Neodhrnutý sneh - Necpaly

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Miroslava 13. januára 2017

Takto to vyzerá v Necpaloch dnes popoludní. Po týždni napadol ďalší sneh, ale stále sa nikto nemá k tomu, aby dal cesty aspoň trochu do poriadku. Kedy sa tak stane?

16. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, komunikácie v sídliskových častiach mesta nebolo možné začať dočisťovať od napadaného snehu, pretože ihneď po snežení, klesli teploty hlboko pod bod mrazu. Ako dôkaz prikladáme aj grafy. Z grafov môžeme vyčítať, že po výdatnom snežení ktoré začalo 4.1.2017 a skončilo nad ránom 5.1.2017 teploty klesli na hodnoty kedy je chemický posyp ešte účinný.

Pluhovať premrznutý a ujazdený sneh v takýchto podmienkach nie je možné. V čase sneženie bola všetka dostupná technika na hlavných komunikáciách, aby sme zabezpečili ich zjazdnosť a tým aj základnú obslužnosť mesta. Od 4.1.2017 do dnešného dňa nemeškal žiadny spoj MHD z dôvodu zlej zjazdnosti komunikácií a bol v plnej miere zabezpečený odvoz komunálneho odpadu. Počas obdobia kedy teploty boli veľmi nízke a funkčnosť chemického posypu bola prakticky nulová (5. 1. 2017 – 11.1./12.1.2017) sme zabezpečovali zjazdnosť na predmetných sídliskových a menej dopravne významných komunikácií prostredníctvom inertného materiálu (štrku), ktorý slúžil na zvýšenie adhézie vozidiel pohybujúcich sa po ujazdenom až zľadovatenom snehu. Približne od poobedia 12.1.2017 začal už naplno fungovať chemický posyp, ujazdený a premrznutý sneh sa začal topiť v celom meste a mohli sme započať práce na odhŕňaní snehu.

Dňa 15. 1.2017 v skorých ranných hodinách je zabezpečená zjazdnosť na drvivej väčšine komunikácií vrátane vnútroblokových. Na všetky dôležitých chodníkoch v meste, na ktorých vykonávame zimnú údržbu, je zabezpečená schodnosť a to všetko aj napriek tomu, že počas týchto necelých troch dní kedy sme reálne mohli odstraňovať sneh sme zaznamenali aj dva nie nezanedbateľné prírastky snehu.

Prirodzene v súčasnej dobe ešte dočisťujeme drobné úseky komunikácii a chodníkov a operatívne reagujeme na hlásenia od obyvateľov. Technické služby mesta Prievidza, ako správcovia komunikácií nedokážeme odstrániť zimu ako takú, našou úlohou je iba zmierňovať jej následky na komunikáciách v čo najväčšej miere a zabezpečiť čo najbezproblémovejší chod mesta primeraný k poveternostným podmienkam.

Zimné obdobie a obzvlášť také aké momentálne u nás prebieha, to znamená silné mrazy a bohatá snehová nádielka so sebou prináša určitý diskomfort a obmedzenia pre nás všetkých, či už v podobe neštartujúcich vozidiel, nutného odhrabávania snehu či už spomínanej horšej zjazdnosti komunikácií. Snažíme sa tieto následky zmieňovať v čo najväčšej miere aj keď poveternostné podmienky nám prácu neuľahčujú. Každopádne by sme sa chceli aj touto cestou poďakovať obyvateľom mesta Prievidza za trpezlivosť a zhovievavosť, ktorú preukázali počas uplynulých dní.


Roman Bartoš
Vedúci strediska miestnych komunikácii a správy parkovísk

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania