Aktualizovať podnet
Zanedbané detské ihrisko - S.H.Vajanského

Nahrajte obrázok aktualizácie podnetu:

Vaše meno:

Váš e-mail:

Koľko je jedna plus jedna? (zadajte číslo):


   alebo   ísť späť


Pomoc

Pomocou nasledovného dialógu nás môžete upozorniť na akúkoľvek zmenu príslušného podnetu, či už sa jedná o jeho nápravu, alebo naopak zhoršenie daného stavu.

Zanedbané detské ihrisko - S.H.Vajanského

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

Vyriešený
meno
Katarína Tóthová 21. apríla 2015

Dobrý deň,
Chcela by som poukázať na zanedbané detské ihrisko na S.H.Vajanského (za vchodmi 32-38). Predná časť ihriska je v poriadku. Smutné na tom však je, že vynovenou časťou nebol hlavný problém vyriešený (nová drevená konštrukcia), keďže staré zostalo v pôvodnom - otrasnom a nebezpečnom stave. Toto rozhodnutie predchádzajúceho vedenia je smiešne. Ale pre nás rodičov je to dosť dôležité. Naše deti sa tu nemôžu bezpečne hrať a zopár malých úrazov sa tu už stalo aj napriek prítomnosti a pozornosti rodičov. Detské ihrisko by malo byť miestom na oddych a rekreáciu, kde by mala byť prvoradá bezpečnosť a zdravie našich detí.
Hojdačky a preliezky sú celé hrdzavé. Lavičky sú zničené. Dokonca chýba časť šmýkačky, na ktorú naše deti s radosťou vylezú a hrozí nebezpečenstvo pádu.
Pieskovisko je zarastené trávou (od minulého týždňa vďaka jednému dobrosrdečnému pánovi z okolia je aspoň polovica pieskoviska doplnená novým pieskom).
Chápem, že v meste je veľa zanedbaných ihrísk, a nebude sa dať každé jedno zachrániť či už kvôli lokalite a využiteľnosti, alebo z iných dôvodov, ale chcela by som poprosiť vedenie mesta o záchranu tohto nášho, lebo napriek takémuto stavu sa tu hráva veľa detí z okolia.
Verím, že sa to dá uskutočniť aj menšou investíciou - úpravou pieskoviska a doplnením nového piesku, úpravou lavičiek a aspoň výmenou drevených "sedákov" na hojdačkách.
V mene rodičov z ulice S.H. Vajanského a blízkeho okolia vopred ďakujem.

21. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Bol zaevidovaný pod číslom 09675 a postúpený na Odbor komunálnych služieb. Po preverení skutkového stavu sa vyjadríme k problému presnejšie.


Nikoleta Makaiová
sekretariát primátora mesta Nové Zámky
11. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň!

Zanedbané detské ihrisko na S.H.Vajanského (za vchodmi 32 - 38) mesto nevybudovalo a nie je vedené ani v majetku mesta Nové Zámky,
z toho dôvodu nebola opravovaná stará časť ihriska.
Podľa nášho vedomia si ho vybudovali rodičia z uvedených obytných domov pred cca 20 rokmi.
Mestu Nové Zámky patrí iba drevená časť ihriska.


Hildegarda Vanyová
Mestský úrad Nové Zámky
Odbor komunálnych služieb
11. máj 2015

Katarína Tóthová

Dobrý deň,
veľmi som sklamaná, že v súčasnej dobe sa veci riešia výhovorkami typu "podľa nášho vedomia" a nie konkrétnymi faktmi.
Vyrastala som na okolí a podľa môjho vedomia to vôbec nevybudovali rodičia (možno okrem lavičiek). A hlavne nie v tom období, a nie ihrisko takéhoto typu, čo bola "norma" vtedajšieho obdobia.
To, že to nie je vedené v majetku mesta, je dosť veľká administratívna chyba. Niekto musel podať žiadosť alebo aspoň upovedomiť mesto, že sa tam ide niečo stavať.
Aj v ostatných mestách vybudujú nové ihriská podľa noriem EU, ale taktiež sú zrekonštruované či renovované tie staré podľa možností - a to sú hlavne pieskoviská, či lavičky.
Nečakám, aby sa tam vybudovala úplne nová časť - to už tam je, ale aspoň by sa mohli opraviť lavičky, vymeniť drevené sedáky na hojdačkách a "skultúrniť" samotné pieskovisko, ktoré nie je až tak nákladné. Koniec koncov samotný pozemok patrí mestu, takže aj všetko ostatné čo je na ňom - predpokladám...
Poprosím Vás o riešenie v mene rodičov.
11. máj 2015

Ján

Dobrý deň.
Je obzvlášť zaujímavé že mesto nemá v majetku ihrisko kt. je na svojom pozemku.. Jedná sa o pozemok č. parcely 952/ 46 - vlastníkom je: MESTO NOVÉ ZÁMKY, Hlavné námestie 10, Nové Zámky, PSČ 940 35,
SR - výpis z katasterportalu.
Ak ste to nenašli v majetku tak Vás láskavo prosím: POZRITE TO EŠTE RAZ, určite to tam nájdete! Predsa neexistuje aby vlastník pozemku nevedelo o tom že sa na jeho pozemku vybudovalo ihrisko - a to mi nehovorte že o tom nemáte info už vyše 20 rokov.
A nie je pravda že mestu patrí len drevená časť ihriska - mestu patrí všetko čo je na tom pozemku t.j. aj zanedbaná časť ihriska!
Je neakceptovateľné že po dvadsiatich dňoch sa mesto vyjadrilo klamlivo a úboho dvomi vetami typu "Podľa nášho vedomia". Ak sa všetky vecia riešia takto, tak je na čase riešiť personálne zmeny na úrade!
Očakávam rozhýbanie sa v tejto veci a to veľmi promtne.
21. máj 2015

Martin Vyžinkár

Nehorázna drzosť takto odpovedať! Neverím, že na takto jednoduché veci nie sú prostriedky. Zúfalá je správa nášho mesta, mesto podľa toho aj vyzerá: "....podľa nášho bez-vedomia!" - by sa hodilo skôr. Na mnoho otázok a podnetov tu úradníci odpovedajú v zmysle: "....pozemok nepatrí mestu a preto nemôžme konať", teda sa ani nebudeme snažiť čosi spraviť pre nápravu. No ak sa jedná o predaje pozemkov (napr. zelená plocha na S. H. Vajanského pre budúci Shopping park, či plochu v Kasárňach pre Lidl & dve Shopping kocky je vlastníctvo pozemnov známe veľmi dobre, rovnako aj rýchlosť reakcie - informovanie, komunikácia s občanmi a posúdenie vhodnosti realizácie stavieb/využitia pozemkov tiež najlepšie v bez-vedomí! Treba sa neustále pýtať a pamätať si odpovede.
21. máj 2015

Katarína Tóthová

Presne na to som chcela poukázať, že to vôbec nie je veľká investícia pre mesto v záujme bezpečnosti našich detí. To čo ma najviac sklamalo, je odpoveď z odboru komunálnych služieb. Celý pozemok je predsa vo vlastníctve mesta.
Dúfam, že sa to ešte raz prehodnotí a dostane sa to aj vyššie, aby sa správne rozhodlo. Medzi "priority rozvoja mesta vo volebnom období 2014 - 2018", ktoré nájde každý jeden občan na hlavnej stránke mesta je aj info o "vybudovaní ihrísk a oddychových zón na sídliskách".
Preto som myslela, že napísaním svojho podnetu a následným vyriešením problému zo strany mesta len malou investíciou sa spraví veľká vec pre mladé rodiny a ich deti v tejto lokalite. A hlavne, že na to nebudeme musieť čakať ďalších pár rokov, nakoľko nejedná sa tu o vybudovanie nového ihriska, ale len o základné opravy a skultúrnenie toho pôvodného, aby sa tu nestal žiadny ďalší úraz.
Napr. aj pred našim vchodom je zanedbané pieskovisko zarastené trávou, ktoré sa už dlhé roky nevyuživa, ale to nikto nebude riešiť z dôvodu nevyužiteľnosti, nakoľko tu býva staršia generácia. A to je aj pochopiteľné.
Chcela som hlavne poukázať na využiteľnosť detského ihriska na ulici S.H.Vajanského, keďže tu býva veľa mladých rodín s deťmi, a preto som prosila o vyriešenie problému - opravu a skultúrnenie zanedbanej časti.
Pre zaujímavosť odporúčam pozrieť na tejto stránke podnety aj v iných mestách, kde na základe podobných informácií zo strany občanov, ako rýchlo vedia samosprávy vyriešiť problémy (napr. oprava obyčajnej starej lavičky trvá pár dní, atď.) Predsa ľudia z úradu nemôžu vedieť o všetkých problémoch v meste, na to slúži aj táto stránka, čo je veľmi pozitívne, ale dúfam, že to nie je len na ukážku, že ako sa zbaviť zodpovednosti.
A tu sa jedná hlavne o bezpečnosť našich detí.
Stále verím, že po 12 rokoch sa dočkáme aj správnych rozhodnutí. Ďakujem
21. máj 2015

Martin Vyžinkár

Tak, tak - sú aj mestá kde sú reakcie zástupcov mesta lepšie než tu, tiež sú mestá ktoré aj na Slovensku vyzerajú a správajú sa podstatne lepšie ako NZ. Je pravdou, že ľudia z úradu nemôžu vedieť o všetkých problémoch , preto je "Odkaz pre starostu" ohromným priestorom pre komunikáciu. No tu v NZ sa stáva, že samospráva vôbec na podnet nereaguje, alebo podnet odpinká tak ako Vás. Odpoveď na Váš podnet zo strany je podľa číra drzosť. Ako mesto vyzerá je vec ľudí čo tam žijú. Držím Vám palce.
26. máj 2015

Dagmar

Vôbec nechcem obraňovať postoj mesta, určite by mal byť postoj a reagovanie na podnety od občanov smerujúci ku zmenám aby sa nám tu všetkým lepšie žilo, nielen odpinkávať námety tými istými frázami. Na druhej strane je škoda, že sú preč časy, keď sa ľudia ako za čias môjho detstva pravidelne stretávali na spoločných brigádach .Vopred sa vypísala brigáda, jeden priniesol fľašu vína druhý kysnuté koláče, ľudia sa viac poznali a tým si aj viac vážili všetko čo si vysadili a vybudovali. Čo keby sme sa znova viac začali starať aj sami o svoje okolie a nečakali kto to za nás urobí.Keby sme sa prestali správať tak že nás vesmír končí vo dverách nášho bytu. Verim že čoraz viac ľudí začne rozmýšlať týmto smerom, aj vlastným konaním dáme príklad našim deťom.
26. máj 2015

Katarína Tóthová

Pani Dagmar, v tom máte určite pravdu, že je veľká škoda, že sú preč časy, keď sa ľudia stretávali na brigádach a podobne. A ubezpečujem Vás, že táto myšlienka už padla medzi rodičmi, ktorí sa stretávame na ihrisku. A keď ste čítali všetky komentáre, tak aj to viete, že vďaka jednému z nich je aj polovica pieskoviska taká, že sa tam naše deti môžu hrať. Ale týmto sa všetky veci v meste nevyriešia. A nie každý obyčajný človek má možnosť financovať podobné veci. Nie ešte v situácii, keď je niekto buď nezamestnaný, alebo keď aj pracuje, tak vlastnú rodinu skoro ani nevidí.
Keby bolo viac pracovných príležitostí pre každého a to myslím celé SR, nielen Nové Zámky, tak by sa našli financie medzi rodičmi aj na takéto účely, a naše deti by nevyrastali v takom svete...
Našim deťom môžme dať príklad, a je to pekná vec, v tom máte určite pravdu. Ale človeka to vie poriadne znechutiť, ak sa ani na takéto veci nenájdu prostriedky na lokálnej úrovni. Čo potom vidia naše deti? A presne tak, ako aj Vy píšete, podnety od občanov by mali pomôcť ku zmenám, a "nielen odpinkávať námety tými istými frázami". Aký má potom význam napísať podnet na takú stránku? "Odkazprestarostu" je celoslovenský projekt, kde občania informujú samosprávu o problémoch a návrhoch v meste, a čakajú aspoň adekvátnu spätnú väzbu.
Ďakujem za všetky komentáre a verím v úspešný záver.
14. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň!

V starej časti detského ihriska na ul. S.H.Vajanského (za vchodmi 32 – 38) boli v priebehu mesiaca jún 2015 vymenené sedáky na prevažovacích hojdačkách. Pieskovisko bolo odburinené, prekopané a doplnené pieskom. Boli opravené a natreté lavičky.
Kovová konštrukcia, na ktorej bola šmýkalka, bude v priebehu mesiaca október 2015 odstránená firmou NOVOVITAL Nové Zámky.
Nová drevená časť detského ihriska bola obrúsená a natretá, boli na ňom vymenené a doplnené dosky podľa normy.
S pozdravom



Hildegarda Vanyová
odbor komunálnych služieb
14. júl 2015

Katarína Tóthová

Dobrý deň pani Vanyová,
v mene rodičov z okolitých ulíc ďakujem za vyriešenie podnetu. S realizáciou sme spokojní, odskúšané :-) hlavne naše deti sa tešia. Mestu držím palce pri vyriešení ďalších podnetov.
S pozdravom

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania