R.I.P. Dušan Pončák 19.1.1941 – 21.1.2016

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Ján Haluška 13. januára 2017

Žiadam mesto Prešov, aby večer a v noci od 19.1.2017 do 21.1.2017, pri prvom výročí úmrtia sochára Dušana Pončáka bolo vypnuté osvetlenie smerujúce na mestský úrad a na jeho dielo - Ochrancu mesta.

13. január 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
15. február 2017

Odpoveď samosprávy

Podnet bol vyhodnotený ako čiastočne opodstatnený.
Po prehodnotení možnosti a spôsobu zabezpečenia požadovaného vypnutia osvetlenia v okolí lokality pred Radnicou v období od 19.1.2017 do 21.1.2017 bolo zabezpečené stlmenie verejného osvetlenia vypnutím vysokého osvetlenia pri určenej soche OCHRANCA MESTA v zmysle Vašej požiadavky. Vypnutie osvetlenia priečelia radnice nebolo možné realizovať, pretože by bol narušený programový osvetľovací efekt objektu a súčasne by nebolo zabezpečené spoľahlivé minimálne bezpečnostné osvetlenie v okolí schodov pred radnicou.


Mestský úrad v Prešove
09. január 2018

Ján Haluška

Pravdivá informácia z mesta bola v tom, že vysoká lampa bola naozaj vypnutá.
Ak mesto odpovedá na podnet, tak by bolo korektné odpovedať pravdivo a nevymýšľať si. Potrebujem vedieť - kto prehodnotil možnosti vypnutia osvetlenia? O programovom osvetlení radnice môžeme silno pochybovať. V podstate by tam nemalo byť žiadne osvetlenie celoročne.
Vypnutie osvetlenia priečelia bolo možné, ak by zo strany mesta bola OCHOTA. Nie je korektné zavádzať ľudí informáciou, že vypnutím osvetlenia priečelia radnice sa nezabezpečí spoľahlivé minimálne bezpečnostné osvetlenie. Radnica bola niekoľko storočí bez osvetlenia priečelia a bolo to bezpečné.
Máme niekoľkoročné skúsenosti z celosvetovej akcie Hodina Zeme, že po vypnutí celého verejného osvetlenia (aj pred radnicou) sa nenarušila bezpečnosť. Okrem toho máme skúsenosti z plenérových predstavení IMAGINÁCIE, kde sa pri vypnutom verejnom osvetlení presúvajú tísíce ľudí v meste. Bolo to aj v okolí schodov pred radnicou Prešove. Okrem schodov a chodníkov ľudia chodili cez zeleň aj cez plôtik v parčíku a iné prekážky. Nikto sa nezranil, nikto nebol prepadnutý, či okradnutý. Je jedno, či sa na schodoch nachádza jednotlivec, alebo masa ľudí.
.....
Pri druhom výročí úmrtia sochára Dušana Pončáka znovu žiadam aby sa vyplo osvetlenie priečelia radnice. Minimálne v takom čase ako som chcel pred rokom.
Vysoká lampa v blízkosti sochy môže aj nemusí svietiť.
09. január 2018

Ján Haluška

Osvetlenie priečelia radnice a okolia je nedôstojné aj hrozné.
09. január 2018

Ján Haluška

Pozeranie do „zváračky“ nie je bezpečnostné osvetlenie schodov. „Vďaka“ takému osvetleniu, ktoré oslňuje sa môže stať úraz. Z týchto záberov vidno, že infomácia o bezpečnosti je nepravdivá.
19. január 2018

Ján Haluška

Mesto nedokázalo reagovať na podnet, aj keď bolo vopred informované, že sa blíži 2. výročie úmrtia. 19.1.218 žiadne svetlo nebolo vypnuté ani stlmené.
21. január 2018

Ján Haluška

2. výročie úmrtia sochára Dušana Pončáka bez reakcie... podnet je neriešený.
21. január 2018

Ján Haluška

Dušan Pončák daroval celú zbierku stredovekých sôch, ktoré zachránil a nazbieral Šarišskej Galérii v Prešove. Hodnota daru sa nedá vyčísliť.
http://www.muzeum.sk/?obj=galeria&ix=sgp
Mesto si nedokázalo jednoduchým spôsobom (vypnutím, alebo stlmením svetla) uctiť jeho pamiatku.
Podnet možno označiť za neriešený.
17. január 2019

Ján Haluška

3. výročie úmrtia sochára Dušana Pončáka ... bude už vypnuté osvetlenie?
09. január 2021

Ján Haluška

19.1.2021 bude 80 rokov od narodenia Dušana Pončáka. 21.1.2021 bude 5 rokov od smrti. Môže si mesto pripomenúť tieto udalosti aj vypnutím toho zbytočného, škaredého, nekultúrneho, škodlivého, nebezpečného a nedôstojného osvetlenia? Mesto tak môže ukázať, že to s
kandidatúrou na EHMK myslí vážne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania