Dopravná situácia pri ZŠ Sama Chalúpku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Ján Hrubý 16. novembra 2016

Aktuálne vyriešenie dopravnej situácie pri ZŠ Sama Chalúpku navrhoval asi niekto kto nemá rád deti. Keď vidím deti z ročníkov 1-3 ako pobehujú pomedzi autá prichádzajúce ku škole je mi jasné že úraz, alebo nebodaj väčšia tragédia je na spadnutie. Koncepcia s jednosmerkou nieje zlá, ale pustiť autá až ku vchodu je omyl. Jednosmerka mala jednoznačne viesť prvou odbočkou vpravo.
Skúste sa zamyslieť radšej obetovať sedem parkovacích miest za bezpečnosť detí.

24. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu. Stanovisko k podnetu zabezpečí odbor výstavby MsÚ

Michal Ďureje
hovorca mesta






24. november 2016

Odpoveď samosprávy

Predmetný návrh nám nepríde vhodnejší, nakoľko by podľa neho autá prichádzali do tesnej blízkosti ku vchodu do školy. Práve naopak vstup do školy by bol priamo v križovaní komunikácií. Pri našom realizovanom riešení deti majú možnosť odísť a prísť zo školy stredovým chodníkom, ktorý je určený iba pre chodcov. Podotýkame, že riešením autora podnetu neprídeme len o pár parkovacích miest, ale až o 21 parkovacích miest z celkového počtu 36 ks parkovacích.

Pripájame aj citáciu zo zákona č. 8/2009 o cestnej premávke, kde sa pojednáva o správaní v školskej zóne.
§ 59 Osobitné ustanovenia o cestnej premávke v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne
(1) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, pričom sa na nich nevzťahuje § 52. Hry detí na ceste sú dovolené len v obytnej zóne.

(2) Do pešej zóny je povolený vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka.

(3) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak. V školskej zóne možno stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov.

(4) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. To platí aj pre deti, ktoré sa hrajú v obytnej zóne.

(5) Ak v tejto hlave nie je ustanovené inak, platia pre premávku v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne ostatné ustanovenia tohto zákona.


Andrea Nikmonová
vedúca oddelenia výstavby a
životného prostredia
Mestský úrad







Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania