Športová ulica-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Monika 26. júna 2023

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie, aký je plán mesta s budovou MŠ Športová, ktorú ide rušiť? Ide sa šetriť a sťahovať zo starej nezateplenej budovy '69 do starej nezateplenej budovy '72? Info o predpokladaných nákladoch na vytvorenie 4 nových tried a soc. zariadení je odhadnutá na 60-70 tis. (pri náraste cien staveb. materiálov, keď v roku 2019 mesto v danej MŠ rekonštruovalo 4 soc. zariadenia a 8 okien za 42tis). o ktorých teraz hovorí, že sú staré a zrelé na rekonštrukciu? Markantný rozdiel v cene energii a vykurovania je spôsobený čím? Aj tým, že deti v MŠ trávia celý deň a normatív na teplotu miestnosti je pri malých deťoch iný? Súhlasím, šetrime. Ale tu je veľa zavádzania a plán, čo s budovou žiadny. 15 ročné chátranie ako MŠ Malonecpalská? Vďaka, Monika - zdroj: www.codnes.sk - spravy

16. jún 2023

Odkaz pre starostu

Ďakujeme za Váš podnet, pre jeho zverejnenie Vás však poprosíme o zaslanie reálnej fotografie problému, nakoľko ilustračné fotografie na portáli nezverejňujeme.

Ďakujeme za pochopenie,

s pozdravom

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]
28. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet, k návrhu na presťahovanie MŠ Športová ul.
Z dôvodu zefektívnenia prevádzky MŠ Športová ul. a poskytnutia modernejšieho zázemia pre deti, mesto navrhuje presťahovanie materskej školy do už čiastočne zrekonštruovaných priestorov ZŠ s MŠ Ul. Malonecpalská.
Budova MŠ na Športovej ulici je materiálno – technicky zastaralá a vyžaduje si komplexnú rekonštrukciu za odhadovaných 1,2 milióna EUR.
ZŠ s MŠ Malonecpalská ulica má voľné 4 triedy na poschodí, ktoré by plne pokryli kapacity MŠ Športová ulica. V prípade potreby je možné ďalšie dve triedy uvoľniť na prízemí. Počítame s umiestnením všetkých detí.
Kapacita materských škôl mesta Prievidza je 1 160 detí. V tomto školskom roku navštevuje MŠ 1154 detí, z toho 113 detí je dokonca mladších ako 3 roky a boli prijaté do MŠ práve z dôvodu doplnenia voľných kapacít MŠ.
Presťahovaním MŠ mesto navyše ušetrí ročne viac ako 120 000 eur na prevádzkových nákladoch, energiách a vykurovaní.
Využívanie prenajatých priestorov na prevádzku materskej školy bolo pre Spojenú školu internátnu prechodné riešenie, ich snahou je vybudovanie vlastných priestorov v areáli školy na Úzkej ulici. Na tento projekt získali finančné prostriedky z európskych fondov a majú vydané už i stavebné povolenie
V súvislosti s navýšením kapacity ZŠ s MŠ Malonecpalská mesto plánuje aj úpravu dopravného riešenia, aby miestne komunikácie boli pripravené na zvýšenie intenzity dopravy v danej lokalite. Počíta sa aj s navýšením parkovacích miest v Necpaloch.
Podrobnejšie informácie nájdete v článku:
https://prievidza.sk/mesto-planuje-prestahovat-ms-sportova/

Dalibor Snoha
Mesto Prievidza
18. júl 2023

Pajuška Mekišová

Dobrý deň.
Nad zrušením MŠ na Športovej ulici je viac otáznikov a už vôbec to nieje vyriešené ako ste si to vy tu napísali. Stále hovoríte o zlom stave budovy ale povedzme si na rovinu ani Malonecpalska MŠ a Škola nieje na tom lepšie. A keď už hovoríme tak na Severe na Gorkého ulici je tiež neprerobená školka aj tu budete chcieť presťahovať niekde inde? MŠ na športovej ulici vôbec nemá zlý stav a už vôbec rekonštrukcia by nestála tak veľa stačilo by opraviť len okná na začiatok a keď sa každý rok niečo spravi tak bude mať mesto Prievidza škôlku na ďalšie roky . Prečo niečo rušiť čo funguje. Mam na vás otázku potrebujete zrušiť škôlku preto lebo musíte prispievať 120 tisíc brosse na ich škôlku? A potrebujete tam aj nahnat nieake deti ? A ked prečo práve túto škôlku ? A ďalšia otázka myslíte si že budú dávať deti do škôlky keď od štátu dostanú korunky za neprijatie ? A ďalšia otázka z kadiaľ ste zobrali že je nevyhovujúca budova ?
18. júl 2023

Lenka Krčová

To modernejšie zázemie má byť akože betón? Namiesto zelene a prírodného tieňu. A odkiaľ máte že stav budovy je zlý? Má byť lepšia budova v ktorej spadol strop na detské postieľky 45minut po Tom čo tam spali?! A oprava prebehka len ako "záplata." Nebola odstránená príčina a budova všade zateká. Tak isto nemyslím, že prostredie školy je vhodné pre takého malé detičky. Pre ich pokojnú výučbu aj mravnú výchovu.
19. júl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]
20. júl 2023

Peter

dajte prosim vediet, ak poznate v PD lepsie situovane a priestorovo komfortnejsie predskolske zariadenie
21. júl 2023

Monika

Dobrý deň pani Rachelová, tým, že podnet nie je doriešený a bol opäť odoslaný samospráve by som predpokladala, že by bolo vhodné zmeniť jeho status s "vyriešený" na "v riešení". Môžete tak prosím urobiť?
Ďakujem Vám,
Vaňová
21. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
- Na budovu ZŠ s MŠ Malonecpalská ul. v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na výber spracovateľa projektovej dokumentácie. Následne po spracovaní projektu a vydaní príslušných povolení sa budeme uchádzať o získanie finančných prostriedkov na jej rekonštrukciu za účelom zníženia energetickej náročnosti objektu a jeho modernizácie, teda je vysoký predpoklad, že táto budova bude zmodernizovaná, čo v prípade budovy ktorejkoľvek materskej školy nie je možné, pretože z dôvodu každoročného poklesu počtu detí nie je možné vykázať navýšenie počtu detí vo veku 3 rokov, a tým čerpať finančné prostriedky na rekonštrukciu budov materských škôl. Rekonštrukciu a modernizáciu školských zariadení robíme postupne po jednotlivých objektov v závislosti od finančných možností mesta ako aj od aktuálne vyhlásených výziev na získanie mimorozpočtových zdrojov. Pri stanovovaní technického stavu objektov vychádzame z energetických auditov spracovaných odborne spôsobilou osobou ako aj z obhliadok objektov. Nie je možné riešiť všetky objekty naraz.
- Objekt MŠ na Športovej ulici je v pôvodnom stave, okrem vymenených okien (pavilón kde je špeciálna MŠ, časť hospodárskeho pavilónu) a strechy na hospodárskom a pavilóne kde je špeciálne MŠ, ktoré sú zateplené. MŠ si vyžaduje v prípade jej ďalšieho prevádzkovania riešiť kompletnú rekonštrukciu objektu za účelom zníženia energetickej náročnosti objektu a zlepšenia technického stavu vnútorných priestorov, technických a technologických rozvodov.
- Mesto Prievidza má dostatok kapacít pre deti s trvalým pobytom na území mesta vo veku 3 – 6 rokov, preto nie je potrebné vytvárať rezervy na ďalšie roky,
- Ma základe aktuálne platnej legislatívy je mesto povinné poskytovať finančný príspevok neštátnym zriaďovateľom škôl a školských zariadení v plnej výške prídelu podielovej dane, čo znamená, že v prípade, ak bude materská škola spoločnosti Brose zaradená do Siete škôl a školských zariadení SR, deti budú započítané do prídelu podielovej dane a takto poukázané finančné prostriedky zo štátu budú poskytnuté spoločnosti Brose,
- Školský zákon zaručuje každému rodičovi/ zákonnému zástupcovi dieťaťa slobodný výber školy / školského zariadenia na území SR, čo znamená, že dieťa navštevuje tú školu, ktorú mu vyberie rodič/ zákonný zástupca,
- Finančný príspevok od štátu za neprijatie dieťaťa do školy / školského zariadenia neexistuje.

Dalibor Snoha
Mesto Prievidza
21. júl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol prijatý ako "otázka pre samosprávu", t.j. po zodpovedaní samosprávy mu prislúcha status "vyriešený". Komentáre som vnímala v zmysle dodatočných otázok a preto som tento status ponechala, pričom som podnet preposlala samospráve.

Ďakujem za porozumenie,
s pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]
21. júl 2023

Lenka Krčová

Pri kompletnej rekonštrukcii Malonecpalská rátate aj s úpravou dvora? S výsadbou zelene, osadením detských preliezol, vytvorením tieňa a podobne.
22. júl 2023

Veronika Besedova

Myslíte si že Zš Malonecpalská je dobrou voľbou??keď už máte jasno v Tom že škôlku zrušíte, a prestahujete.. Školka na ulici Športova je dobre situovaná , deti tam majú veľa zelene, vlastné detské preliezky , a spánok pre tieto deti nič nenarúša čo v škole na Malonecpalskej tento spánok deti je narušovany žiakmy zo vyšších ročníkov.. Tým pádom sa narušuje ich výučba a mravná výchova.. Tak isto stav budovy Malonecpalskej školy , ktorý sa zaplatal aby vyzeral že je vynovený len na oko aby sa nepovedalo.., pretože stav budovi nieje v dobrom stave..... Okolo Malonecpalskej je samý betón je v pláne rekonštrukcie aj vytvorenie zelene a detských preliezol pre tieto deti škôlkarského veku?? .. .. Koľké školky sú v oveľa v horšom stave. Nie jeden rodič bol v škôlke samotnej na ulici Športová , ktorá je veľmi pekne udržiavaná a zachovalá.... Podľa mňa škôlku chce vedenie mesta presťahovať len preto pretože budova sa už údajne začiatkom roka predala istému pánovi podnikateľovi menovať nemusím asi ľudia vedia o koho sa jedná a majú tam byť postavené bytovky.... Chcete zrušiť fungujúcu škôlku na dobre situovanom sídlisku , a taktiež vo veľmi dobrom stave.. prečo nezrušite iné škôlky v horšom stave??? Prečo malé deti chcete dať do školy kde sú žiaci aj druhého stupň, ktorý sú cez prestávky hlučný... Prečo im nedoprajete aj ten kľudný poobedný spánok, ktorý potrebujú na svoj vývoj ?? Deti sa majú hrať na samom betóne bez zelene ?? Čo sa plánuje spraviť s betónom v danej základnej škole na ulici Malonecpálska.??....
24. júl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania