18. október 2023
Odpoveď samosprávy
Dobrý deň, zabezpečovanie akéhokoľvek druhu diétneho stravovania v školskej jedálni sa riadi predpismi a legislatívou určenou pre oblasť školského stravovania. Základným a najdôležitejším princípom vyplývajúcim z predpisov je vytvorenie adekvátnych personálnych, materiálno - technických a priestorových podmienok diétneho stravovania tak, aby nedochádzalo ku kríženiu jednotlivých prevádzok prípravy diétneho stravovania. Zabezpečenie takejto prevádzky je náročné z hľadiska personálneho obsadenia, a to z dôvodu nedostatku zamestnancov vyučených v odbore kuchár, tiež z dôvodu nutnosti samostatného vybavenia drobným kuchynským inventárom ( hrnce, nože a pod.), ale tiež vyčlenenia samostatného priestoru vybaveného veľkokuchynským zariadením. V školskej jedálni ZŠ s MŠ Malonecpalská ul. mesto Prievidza vytvorilo požadovanú samostatnú prevádzku na prípravu a výdaj bezlepkovej stravy. Vytvorenie ďalšej prevádzky, napr. na prípravu a výdaj diétnej stravy pre deti s laktózovou intoleranciou, z vyššie uvedených dôvodov nie je možné.
Avšak v školskej jedálni ZŠ s MŠ Malonecpalská ul. sa okrem detí s bezlepkovou diétou stravuje približne 20 detí, ktoré majú rôzne iné intolerancie. Rodičom detí s laktózovou intoleranciou vychádzajú v ústrety tak, že mlieko a nátierky nahrádzajú iným nápoj a stravou.
Pani vedúca školskej jedálne má zavedený systém evidencie detí vyžadujúcich si diétne stravovanie, ktorým vytvára vlastné jedálne lístky a ich vhodnosť či nevhodnosť pravidelne konzultuje s rodičmi detí. Úplnou samozrejmosťou v tejto školskej jedálni je možnosť donášky vlastnej stravy a zabezpečenie jej adekvátneho vydania dieťaťu. Prevažná väčšina rodičov, detí a žiakov sú spokojní so službami tejto školskej jedálne, o čom svedčí vysoký počet stravníkov.
Vedúca školskej jedálne v ZŠ s MŠ Malonecpalská ul. spolu so svojimi kolegyňami zabezpečuje pre stravníkov nadštandardné služby za čo im patrí poďakovanie a úcta.
Mgr. Beata Révayová, Odbor školstva, MsÚ