Rušenie nočného kľudu na Svätopeterskej ulici č 13.

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

Vyriešený
meno
Peter 18. januára 2017

Žiadam o vyriešenie večne štekajuceho psa z autoservisu na Svätopeterskej ulici č 13. Vo veľmi veľkej blízkosti bytoviek. Každodenné nočné štekanie psa tu už privádza človeka do šialenstva. Pracujúci človek sa po takejto noci cíti úžasné. Možno poviete že sú tu sociálne byty a môžme byť rád že máme kde bývať, ale taktiež sme ľudia. Po niekoľkých sťažnosti ktoré tu rôzny ľudia dávali sa nikdy nič neviriešilo. Preto žiadam Vás o riešenie problému s nočným šialenstvom týkajúceho sa psa v autocentre. Nikto nieje povinní počúvať štekot každú každučku noc. Za kladné vybavenie ďakujem.

02. február 2017

Peter Najedovany

Neriešený. Nechcieť byť riešený. Pes si veselo huláka v noci. Pracujúci sa nemôžu vyspať. Mám pocit že tu ruka ruku myje. Pridte na pár nocí sa vyspať po náročných dňoch.
27. február 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

riešenie susedských sporov vyžaduje častokrát veľa trpezlivosti a tolerancie z oboch strán. V prípade, že Vás obťažuje štekot psa, mali by ste ako prvé riešenie skúsiť osobné stretnutie s majiteľom a požiadanie o nápravu tohto problému. Mnohokrát stačí na problém upozorniť, pretože majitelia si ho sami neuvedomujú. Ak sa situácia nevyrieši, spísaním petície nespokojných občanov a jej následným doručením majiteľovi psa by ste mohli upozorniť na vážnosť situácie.

V prípade, že štekanie psa je najmä v nočných hodinách neprimerané a bezdôvodné, odporúčame kontaktovať Mestskú políciu o preverenie stavu a žiadať písomné potvrdenie o výjazde z dôvodu rušenia nočného pokoja. Toto potvrdenie, resp. potvrdenia (odporúčame ich mať viac) môže následne obyvateľ použiť ako jeden z dôkazov pri podávaní súdnej žaloby podľa §127 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Podľa uvedeného ustanovenia: "Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmú nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Ak pes neprimerane šteká, nie je to dôvodom na začatie priestupkového konania. Podľa zákona o priestupkoch a ani podľa iného zákona, nie je uvedené konanie možné kvalifikovať ako priestupok, resp. iný delikt. V prípade obťažovania štekaním psa nad mieru primeranú pomerom je teda možné uvedené riešiť súdnou cestou.

Obyvatelia sa tiež môžu s podnetom obrátiť na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá kontroluje dodržiavanie veterinárnych požiadaviek na chov zvierat. Dôvodom na rušivé štekanie psa môžu byť v niektorých prípadoch i neprimerané chovné podmienky.

Zuzana Hrinková Siebenstichová
Referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu, MsÚ Hlohovec
27. február 2017

Odkazprestarostu.sk

Myslím si, že mesto urobilo maximum pre vyriešenie problému, poskytlo detailnú právnu analýzu s konkrétnymi odporúčaniami a vzormi.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania