Výstavba - park Prepadliská

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 18. februára 2016

V odpovedi na podnet týkajúci sa Včelárskej ulice bolo uvedené: "S ohľadom na prípravu predĺženia Včelárskej ulice, Mesto Prievidza v súčasnosti neplánuje doplnenie zábran. Na predĺženie komunikácie je vydané územne rozhodnutie. Predpokladaná realizácie je plánovaná ešte v roku 2016.".

Toto vyjadrenie je mimoriadne zaujímavé, keďže v júni 2015 sa v tlači objavil zámer mesta o zmenu územného plánu, ktorá sa bude týkať aj parku Prepadliská (http://nasaprievidza.sme.sk/c/20057832/prievidza-chysta-zmeny-v-uzemnom-plane-kde-hrozi-stavebna-uzavera.html). Park Prepadliská je pritom jednou z lokalít, kde môže byť vyhlásená stavebná uzávera.

V uvedenej časti parku Prepadliská sa už pritom začal predaj pozemkov. Kde je dostupná informácia, resp. vizualizácia, ako bude predĺžená Včelárska ulica ?

19. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko zabezpečí referent výstavby MsÚ.
O ďalšom postupe Vás budeme informovať.

Michal Ďureje
hovorca mesta
11. september 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Pri analyzovaní tohto podnetu je nutné brať do úvahy aktuálny majetkoprávny stav ako aj historické pozadie.
Lokalita prepadliská bola súkromným vlastníkom v minulom režime znárodnená. Po roku 1990 sa časť majetkov vracala originálnym vlastníkom vo forme reštitúcií. Tak získali svoje pozemky aj majitelia v časti Prepadliská.
To, že zeleň v lokalite Prepadliská vzbudzuje v radoch verejnosti tendencie vnímať plochu ako verejný park je mylné. Zo značnej časti ide o súkromné plochy, ktoré štát prinavrátil súkromným vlastníkom.

Samozrejme aj mesto Prievidza vlastní v tejto časti pozemky a tie sú Územným plánom definované ako zeleň.

Podľa platného územného plánu mesta ÚPN M sa jedná o urbanistický obvod UO 6 Sídlisko Kopanice, územno-priestorový celok UPC 6-1, funkčno-priestorový blok FPB 6-1-1 s navrhovaným funkčným využitím pre obytné územie – individuálne formy.
- prevažná časť územia ÚPC - plochy určené pre obytné domy a k nim prislúchajúce nevyhnutné zariadenia s využitím pre individuálnu bytovú výstavbu formou rodinných domov, návrhom dostavby IBV v časti územia.

Územný plán maximálne rešpektuje mestské pozemky, ktoré sú určené ako zeleň – viď prílohy. Rovnako rešpektuje nároky súkromných vlastníkov, ktorí plánujú svoje pozemky určiť na zastavanie. To je skutočnosť, na ktorej sa nič nemení.
Ďakujeme za pochopenie.

Michal Ďureje- hovorca mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.