Bratislavská-znečisťovanie-vody

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Uzavretý

včera o 15.05hod bol z výpuste pri podniku Murat do potoka Blatina/Saulak vypustený fekálny odpad. V potoku pri obrovskom zápachu plávali časti exkrementov, toaletného papiera a servítkov.Žiadam týmto mesto o prešetrenie.

23. september 2022

Vladislav Marušic

Skopirujem to sem, čo som písal v rovnakom odkaze bez fotiek a tie dva bez fotiek môže admin vymazať.
....................
Áno, aj tam je odľahčovací výpust mestskej zmiešanej kanalizácie. Je ich v PK asi 5. Je to ťažko riešiteľná situácia.
Možnosti sú:
1) drahé asi nereálne - vymeniť kanalizáciu za väčšiu, čo odvedie viac vody, ale asi nebude stíhať čistička pri Dolnej, ktorá oddeľuje dažďovú vodu od splaškovej (musela by sa zväčšiť nádrž na to) a splašková ide do čističky Vrakuňa.
2.) Reálna možnosť pozitívna aj na iné oblasti - zadržiavať dažďovú vodu aby neodtekala do kanalizácie. Polovica domov ju odvádza zo striech (priamo alebo na spevnené plochy) + zo spevnených plôch mesta. Mesto aj ľudia musia robiť vsakovacie miesta a retenčné nádrže. Riešiť sa tým dá aj sucho, nízka spodná voda, mestská klíma, povodne. Tretia možnosť je aby sa mesto nerozrastalo, nepribúdali splašky, ale súčasný stav by tak bud ostal alebo riešil vrchnými dvoma možnostami v menšej miere. Tá menšia miera ale môže byť aj dosť veľká, to neviem posúdiť. Menšia len v porovnaní keby sa mesto ďalej rozširovalo. Všetko to treba vyrátať, lebo možno ani zadržiavanie vody by nevyriešilo odľahčovanie do potoka, ale určite by ho znížilo. Možno by sa pri lejakoch nevypúšťali splašky do potoka 10x ročne ale len 5x.

SIŽP o tomto probléme vie, je zákonné ked je riedenie splaškov a vody 1:5. Tak bola navrhnutá kanalizácia v minulosti, ale už je ten pomer zrejme horší kvôli výstavbe a to je už nezákonné. Rovnako je nezákonné vypúšťanie pevných častíc ako papier atd,, to je chyba na potrubí. Preto SIŽP potrebuje byť pri vypúšťaní aby zobrala vzorku. To znamená, že kto vypúšťanie uvidí nech okamžite volá a nech to hneď prídu zhodnotiť (čas príchodu podľa premávky z BA): 24 hodinová služba – telefón: 0903 770 102 https://www.sizp.sk/voda/mimoriadne-zhorsenie-vod/kontaktne-udaje

Rovnako vypúšťa preťažená obecná ČOV Limbach málo vyčistenú vodu pri lejakoch do Limbašského potoka a v Grinave kapú ryby (tiež vypúšťanie žúmp obyvateľmi Grinavy). Tiež tam platí rovnaké volanie SIZP, vedia kde majú výpust a treba ich načapať. Limbach o probléme vie ale neriešia ho. Riešenie je rovnaké ako v PK, zadržiavať vodu.

Ktorý dátum bolo to vypúšťanie? Odkazy zverejňujú oneskorene.
23. september 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

status duplicitných podnetov bol zmenený na "Neprijatý". Poprosila by som užívateľov, aby sa k vyššie uvedenému problému vyjadrovali iba pod týmto podnetom.

Vladislav, ďakujem za upozornenie. Ospravedlňujem sa za vzniknutú situáciu s podnetmi, pravdepodobne sa jednalo o technickú chybu.

Ďakujem za pochopenie!

Katarína
Odkaz pre starostu
[email protected]
24. september 2022

Martin Schrojf

bolo to 19.09.2022 o 15.05hod.
10. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet bude postúpený na Okresný úrad Pezinok, odbor starostlivosti o životné prostredie, ŠVS (§ 61 písm. h) vodný zákon). Ďakujeme za podnet a zároveň by sme chceli poprosiť všímavých občanov, aby v podobných prípadoch znečisťovania vôd bezodkladne kontaktovali v prvom rade Inšpekciu životného prostredia.

Ďakujeme za pochopenie a pomoc.

Mgr. Veronika Lovich Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
13. október 2022

Vladislav Marušic

Dôrazne namietam, aby bol tento podmet UZAVRETÝ. Problém odľahčovania kanalizácie splaškami do potoka je problém aj mesta, nie len OÚ. Riešiť ho môže OÚ v rovine práva ale tak isto ho môže riešiť mesto v rovine praktických zásahov do celého procesu fungovania kanalizácie. Mesto môže konať tak ako píšem v komentári vyššie. Preto žiadam admina, aby podnet označil ako V RIEŠENÍ. Je takmer isté, že OÚ nebude konať a mesto na základe tohto otvoreného podnetu by malo na OÚ tlačiť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania