Bude v Nových Zámkoch niekedy priestor pre cyklodopravu?

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

V riešení
meno
Martin Vyžinkár 10. marca 2016

Moderné a pre život príjemné mestá sa vyznačujú tým, že vytvárajú vyvážené podmienky pre všetky druhy dopravy (bez preferencie individuálnej automobilovej dopravy ako u nás). Na rozdiel od NZ sú v nich vytvorené podmienky pre bezpečnú a príjemnú cyklo-dopravu. V NZ máme dostatočne široké cesty (T.G.Masaryka, M.R.Štefánika, Nábrežnú, Komárňanskú, G. Bethlena či ulicu S.H.Vajanského, okruh okolo centra + vnútorné ulice v CMZ atď.) na ktorých okraji by mohli viesť/byť vyznačené cyklopruhy. Žiadne tam samozrejme nie sú. Uvažuje mesto nad vytváraním priestoru pre cyklodopravu? Nemám na mysli rekreačné trasy ale priestor pre skutočnú dopravu.

11. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Bol zaevidovaný pod číslom 06465 a postúpený na Odbor komunálnych služieb. Po preverení skutkového stavu sa vyjadríme k podnetu presnejšie.

S pozdravom,


Nikoleta Makaiová
sekretariát primátora mesta Nové Zámky
16. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme Vám za Váš podnet. Mesto- Mestský úrad v Nových Zámkoch si uvedomuje význam cyklistickej dopravy ,jej čoraz väčšiu popularitu a výhody v oblasti ochrany životného prostredia, z toho dôvodu sa pripojilo k Národnej stratégii rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Zásady rozvoja nemotorovej dopravy schválilo Mestské zastupiteľstvo Nové Zámky na svojom zasadaní ktoré sa uskutočnilo 18.11.2015 pod číslom 18.
V rámci Zásad rozvoja nemotorovej dopravy schválilo návrh na obstaranie komplexného materiálu vo forme generelu cyklodopravy resp. jeho zjednodušenej formy a to urbanisticko–dopravnej štúdie.
V tejto chvíli je už „Urbanisticko –dopravná štúdia na vedenie cyklotrás na území mesta Nové Zámky“ zhotovená a Mestský úrad pripravuje skompletizovanie strategických dokumentov a projektovej dokumentácie k žiadosti o nenávratné finančné prostriedky z ktorých má záujem cyklotrasy vybudovať. Spomínaná štúdia ponúka ucelenú sieť cyklotrás ktoré spájajú zdroje (obytné zóny )so všetkými významnými cieľmi (podnikmi, školami, občianskou vybavenosťou, autobusovou a železničnou stanicou).Samozrejme sa nezabúda ani na turistické využitie cyklodopravy, navrhnutá je turistická cyklotrasa ako súčasť Dolnonitrianskej cyklomagistrály Komárno –Nitra.
Keďže ide o rozsiahly projekt, výstavba cyklotrás a pridruženej infraštruktúry je rozdelená na 10 etáp v horizonte niekoľkých rokov.

S pozdravom

Ing. Iveta Kmeťová
Odbor Komunálnych služieb
17. marec 2016

Martin Vyžinkár

Dobrý deň pani Ing. Kmeťová,

Ďakujem Vám za odpoveď. Čítajúc dokument „Zásady rozvoja nemotorovej dopravy NZ“ vidím obsiahly text s veľkým množstvom všeobecných plánov s pravdepodobne dlhodobým výhľadom ich prípadnej realizácie.
Zaujímalo by ma, či sa chystajú reálne kroky smerujúce k podpore cyklo - dopravy v najbližšej dobe. Čosi ako pilotný projekt, vzorová cyklotrasa alebo ulica. Tiež by som sa Vás chcel spýtať, či je dokument „Urbanisticko - dopravná štúdia na vedenie cyklotrás v NZ“ prístupná verejnosti (tlačená verzia alebo internet) a či je teda do nej možné nahliadnuť. Rovnako by ma zaujímalo prepojenie dokumentov „Parkovacia politika v meste NZ, sídliská Nábrežie & Juh“ vypracovaného ŽU a dokumentu „Urbanisticko - dopravná štúdia na vedenie cyklostrás NZ“. Pri prezentácii "Parkovacej politiky sídlisk Nábrežie & Juh" nebola totiž popísaná žiadna rezerva v plochách pre cyklotrasy – je teda ťažké si predstaviť vedenie cyklotrás v tejto husto využívanej časti mesta bez zásahu do súčasného spôsobu využívania verejných plôch s jednoznačnou prioritou individuálnej automobilovej dopravy.

Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom

Martin Vyžinkár
22. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ako sme uviedli v predchádzajúcej odpovedi, Mestský úrad v súčasnej dobe pripravuje skompletizovanie strategických dokumentov a projektovej dokumentácie k žiadosti o nenávratné finančné prostriedky z ktorých má záujem cyklotrasy vybudovať. Budovanie cyklotrás je komplexný projekt, ktorý je súčasťou integrovanej dopravy a je viazaný na výzvu IROPU( Investičného rozvojového programu). Ohľadom „Urbanisticko –dopravnnej štúdie na vedenie cyklotrás na území mesta Nové Zámky“ zasadá dopravná komisia ,v čase jej zasadania si v prípade záujmu môžete danú štúdiu prezrieť. V danej štúdii sa samozrejme rieši prepojenie obytných sídiel s veľkými zamestnávateľmi, školami , bodmi integrovanej dopravy a občianskou vybavenosťou. Sídlisko Nábrežie –Juh –Západ rieši navrhovaný „Stredný mestský okruh.“ Plánované budovanie cyklotrás nebude na úkor statickej dopravy.
S pozdravom


Ing. Iveta Kmeťová
Odbor komunálnych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania