Rozšíirenie odbočujuceho pruhu

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 03. februára 2013

V špíčkách ako každý dobre vie, tvoria sa kolóny smerom z mesta, bolo by prospešné aby sa aj v jazdnom pruhu pre jazdu priamo dalo odbočovať doľava na gen. svobodu? Prípadne pri najhoršiom povoliť toto odbočovanie len pre vozidlá mestskej hromadnej dopravy?

04. február 2013

Odpoveď samosprávy

Uvedený podnet patrí do kompetencie samosprávy mesta Prešov. Podnet bol zaevidovaný na MsÚ v Prešove a pridelený na vybavenie vecne príslušnému organizačnému útvaru MsÚ, ktorý o výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk
18. február 2013

Odpoveď samosprávy

Komunikácia na Rusínskej ulici je cestou III. triedy, ktorej cestným správnym orgánom je Obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie a jej majiteľom a správcom je Prešovský samosprávny kraj. Táto komunikácia spolu a križovatkou ulíc Rusínska – L. Novomeského – Arm. gen. Svobodu boli vybudované na základe projektov spracovaných autorizovaným inžinierom pre projektovanie dopravných stavieb v súlade s platnými technickými normami; hlavne s STN 73 6102 „Projektovanie križovatiek na pozemných komunikáciách“ v čase, kedy dopravné zaťaženie týchto komunikácií nebolo ešte také vysoké.
Na križovatke ulíc Rusínska – L. Novomeského – Arm. gen. Svobodu sú prepojené štvorpruhové komunikácie s komunikáciou dvojpruhovou (Rusínska ul.). Pri jej súčasnom stavebno-technickom usporiadaní, vzhľadom na šírku a polomer ľavého odbočovacieho pruhu, nie je možné zo smeru Rusínska združiť jazdný pruh priamo + ľavé odbočenie, to znamená, že ak by chceli z Rusínskej ul. súčasne odbočovať vľavo dve vozidlá, nemali by dostatočný šírkový priestor na prejazd križovatkou. Túto skutočnosť dalo mesto v minulosti preveriť projektantom.
Z uvedeného vyplýva, že zmena organizácie dopravy na spomínanej križovatke je možná až po realizácii príslušných stavebných úprav majetkovým správcom tejto cesty. Podľa dostupných informácií sú tieto zmeny naplánované v rozpočte na rok 2014.
Ďakujeme Vám za Váš podnet a upozornenie na vzniknutú situáciu a vážime si Vašu pozornosť ako vnímavého občana mesta Prešov.
19. február 2013

Tomas

Normy, normy... Keby mali TIR, sirsie vozidla a MHD prikazane radit sa do vonkajsieho pruhu (aktualne pruh pre jazdu smer rovno), jazdilo by sa bez problemov. Pekne to vidno na tej tmavej ciare, to su vlastne vyjazdene pruhy: Neviem, ake su normy, ale zjavne sa len niekomu nechce upravit VDZ. Keby mali TIR a klbove MHD prikazane radit sa do vonkajsieho pruhu, krasne sa vsetci vytocia. Pekne to vidno na tej tmavej ciare, to su vlastne vyjazdene kolaje: https://maps.google.com/?ll=48.990759,21.265766&spn=81.200923,214.277344&t=v&z=3&layer=c&panoid=E53A9ZmXoRTtANivqldE6g&cbll=48.990759,21.265766&cbp=13,-45.034482697282655,,0,12.375888374825877
Do zakruty este domalovat prerusovane VDZ, ktore bude vodicov navadzat, pripadne do vozovky osadit odrazky a je to
20. február 2013

Igor

O dva roky premaľujú šípku? Dva odbočovacie pruhy doľava sa mohli urobiť na inej, menšej križovatke iba trochu ďalej na tej istej ceste, smerom od Kauflandu. Tam platia iné normy?
20. február 2013

Tomas

pozor, tam je matuce dopravne zacenie, ktore nie v sulade so zakonom. VDZ ukazuje, ze je mozne dolava odbocovat z obidvhoch pruhov, avsak ZDZ nie. ZDZ radi pruhy pravy doprava, stredny rovno a pravy doprava. a kedze ZDZ je nadradene VDZ, zo stredneho pruhu sa odbocovat nesmie
16. apríl 2013

rooosta

to TOMAS: takže ak budem učastníkomm cestnej premávky odbočujúcim zo stredného pruhu vľavo môžem byť za to pokutovaný príslušníkom polície ?
Ak je to tak, tak je potrebné opraviť vodorovné dopravné značenie.
16. apríl 2013

Anonymný užívateľ

Ano, presne tak. Zatial to nepokutuju, ale vznikaju tam kolizne situacie. Ja by som riesil situaciu inak, VDZ ponechal a upravil ZDZ. Dva odbocovacie pruhy su tu vzhladom na intenzitu premavky potrebne.
16. apríl 2013

Anonymný užívateľ

Ale spat k tomuto podnetu, vyssie diskutovany navrh sa prave riesi. Uvidime, ci navrhovene riesenie bude mozne.
04. júl 2013

Wakantanka

Hm, od 16. apríla pomaly uplynuli 4 mesiace a nič sa akosi nevyriešilo. Čiste technicky v dvoch pruhoch doľava sa odbočuje aj zo Sabinovskej na Dukliansku a všetci sa vymerajú, aj dva kamióny vedľa seba. Ak by mali vozidla nad 3,5 t vyhradený na odbočovanie z Rusínskej vľavo stredný pruh, opisujú menší polomer a tým pádom na Generála Svobodu odbočia jednoduchšie. Ale to by musel niekto na odbore dopravy pohnúť rozumom, za čo očividne nieje platený.
14. júl 2013

Anonymný užívateľ

presne tak. holt, je to v kompetencii PSK.
25. júl 2013

Martin Čajko

Treba tu ziadost poslat znova a znova...
25. júl 2013

Martin Čajko

Treba tu ziadost poslat znova a znova...
13. september 2018

Matej

Podnet je vyriešený, ďakujeme mesto!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania