Námestie slobody-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý
meno
Rastislav 03. júla 2022

Len pár mesiacov po rekonštrukcii meštianskeho domu už na ňom opadáva omietka, čo vypovedá o kvalite rekonštrukcie. P.S.aj riešenie tohto podnetu rozhodne o tom, komu dám svoj hlas v nadchádzajúcich voľbách.

04. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko poskytne oddelenie výstavby.

Michaela Beňadiková
Mesto Prievidza
13. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Uvedený nedostatok evidujeme a už sme ho riešili aj s Krajským pamiatkovým úradom, ktorý nesúhlasí s našim navrhovaným riešením v rozsahu opravy degradovaného sokla → zoškrabanie zavlhnutej omietky a nanesenie novej omietky v jednej línii, v odtieni pôvodnej omietky. Pamiatkový úrad navrhol, aby mesto zadalo vypracovať odborný posudok a návrh opatrení, ktoré by prispeli k odstráneniu príčin/zamedzeniu vlhnutia sokla Meštianskeho domu a potom zabezpečiť realizáciu. Vzhľadom na skutočnosť, že sa jedná o kultúrnu pamiatku spracovať odborný posudok musí odborne spôsobilá osoba.

Príčina degradácie omietky je nasledovná. Sokel je zrealizovaný podľa projektovej dokumentácie. Je na ňom aplikovaná klasická stenová omietka, ktorá saje vlhkosť od podkladu ako aj vodu stekajúcu z okolitých spevnených plôch. Štandardne sa na ochranu soklov používajú soklové omietky alebo obklady. V danom prípade bola požiadavka Krajského pamiatkového úradu zachovať pôvodný vzhľad objektu z dôvodu, že objekt je kultúrna pamiatka. Požiadavka vylučovala realizáciu sokla v spodnej časti budovy.

Michal Ďureje-hovorca mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania