným spôsobom, ktorý spôsobuje trvalé poškodenie drevín. Breza je druh dreviny náchylný na tvorbu skrytých dutín a vnútornú hnilobu kmeňa a konárov pri akomkoľvek mechanickom poškodení, čo sa nemusí prejaviť na vzhľade, ani vitalite dreviny, ale môže viesť vo veľmi krátkom čase k statickému zlyhaniu celého stromu. Stromy, ktoré boli odstránené mali zníženú stabilitu z dôvodov výskytu dutín s hnilobami a mechanickým poškodením kmeňov. Dreviny v danom úseku sú poškodzované tiež prejazdmi nákladných automobilov a autobusov, strom na fotografii mal ranu na kmeni, ktorá mohla spôsobiť jeho zlomenie a pád na cestnú komunikáciu, preto musel byť odstránený.
V roku 2017 bolo vysadených celkovo 667 kusov drevín. Stromoradia boli v minulosti v mnohých lokalitách mesta vysadené priamo na vedeniach inžinierskych sietí, čo je jeden z dôvodov, pre ktorý nie je možné v niektorých lokalitách náhradnú výsadbu uskutočniť na miestach, kde museli byť dreviny pre zlý zdravotný stav odstránené. Preto mesto uskutočňuje náhradné výsadby v lokalitách, kde je možné výsadby realizovať v súlade so všetkými normami (konflikty so sieťami, dopravným značením, atď.).
Stromy po ľavej strane sú vysadené na plynovode, pričom návrh SPP pri rekonštrukcii plynovodu počítal minulý rok s ich výrubom. Mesto s tým nesúhlasilo a dohodlo sa, že nový plynovod sa uloží do chodníka, s čím sú spojené zvýšené náklady na strane SPP aj na strane mesta. Zároveň však časom dôjde k celkovej obnove týchto drevín a to kvôli už hore spomenutým veciam a poškodení koreňovej sústavy pri rekonštrukcii plynovodu.

Priložené fotografie sú z google maps, kde dokazujú poškodenie dreviny, ktorá bola vypílená (ktorá je na titulke podnetu). Fotografia je z roku 2012, čiže hniloba a poškodenie bolo ešte väčšie ako je zdokumentované.




Lucia Hausknechtová
Referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu, MsÚ Hlohovec

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania