Cesty a chodníky

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Vyriešený
meno
Michal 05. novembra 2014

Vážený pán starosta. To aby chodci chodili po cestách?. Cyklisti majú svoje vyznačené cyklistické chodníky po ktorých majú podľa zákona sa premávať. Ale na nevyznačených je to ako? Na chodníku mám dávať pozor, aby ma nejaký cyklista nezrazil? Však bicykel je dopravný prostriedok a nato má cestu ako dopravný prostriedok. Kde sú mestskí policajti na kontrolu. No najhoršie je to pri kine Panoráma.

06. november 2014

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
16. november 2014

Sani

Občas chodím na bicykli a odporučil by som to aj Vám pán Michal, potom by ste možno pochopili prečo chodia cyklisti po chodníkoch. Napríklad na takej ceste ako zo Sekčova do Ľubotíc je povolená 80 km rýchlosť a keď okolo Vás prejde nákladiak či autobus takou rýchlosťou ani nie pol metra okoôlo Vás, už sa vidíte na cintoríne. Ak k tomu prirátam aroganciu ľudí ( v tomto prípade vodičov), ktorí sú schopní Vás vytlačiť z cesty, lebo teraz idú oni a im sa pritom samozrejme nič nemôže stať, lebo cyklista tu ťahá za najkratší koniec aký existuje tak sa cyklista "uchýli" na chodník. Ešte by som Vám odporučil prejsť sa povedľa cyklistického chodníka a posledujte ako po ňom chodia chodci, bez problémo, takže nedodržiavanie pravidiel na oboch stranách. inak tá "nezmyselnosť s cyklistickým chodníčkom dlhým pár desiatok metrov a pritom vyrábajúca nespočetné množstvo kolízii chodcov s cyklistami pri kine Panoráma uvádza do úžasu aj mňa.
17. november 2014

Michal

Sani. Cyklista ma byt oznaceny aby ho bolo vidiet. Na ceste Sekcov-Lubotice ma mat prilbu, oranzovu vestu, odrazky v noci. Co som si ja vsimol z 10 cyklistov maju -2 tieto veci podal predpisu. Sani ja som spominal cyklistov v meste. Jazdia po nevyznacenych komunikaciach im nato prisposobenych. Cize vyznacene cyklisticke chodniky. Sani ja som poukazal na cyklistou chodiaci po chodniku, ktory ma necelych 1,5 m a este davat prednost cyklistom. Ideme dvaja a mame chodit za sebou, pre cyklistu? Sani vysvetlite mi co je to BYCIKEL. Ak je prostriedok na prepravu osob, tak ma pouzivat nato cesty-komunikacie im prisposobene. Cize chodniky pre cyklistu. Aj vyhlaska hovori, ze cyklista ma pouzivat cykjlisticky chodnik, ak nie je vyznaceny tak cestnu, miestnu komunikaciu.
Sani to iba tolko. Skuste sa peso prejst po pesej zone. Nebude sa stacit vyhybat cyklistom. Hoci po ceste na Hlavne ulici jazdia iba autobusy, zasobavaci, policajti a cyklista sa tam zmesti.
To iba tolko Sani.
17. november 2014

Sani

Pán Michal ... úplne ste prehliadli v mojom komentári časť o chodení chodcov po cyklistických chodníkoch, lebo s tým sa stretávam pri každej jazde bicyklom, ešte si pri tom telefónuju, bavia sa a vôbec nesledujú čo sa okolo nich deje a to čo sa deje po napomenutí radšej ani nepíšem ... iba som rád že som ešte ani raz nedostal na hubu. Ja neobhajujem porušovanie dopravných predpisov, iba som chcel poukázať že sa to stáva aj zo strany chodcov... človek vidí hlavne to čo vadí jemu ... čo tak zobrať na obe strany jeden meter. Ale je tu jeden veľký rozdiel ... ak sa zrazí cyklista s chodcom odnesie si to prinajhoršom odrenina, ale zrážka cyklistu s autom sa skoro vždy končí smrťou cyklistu ... a nepomôže mu ani reflexná vesta ani osvetlenie a ani prilba, a to je snáď dosť veľký dôvod na poriadne zamyslenie.
Inak v centre je to o niečom inom ... možno neviete, ale kde je cyklistický chodník, tam cyklisti nesmú chodiť po ceste, ale musia chodiť po cyklistickom chodníku a keďže u nás v meste sú pešie chodníky kombinované s cyklistickými ... a málo kto to rešpektuje ... je potom z toho "guľáš". Zopakujem, pravidla porušujú všetci, ale zase jeden rozdiel, chodec zastaví nato tata, ale cyklistovi to trocha trvá ... na koniec ešte jeden mínus pre cyklistu, pri zrážke trebárs aj z chodcom padá z výšky a to na hlavu ... a potom sme torcha na hlavu :-)
19. november 2014

Tom

Pan Michal, chapem vase rozhorcenie, ktore vyplyva z vaseho pohladu ako chodca. Sam sa pohybujem po Presova aj ako chodec aj ako cyklista. No problem nie je v cykistoch ale v tom ze pri reseni dopravy v meste sa s nimi v dostatocnej miere nepocita, a na niektorych usekoch sa takmer nepocita ani s chodcami. Jedinym riesenim je pre presovcanov zatial iba vzajomna ohladuplnost. No neda mi nespomenut par problematickych miest aj ked je ich urcite ovela viac:
1.) Vami sfoteny chodnik na ulici Levocska je na mnohych miestach taky uzky resp. so znicenym povrchom ze je nevhodny aj pre chodcov a kociky a nie to este pre bicykle ktore by mali chodit po 15cm krajnici na ktorej je vytlaceny asfalt od tazkych aut a hlboko zapadnute kanaly. Co ma cyklista spravit ked ho predbehne MHD a tesne pred nim zastane na zastavke to teda netusim. Cyklista sa nema ako bezpecne dostat od Kaflandu do Hlavnu.
2.) "cyklochodnik" pri kine Panorama je uplna hlupost. Pre chodcov tam hlavne v useku pri krizovatke ostal taky uzky pas ze ak do seba nechcu vzajomne vrazat tak chodia po casti vyhradenej cyklistom a tak im zavadzaju.
3.) pri Toryse medzi Levocskou a vsesportovou halou je chodnik vedla cyklistaky taky uzky ze sa tam nevymeraju ani 2 kociky a na mnohych miestach este do 1/2 zarasteny. Chodci, psickari aj korculiari potom chodia po cyklistaku
4.) pri projektovani cyklistaku za Kauflandom (sidl.3) sa akosi zabudlo na chodcov a mamicky s kocikmi ktore idu na detske ihrisko ci do Kauflandu a tak zrazu chodnik skonci a chodci opat zavadzaju cyklistom lebo nemaju inu moznost.
5.) prejst od vsesportovej haly cez cierny most na Rusinsku ulicu je pre cyklistu tiez nemozne (podobne ako Levocska)
6.) na sidl.Sekcov chodci tiez nerespektuju cyklistak medzi Opalom a ul. L.Novomeskeho aj ked maju svoj vlastny subezny chodnik okolo bytovky. Na tomto useku su navyse auta parkujuce tak ze zaberaju 1/4 cyklistaku.
7.) v meste okolo Rozvoja je pre cyklistov vyhradeny jazdny pruh na ktorom bezne parkuje zasobovanie.
...
Takze nie cyklisti su na vine, ale organizacia celej dopravy v meste je nekoncepca (a to aj tej pesej)
Zatail pomoze iba OHLADUPLNOST a to na oboch stranach. Ked uz ako chodec musim na cyklistak tak zaberam co najmenej miesta, a ked ako cyklista idem po chodniku tak neletim ako blazon ale davam prednost v 1. rade chodcovi.

PS: na cesta Sekcov-Lubotice prilbu mat nemusi (aj ked sa odporuca) nakolko je stale v obci (Lubotice sa opieraju o Presov za ulicou Vihorlatska)
20. november 2014

Odpoveď samosprávy

Mesto Prešov, ako príslušný cestný správny orgán pre miestne a účelové komunikácie v zmysle § 3 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov, zaujíma k Vášmu podnetu zverejnenému na stránke www.odkazprestarostu.sk/13214 vo veci „Cesty a chodníky“ nasledujúce stanovisko.

Na vyznačenie cyklistických pruhov na Masarykovej ulici bolo v zmysle § 3b ods.8) zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) spracované určenie dopravného značenia, podľa situácie dopravného značenia, vypracovanej autorizovaným stavebným inžinierom pre projektovanie dopravných stavieb, ktorá bola odsúhlasená v zmysle § 3b ods.10) cestného zákona Krajským dopravným inšpektorátom. Umiestnenie vodorovného a zvislého dopravného značenia bolo navrhnuté v zmysle vykonávacej vyhlášky č. 9/2009 Z. z. k zákonu č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.

Dostatočne široký chodník v tejto lokalite umožňoval vytvoriť v danom úseku chodníka aj koridor pre cyklistov.
Chodec a cyklista sú obaja v zmysle § 3 zákona o cestnej premávke účastníkmi cestnej premávky a sú povinní dodržiavať pravidlá v ňom ustanovené, sú povinní správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozovali bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a poslúchnuť pokyny vyplývajúce z umiestnených zvislých a vodorovných dopravných značiek.

Ďakujeme Vám za Váš podnet a upozornenie na vzniknutú situáciu a vážime si Vašu pozornosť ako vnímavého občana mesta Prešov.

Mestský úrad v Prešove
20. november 2014

Ján Haluška

Podnet NIE JE VYRIEŠENÝ z dôvodu neodpovedania na 3 otázky v podnete. Odpoveď z mesta je formálna. Z mesta píšu iba o situácii na Masarykovej ulici. Zaujímajú ma ešte odpovede na tie tri otázky v úvode.
Poznámka: správne sa má uvádzať pojem bicyklista. Cyklista je ten čo jazdí na ovále.
21. november 2014

Michal

Odpoveď na odpoveď od mesta Prešova.
Čo som mohol čakať od mesta. Je to odpoveď hodná byrokrata, ktorý nikdy nebol sa prejsť v meste. Je tio odpoveď ako z Haškových poviedok. Mňa nezaujíma podľa akej vyhlášky je to urobené. Však každy pri svojom vzdelaní vie podľa akého zákona je to urobené, a nie len tak namaľované. Dostatočný široký chodník pri kine Panoráma je široký, ale nie pre byciklisto, cyklistov a chodcov. Ten kto to navrhol nebol nikdy na tomto mieste a neprešiel sa v špičkách, ked ľudia prichádzyjú zo stanice a odchádzajú na stanicu.
Áno. chodec a cyklista sú účastníkmi zákona o cestnej premávke. Ale keď obidvaja sa nachádzajú na chodníku širokom cca 2,o cm, chodec ťahá za kratší konec.
Moja otázka pre starostu bola: Kde sú policajti mestský, štátny keď cyklista, byciklista chodí po nevyznačených komunikáciach podľa už zmieného zákona o cestnej premávke. To aby chodec chodíl po cetách, keď sa mu tam na chodník nasačkoval bicyklista-cyklista. Za starých čias, myslím za čias komančov, keď ja som sa bicykloval po chpodníku, keď ma prislušnik VB pristihol, musel som si vytiahnuť ventilky z kolies a ísť pešo, pretože chodnik je len pre peších. Nato bola cesta. Auto chodili aj vtedy. Levočská ulica bola iba dvojsmerná, po hlavnej sa premávali auto po obidvoch stranách a bolo tam miesto aj pre bicyklistov-cyklistov. A žeby som neodbočoval. Tak kde sú prislušníci na dodržiavanie tohto zákona o cestenej premávke? To bola otázka na statrostu.
Potom mám jeden postreh. Cyklista-bicyklista si vyberá smer cesty podľ toho kde svieti zelená. Ak ide po ceste a má prejsť na druhú stranu cesty cez križovatku počká si na zelenú pre chodcov, kde prechádza ako chodec, a potom pokračuje po chodníku ako chodec na bicykli.
Táto odpoveď nie je na úrovni 21. storočia. Takúto odpoveď zostaví tretiak ZŠ a nie nato študovaný človek, ktorý ma riešiť podnety od občanov. Je to odpoveď ako z poslaneckých lavíc NR SR.
To iba toľko. Ostaávam s pozdravom. A mám jeden návrhán nech sa tá stránka zruší. Aj tak je bezpredmetná, nič nerieší.
Nech policajti chodia po svojích rajonách a všetko sa vyrieši.
Čau Micahl.
21. november 2014

Natalia

rada by som prispela k diskusii a to z pohladu vodica, cyklistu, chodca aj matky s kociarom. chapem rozhorcenie p. Michala, ked sa musi uhynat cyklistom, ktori su na chodniku, ktory by mal patrit chodcom. lenze ti cyklisti nemaju kde inde byt, lebo pre nich miesto nie je. a nech je vo vyhlaske cokolvek, sudny clovek, co sa nechce stat dobrovolnym darcom organov jednoducho bicyklom napr. na konkretne sfotenej Levocskej po ceste nepojde. krajnica tam nie je ziadna, okrem toho na kraji cesty je vacsinou strk, prach a pod. na ktorych sa da lahko dostat smyk. polovica vodicov by na neho vytrubovala, ze zdrzuje premavku (lebo by aj objektivne zdrziaval). a takych ciest, kde nie je miesto pre cyklistov je drviva vacsina. nejdem teraz riesit, co vsetko by sa malo spravit, len chcem povedat, ze ci naozaj sa v nas nenajde kusok pochopenia a ohladuplnosti voci ostatnym, ci vsetko musime riesit vyhlaskami, striktnymi prikazmi, zakazmi, ci uz neostalo v nasom zivote trochu volnosti, kde clovek riesi situaciu podla danych okolnosti a ludia naokolo to pochopia a neohanaju sa vyhlaskami. nemyslim, ze by bolo az take mnozstvo kolizii medzi chodcami a cyklistami, aby sme museli mat vsetko podla pravitka a za ziadnu cenu nevybocit z radu....
21. november 2014

Ján Haluška

Michal, nesúhlasím stým čo píšete na záver: A mám jeden návrh nech sa tá stránka zruší. Aj tak je bezpredmetná, nič nerieši.
..................................................................................
Iba na tejto stránke si občan skontroluje ako sa rieši podnet. Stalo sa mi viac krát, že na VMČ nedokážu zapísať správne podnet podaný ústne ! Zle zapíšu a rieši sa niečo čo som ani nechcel. Na niekoľko písomných podnetov nemám odpoveď ani po rokoch. Zápisnice s požiadavkami sa nedajú jednoducho hľadať. Odpovede tak isto. Samostatná kapitola je skenovanie podnetov. Niektoré veci sa skoro nedajú čítať. Je to asi pre to aby to občan vzdal.

Práve to že je tu táto stránka môžeme vidieť ako funguje mesto. Odpovede - neodpovede. Ja si počkám na odpovede. Keď sa nedočkám, viem čo urobím...
22. november 2014

Michal

Pani Natalia. Demokracia je odtiaľ-potiaľ. Sú nejake nepísané hranica. Za hranicami musi platiť nejaký zákon. Neriaďme sa: Čo nie je zakázane to je dovolené. Dnes bicyklistovi uvolnim chodník a na druhý deň ma zjazdí prečo som mu neuvolníl, keď tam včera mohol a ja som mu cestu uvolnil. To je ta ohľadoplnosť. Tisíc ľudí tisíc-tisíc nazorov na ohľaduplnosť.
Pán Haluška. Čo vyriaešilo mesto podľa tejto sránky. Iba holé konštatovanie, že to dostali a mesto Prešov podnet preskúma. Preskúma: tak, že napíše, že je to podľa vyhlášky, že je podané ďalej. Prešiel som si niektoré podnety. Všetky sú napísane, že vyriešené, ale ......... Mňa nezujíme, že je niekde zarastený chodník, burina. Nech mi daju plácu tých ľudí čo sa majú starať o úporiadok. Ja ich z radosťou zastúpim. A poradte mi čo mám urobiť ak sa nedočkám odpovede, ako to píšete.
To iba toľko. Ostávam s pozdravom.
22. november 2014

Ján Haluška

Michal, odpovede sa možno dočkáte. Iba to bude trvať veľmi dlho. Aj čakanie má význam. Viem aká má byť odpoveď. Iba čakám, či mesto napíše takú odpoveď ako v inom prípade, ktorý sa riešil na VMČ.4. Podobný podnet sa veľmi ťažko hľadá. Odpoveď tak isto. Treba byť veľmi trpezlivý.
23. február 2015

Ján Haluška

Výsledok po troch mesiacoch je:
1. - odkaz pre starostu aj po dvojnásobnom upozornení nezmenil podnet z VYRIEŠENÝ na niečo iné.
Tu sú dva oznámenia, ktoré som im poslal:
- 22.12.2014 -Ďakujeme za Váš názor. Nižšie nájdete kópiu Vašej správy:

Prešlo viac ako mesiac a okrem poďakovania za názor sa nič nezmenilo. Podnet stále nie je vyriešený a nebolo naň adekvátne odpovedané! Treba ho zmeniť na neriešený! Budeme čakať na odpoveď.Ján Haluška - Prešov.
...........................................................................
Ďakujeme za Váš názor. Nižšie nájdete kópiu Vašej správy:Pozdravujem. https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/13214/cesty-a-chodnikyPodnet NIE JE VYRIEŠENÝ z dôvodu neodpovedania na 3 otázky v podnete. Odpoveď z mesta je formálna. Z mesta píšu iba o situácii na Masarykovej ulici. Zaujímajú ma ešte odpovede na tie tri otázky v úvode. Chcem vedieť, kto rozhodol o tom, že podnet je vyriešený. Ján Haluška Prešov.Ján Haluška
-------------------------------------------------------
- 18.2.2015 -Ďakujeme za Váš názor. Nižšie nájdete kópiu Vašej správy:

Pozdravujem.
Nevyriešený podnet je nesprávne označený ako vyriešený. https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/13214/cesty-a-chodniky
Neodpovedalo sa z mesta na otázky v podnete!

S úctou Ján Haluška Prešov.
------------------------------------
2. - Mesto ešte neodpovedalo na celý podnet !
24. február 2015

SGI

Môžete presne definovať, na ktorú časť mesto neodpovedalo? Radi ich vyzveme k doplneniu odpovede. Na druhej strane, odpoveď mesta bola vysvetľujúca, v zmysle, prečo bolo možné na danom mieste vyznažiť koridor pre cyklistov. Aká by mala byť odpoveď mesta, aby ste podnet považovali za Vyriešený?

Ctibor Košťál
Odkazprestarostu.sk
25. február 2015

Ján Haluška

Pre SGI. Na vašu 1. otázku presne definujem na ktoré otázky nebolo odpovedané:
1 - Vážený pán starosta. To aby chodci chodili po cestách?
2 - Cyklisti majú svoje vyznačené cyklistické chodníky po ktorých majú podľa zákona sa premávať. Ale na nevyznačených je to ako?
3 - Na chodníku mám dávať pozor, aby ma nejaký cyklista nezrazil?
To sú tie tri otázky o ktorých som písal už pre časom (20.11.2014) , že na nich nebolo odpovedané.
Je tu ešte 4 otázka, aj keď za ňou nie je otáznik:
4 - Kde sú mestskí policajti na kontrolu.
..............................................................
Pre SGI. Na vašu 2. otázku presne definujem, že ja odpoveď poznám.
Písal som o tom 22.11.2014. Tu je ten text:
Viem aká má byť odpoveď. Iba čakám, či mesto napíše takú odpoveď ako v inom prípade, ktorý sa riešil na VMČ.4.
.......................................................................
Z textu vyplýva, že čakám na odpoveď. V podstate na viacero odpovedí. Doplňujem, že na SPRÁVNU odpoveď - odpovede. Ak by som ja napísal správnu odpoveď, nedozvedel by som sa či mesto to vie. Zatiaľ mesto ešte správne neodpovedalo...
29. apríl 2015

Ján Haluška

Podnet nie je vyriešený! Neodpovedalo sa na podnet.
Tiež odkazprestarostu nezmenil podnet z VYRIEŠENÝ na niečo iné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania