Parkovanie š.králika

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
martin 03. decembra 2015

Zablokovanie cesty a problém sa dostať z parkoviska.

04. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Žiaľ toto je ten prípad, kedy nedokážeme zasiahnuť tak, aby sme problém vyriešili. Prosíme, ak budete v budúcnosti svedkom nesprávneho parkovania privolajte mestskú políciu. Urobiť tak môžete na tel. čísle 159.
Bez okamžitého privolania mestskej polície problém nevyriešime.

Michal Ďureje
hovorca mesta
07. december 2015

Odpoveď samosprávy

Zo strany MsP musíme uviesť len toľko, že s predchádzajúcim vyjadrením súhlasíme. Bez toho aby ten, komu bráni vo výjazde zavolal vec nevyriešime.

Milan Gatial
zástupca náčelníka mestskej polície
pre výkon, hliadkovú činnosť a priestupkový
referát
Mestská polícia
07. december 2015

martin

Dobry den dna 1.12.2015 o 11.10 isla okolo hliadka poznavacie cislo PD579ed auta tu vtedy stali A NIC neriesili aj bez okamziteho privolania mohla hliadka riesit tento problem.NOVE HESLO PRE MSP NEVIDIM ZLO NEPOCUJEM ZLO ZE p. GATIAL PEKNY DEN.
08. december 2015

Viktor

Pán Martin myslím si, že Vám to bolo napísané dosť jasne, bez toho, ktorému bráni vo výjazde vec nevyriešia. Mne z toho vyplýva, že potrebujú jeho výpoveď spôsobom: bránil mi vo výjazde z parkoviska. A to ešte nehovorím, že z Vašej fotky nie je jasné či to vozidlo tam stojí alebo len zastavilo. Čiže mne z toho vyplýva nové heslo: najprv si prečítam zákon a súvislosti, potom píšem.
08. december 2015

Anonymný užívateľ

V odpovedi Msp je uvedená polopravda až lož.

Na uvedenej ceste nie je zakázané zastavenie, takže vozidlo na nej môže zastaviť, rozhodne ale nemôže stáť (kvôli šírke vozovky). Na uvedenom mieste ale vozidlo nemôže ani zastaviť, keďže by sa nachádzalo vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov od hranice križovatky.

Msp nemusí v žiadnom prípade volať iba ten, komu bránilo auto vo výjazde z parkoviska ! Privolať hliadku môže ktokoľvek a MsP musí zo zákona konať, teda udeliť pokutu, resp. nasadiť blokovacie zariadenie. A ak má hliadka náhodou pochybnosti, je povinná privolať štátnu políciu. Avšak to je v tomto prípade bezpredmetné.
08. december 2015

Viktor

Koľko odborníkov na dopravu, tak len pre zaujímavosť:
zákon o cestnej premávke § 25 ods. 1 písm. d) vodič nesmie zastaviť na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru „T“ na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty. Nejedná sa náhodou v danom prípade o križovatku tvaru T ?
Čo sa týka bránenia vo výjazde ten istý paragraf v odstavci u) hovorí: vodič nesmie zastaviť a stáť na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo obmedziť jazdu vozidiel; osobitne na miestach vjazdov alebo výjazdov z pozemkov, vjazdov a výjazdov z objektov určených na zásobovanie alebo parkovacích miest. Z tohoto vyplýva že musím v danom prípade parkovaním ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky aby to policajt mohol riešiť, musí tam byť ten koho som ohrozil v plynulosti. Ja napríklad parkujem, keď nemám kde, pred kamarátovým - susedovým autom. Keby on zavolal policajtov, určite by ma riešili, ale on nezvolá lebo robí to isté, sme tak dohodnutí.
08. december 2015

Anonymný užívateľ

Predmetná križovatka nie je križovatkou tvaru T, ale ide o 2 na seba nadväzujúce križovatky. Keby aj išlo o križovatku tvaru T, státie by na náprotivnej strane vyúsťujucej cesty nebolo možné - nezostal by pre každý smer jazdy jazdný pruh šírky aspoň 3 metre.

Viktorove úvahy o tom, čo je a nie je priestupok sú úplne scestné. V zákone je jasne uvedené, kde je zakázané zastavenie a státie, v prípade jeho porušenia ide vždy o priestupok. Pochopiteľne sa ale o ňom musí dozvedieť polícia.
08. december 2015

Mato

Ked znemozni vyjazd svojmu autu je povinny volat na seba policiu?
08. december 2015

Viktor

Od križovatky ktorú ste označil ako č. 2 stojí 5 m, tak si myslím že tam stáť môže (inak úprimne o nej som ani nevedel že tam je, nie som odtiaľ). A čo sa týka mojej ďalšej úvahy, tak som presvedčený o tom že mám pravdu, bez toho aby na mieste bola osoba - vodič ktorého ohrozil v plynulosti, tým že mu zamedzil výjazd z parkoviska to policajt nebude riešiť a to ani štátny. Skúste p. Martin, keď tam bude parkovať zavolať štátnu políciu a napíšte nám či to riešili. A posledná vec, keby začali či už mestský (tí šírkové pomery nemôžu riešiť, ale môžu oznamovať), alebo štátny policajti riešiť šírkové pomery na cestách, vnútro-blokoch medzi činžovými domami tak my ktorí prichádzame domov večer nemáme kde zaparkovať.
08. december 2015

Viktor

A ešte Maťo má dobrú otázku a práve tam je problém. Policajt nemôže vedieť či vozidlo, ktoré stojí (na parkovisku) nepatrí tomu istému majiteľovi, ktorý v tomto prípade stojí na ceste. Čiže by bránil sám sebe.
08. december 2015

...

Keď zaparkujem na mieste, kde je to zakázané, tak logicky dúfam, že priestupok zostane nepovšimnutý. Ak na mňa niekto zavolá políciu, potom asi zaplatím pokutu.

Mestskí policajti z nemenovaného mesta sa jasne vyjadrili (môžem poskytnúť celý článok z novín ) - zakázané parkovanie na sídliskách viacmenej prehliadame, ale keď nás už niekto zavolá, tak priestupky musíme riešiť. A odporúčajú mať dobré susedské vzťahy, aby na seba ľudia navzájom nevolali MsP. Takto to funguje asi na celom Slovensku.
08. december 2015

...

Podstatou podnetu bolo státie vozidla na mieste, kde je to JEDNOZNAČNE zakázané. Nič viac, nič menej a všetky špekulácie okolo toho sú úplne zbytočné. Na uvedenej ceste by autá nemohli stáť, aj keby sa tam nenachádzalo parkovisko. Kto toto nepochopí, tomu už niet pomoci...
08. december 2015

Viktor

Posledná vec a už nepíšem. Podobný prípad: v tom istom zákone je zakázané zastavenie a státie na miestach výjazdov z pozemkov. Príklad: zastavím pred svojím rodinným domom pred bránou. Podľa Vás, keď pôjdu okolo policajti, automaticky sú povinní to riešiť, lebo je to v zákone zakázané? Lenže tu chýba, ten ktorý má ohrozenú plynulosť. Predsa sám sebe nemôžem ohroziť plynulosť. Preto je tam potrebná tá osoba, ktorá má ohrozenú plynulosť. Už si viem predstaviť ako škodoradostní susedia na mňa zavolajú policajtov, keď zaparkujem pred vlastnou bránou. Všetko ostatné čo je v zákone napísané, ako nesmie zastaviť a stáť na prechode pre chodcov, na pripájacom a odbočovacom pruhu, na železničnom priecestí atd. je proste apriori dané. Tam nie je čo diskutovať. Ale ak mám niekomu ohroziť plynulosť, čiže brániť vo výjazde, tak tam musí byť tá osoba, ktorej som plynulosť ohrozil, inak ani policajt nemôže vedieť, že som niekoho ohrozil. A skončil som. Dovidenia.
08. december 2015

Mato

Privolat a riesit musi ten kto tam ma auto a nemoze sa snim dostat von pokial by sa niekto tvaril ze auto je jeho a pride policia tak pokutu dostane ten kto volal.
09. december 2015

martin

viktor ja nemusim vediet aky zakon na to je nato tu mame policiu a ked niekto napise ze treba zavolat a oni idu okolo je to dost cudne
09. december 2015

martin

viktor a te fotky som tam nedaval ja takze dalsia loz z vasej strany takze najprv sa presvedsim co sem kto pise a dava a neklamte ludi
10. december 2015

Viktor

Pán martin, celú dobu tvrdím, že bránenie vo výjazde nemôže riešiť policajt len tak, keď ide okolo, pri riešení tohoto priestupku (podotýkam tohoto) musí byť prítomný ten ktorému niekto bránil vo výjazde. O nič iné mi nejde. A k tomu klamaniu: vy máte názor, ja mám názor, a ja Vám nepíšem, že klamete.
10. december 2015

Mato

Netvrdim ze klamete ale to ze ked zavola niekto policajtov ze mu brani vo vyjazde a auto nieje jeho moze sa stat ze privolaju policajti majitela vozidla ktore udajne blokuje vozidlo druhemu a ten preukaze ze blokovane vozidlo je tiez jeho tak pokutu dostane ten kto volal
11. december 2015

martin

Viktor na druhej strane domu je tiez kazdy vecer zablokovana cesta bola tu statna policia ohladom doporucenia posty auto stalo na ceste hliadka cuvla kedze nemohli prejst mohla toto riesit alebo sa musi len zavolat ze takto to auto stoji.a te auta co som dal fotku jedneho auta tu stoja 30-40minut a su to pracovnici mesta a spravy cies TSK.
01. február 2016

NajvacsiNepriatelNahnevanyObcan

Policajti nemozu davat papucu kazdemu, zle zaparkovanemu autu. Toto nie je Blava ani Praha. Ludia by boli schopni zavolat policiu koli bagru, ktory tam momentalne riesi havariu (nie dopravnu)
Namiesto volania policie spomalte a nelietajte ako taxikári. Tie auta su ich odrazom.
Tymto netvrdim ze nahlaseny problem nema pravdu, ma.
Ale treba prihliadat na ako frekventovanej ceste sa to deje.
27. marec 2018

Boris

Pán Viktor, síce po vyše dvoch rokoch a nie som si istý, že si to prečítate, ale nedá mi nereagovať, nakoľko som rovnaký podnet nahlásil prednedávnom, s tým, že som ho podložil fotografiami, ktoré dokazujú ďalšie porušenie zákona a to konkrétne parkovanie na chodníkoch.
Posielam link na daný podnet a prosím Vás o vyjadrenie, pretože ste "super sčítaný a znalý zákona".
https://www.odkazprestarostu.sk/prievidza/podnety/49411/parkovanie-na-chodniku-a-blokovanie-aut-na-ulici-s-kralika
Pán Viktor je takéto parkovanie podľa Vás v poriadku, kedže sa snažíte obhajovať niečo - pre mňa absolútne nepochopiteľné..
Z toho čo som sa ja dočítal je jasne stanovené, že parkovanie na chodníku nie je povolené!
Povolené je len za určitých okolností a to práve pokiaľ dopravné značenie tento spôsob parkovania v danej oblasti povoluje, aj to len za podmienok, že na chodníku zostane volná plocha na prechod minimálne 80cm. ( chodníky v tejto lokalite majú tak 80cm všeho všudy.. )

Takisto som sa dostal aj k úprave cestného zákona, ktorá hovorí o povolení parkovania na chodníkoch:
Možnosť parkovania na chodníkoch umožnil zákon 8/2009 Z.z. o cestnej premávke z roku 2009 za podmienky, že vodič nechá priestor pre chodcov v šírke 1,5 metra. ( opakujem, chodníky v tejto lokalite majú pod 1m! )
Parkovanie na chodníkoch v tejto lokalite je nemysliteľné!!!
Pán Viktor, vyjadrite sa prosím aj k tomu, či podľa Vás aj v tomto prípade nemá mestská polícia žiadne právomoci a nie sú kompetentní riešiť to, bez toho, aby mamička s dieťaťom v kočíku, alebo dôchodca, prípadne občan na invalidnom vozíku telefonicky oznámil, že mu isté auto blokuje prechod a sú nútení pohybovať sa po ceste - čím sa vystavujú riziku a v prípade keby nebodaj došlo k ujme na ich zdraví, boli oni tí vinní, nakoľko chodci na cestnej komunikácií nemajú čo robiť..
Je moja úvaha scestná, interpretujem to všetko nesprávne?
Vy pán Viktor ste tu napísali, že sa vraciate domov večer a nemáte kde zaparkovať.
Všetci využívame dopravné prostriedky, keď ich potrebujeme a sme si vedomí toho, že keď teraz odbehnem do obchodu, vrátim sa a nebudem mať kde zaparkovať.. Je to riešiteľné, ľahká pomoc.. Ja pôjdem do obchodu, na návštevu pešo, aj pár kilometrov, aby som neprišiel o parkovacie miesto a Vy pán Viktor chodte do práce na kolobežke..
Ďalej tu píšete, že Vy sa dohodnete so susedom, zaparkujete tak a onak, podáte si na to ruku a on nebude volať policajtov na Vás a Vy na neho.. Super, že to riešite takto diplomaticky, ja len dúfam že tou Vašou dohodou netrpia aj ostatní susedia a občania, inými slovami dúfam, že parkujete legitímne. Nejdem riešiť Vašu situáciu, lebo ju nepoznám, zato Vy ste riešili túto situáciu a pritom ste napísali, že nie ste z tejto lokality a nepoznáte všetky prejazdy, uličky a tvary križovatiek.
Ste sebec pán Viktor. Obhajujete len vlastnú pohodlnosť a hájite vlastné záujmy - že Vy nebudete mať kde zaparkovať, to je Váš celý problém. Ak by raz niekto Vás zablokoval na dobré dve hodiny, práve keď potrebujete súrne odísť s autom ( ..keby ide napríklad o záchranu života vášho blízkeho ) pozerali by ste sa na celé to nezákonné parkovanie a blokovanie áut trošku inak a sám by ste bol za permanentné riešenie problému.
Predstavte si napríklad, že by ste mali chorú matku, ktorá býva pár kilometrov od Vás a je každý deň odkázaná na Vašu pomoc.. Raz by Vám zavolala, že spadla a Vy by ste mali zablokované auto. Volali by ste najprv policajtov, alebo by ste pre ňu zháňali niekoho iného, kto by ju šiel rýchlo ratovať???
..alebo si predstavte, že by ste mali choré dieťa. Ktoré napríklad trpí epilepsiou, omdievaním, náhlymi príhodami, prípadne by utrpelo úraz.. Podali by ste mu prvú pomoc a čakali by ste na sanitku, alebo by ste sa snažili ho čo najskôr dopraviť do nemocnice, pokiaľ by to jeho stav dovoloval manipulovať s ním..Ja v tom mám jasno..
A nie sú to konkrétne moje prípady, som si len vedomí toho čo sa môže hocikomu z nás prihodiť. Práve preto som nikdy nezaparkoval auto tak, aby som niekomu znemožnil vo výjazde a radšej som si našiel parkovacie miesto, kde nikoho neobmedzujem, aj pár minút od môjho bydliska.. Tomu sa pán Viktor hovorí empatia a dôvtip a obávam sa, že Vy nedisponujete ani jedným...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania