Rusínska-reklama-vizuálny smog

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Michal 18. novembra 2021

Dokáže mesto vyriešiť situáciu s vizuálnym, reklamným smogom na Rusínskej ul.?

Reklamné stavby "bez ladu a skladu", bez označenia vlastníka – v rozpore so Stavebným zákonom a zdá sa, že niektoré boli postavené aj bez súhlasu Stavebného úradu.

Napr. na strane Hobby Parku Sekčov len cca 10 m od megabardu "vyrástla" ďalšia "menšia" reklamná stavba, navyše bez označenia vlastníka (§ 86 ods. 4)., označené mali byť do 31.7.2015.

Vydal na túto stavbu povolenie Stavebný úrad?

Aká je doba trvania týchto reklamných stavieb na Rusínskej ul.? Domnievam sa, že podľa stavebného zákona sú dočasné, ich doba trvania nesmie presiahnuť tri roky, je ju však možné predĺžiť.

Rieši mesto, resp. ako chce riešiť situáciu s reklamným smogom na území mesta?

Za skoré vyjadrenie ďakujem.

18. november 2021

Michal

Rusínska-reklama-vizuálny smog

Dokáže mesto vyriešiť situáciu s vizuálnym, reklamným smogom na Rusínskej ul. na strane čerpacej stanice?

Reklamné stavby "bez ladu a skladu", mnohé bez označenia vlastníka – v rozpore so Stavebným zákonom. Označené mali byť do 31.7.2015.

Ako chce mesto riešiť túto situáciu na ul. Rusínska a situáciu s reklamným smogom na území mesta vo všeobecnosti?

V minulosti platilo, myslím, VZN č. 115/2003 o umiestňovaní informačných, reklamných a propagačných zariadení na území mesta, ktoré som na webe mesta už nenašiel.
https://egov.presov.sk/Default.aspx?NavigationState=580:0:

Existuje aktualizácia tohto VZN, stanovujúca pravidlá reklamných stavieb, pripravuje sa?

Za skoré vyjadrenie ďakujem.
18. november 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.
Mestský úrad v Prešove
05. december 2021

NebudemLabutKedNebuduUradnici

@Michal reklama je regulovana vo VZN o uzemnom plane mesta Presov. Je tam tomu venovana hedna kapila. Ale samozrejme uradnici to ignoruju a bez problemov povolia aj v rozpore s VZN vid. Námestie legionárov-reklama-nevhodne umiestnená (na chodníku a pod.) https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/107313/namestie-legionarov-reklama-nevhodne-umiestnena-na-chodniku-a-pod Alebo tato agresivna blikajuca reklama pred pamiatkovou rezervaciou Brutálny jas LED obrazovky pri križovatke Namestie Legionárov https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/45206/brutalny-jas-led-obrazovky-pri-krizovatke-namestie-legionarov ("riesi sa" od roku 2017, zjavne na reklame zaraba niekto uradnikom blizky ked neriesia) alebo iny skvost Grešova-reklama-vizuálny smog https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/75600/gresova-reklama-vizualny-smog
05. december 2021

Michal

@NLKNU, vďaka za info na to VZN, predpokladám, že ste mysleli VZN č. 5/2018.
Možno sa zíde priama linka naň. https://egov.presov.sk/FileOutputHttpHandler.ashx?arguments=CJi2xKaZItTqEiQzy6opUgmY%2fuBnbF4w8WjL6GCEPq9isO2xNc7yzF1ckz4IiHIAgFQMJPnXth60eRK8DUOLT7KjNDiQeOA52Q%3d%3d

Úradníci budú predpisy ignorovať len do takej miery, do akej im to ľudia budú tolerovať.

Myslím, že treba žiadať o informácie, byť konkrétny, trvať na náprave a hlavne nedať sa odradiť. Nástroje na to, našťastie, ešte máme.

K reklame na OC Novum som vytvoril pred chvíľou nový podnet
https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/129735/namestie-legionarov-reklama-vizualny-smog Tak uvidíme, čo na to povedia na MsÚ. A či budú ochotní ísť aj do TV.

Berme to však pozitívne. Predstavme si, aká by to bola nuda, keby všetko fungovalo, keby si každý z úradníkov svedomito a zodpovedne robil svoju prácu. Veď najmä vďaka ním vzniklo toto. https://presovcan.com/mesto-presov/5-9-alebo-vyhra-kobra-ci-mangusta/

Na druhej strane, by som bol veľmi rád, ak by raz takýto typ "nudy" raz nastal.
31. január 2022

Michal

OpS:
Prosím podnet preposlať mestu alebo označiť za neriešený.
01. február 2022

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.
Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania