Zóna zákazu státia pre autá presahujúce 5,3m

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý
meno
Michal S. 02. marca 2017

Dobrý deň,

od 1.1.2017 vznikol na sídlisku Nové mesto veľký problém s parkovaním pre autá, dlhšie ako 5,3m. Riešením mesta bolo označiť určitú zónu ako zakázanú, čím sa problém len presunul inam. Podľa hovorcu mesta: "...Majitelia budú môcť zaparkovať svoje dodávky v sídlach firiem alebo na voľných plochách mimo vymedzenej zóny,“ (zdroj: https://nasaprievidza.sme.sk/c/20421613/prievidza-skusobne-vykaze-dodavky-z-parkovisk-pri-obytnych-zonach.html#ixzz4a4jehT67).
Žiadam o odpovede a vyriešenie:
1.Keď je moje sídlo firmy a podnikania na adrese v tejto zóne, ako je možné, že mi parkovanie nie je umožnené a som zaň pokutovaný?
2.Kde sú pripravené voľné plochy určené k parkovaniu áut presahujúcich 5,3m mimo vymedzenej zóny?
V PD mám okrem sídla podnikania i trv.bydlisko a platím tu dane.

02. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za nahlásenie podnetu Michal. Rozhodnutie obmedziť parkovanie vozidiel dlhších ako 5,3 m bolo realizované na základe návrhov obyvateľov zo sídliska Nové mesto, ale na tento problém nás upozornili napríklad aj záchranné zložky. Obzvlášť vozidlám rýchlej zdravotnej služby komplikujú zásahy odparkované dodávky. Týchto požiadaviek bolo dostatočné množstvo a rozhodnutie zaviesť reguláciu pokladáme za správne. Momentálne sme konfrontovaní zo strany verejnosti, aby sme podobnú reguláciu zaviedli aj na sídlisku Píly.
Pri každom rozhodnutí budú ľudia, ktorí budú jeho obsahom negatívne dotknutí. Pripúšťame, že obmedzenie parkovania dodávok na sídlisku, môže skomplikovať situáciu živnostníkom, ktorí majú sídlo na adrese trvalého pobytu. Naše rozhodnutie má však za cieľ vytlačiť dodávky zo sídliskových častí.
Svoje vozidlo môžete odparkovať na viacerých miestach, napríklad pred obchodnými centrami (parkovisko pred bývalou Hypernovou).


Michal Ďureje - hovorca mesta



02. marec 2017

Michal S.

Dobrý deň, pán Ďureje,

ani na jednu z otázok ste mi neodpovedali.

Pripúšťate, že obmedzenie môže skomplikovať situáciu živnostníkom, ale riešenie neuvádzate. Vaše riešenie má za cieľ vytlačiť zrejme nielen dodávky, ale aj obyvateľov, ktorí tam žijú a platia dane, zo sídliskových častí. Potom sa niet čomu čudovať, že Prievidzi stále klesá počet obyvateľov a nedosahujeme už ani 50.tisíc, keď riešenia spôsobia diskrimináciu určitej časti obyvateľstva.

Pán Ďureje, parkovanie pred obchodnými centrami nepovažujem za riešenie. Ak sa nemýlim, je to pozemok obchodného centra, ktorý si obchodný dom odkúpil, pravdepodobne od mesta. Tento Váš návrh vnímam ako zbavenie sa zodpovednosti za nesystémové riešenie mesta. V prípade, že sa majitelia dodávok budú držať Vašej rady, za chvíľu budú parkoviská pred obchodnými domami spoplatnené. Alebo môžeme očakávať od mesta, že s obchodnými centrami dohodne vyhradenie určitých parkovacích miest pre ľudí, ktorých sa snažíte dostať mimo ich obydlia?

Pýtam sa Vás preto ešte raz: keď mesto chce vytlačiť majiteľov dodávok na parkoviská na to určené, kde sú tieto parkoviská (ktoré malo mesto podľa môjho názoru vybudovať určite ešte pred prijatím takéhoto nesystémového riešenia) vybudované?
Keď ste prehlásili, že majitelia dodávok môžu parkovať v mieste sídla podnikania, prečo to nie je umožnené? Min. tým, ktorí majú podnikanie na mieste svojho trv. pobytu?

Verím, že tentokrát na moje otázky odpoviete. Prosím o konštruktívne odpovede, aby obyvatelia, ktorí majú tento problém, vedeli, aké sú ich možnosti.

Ďakujem, s pozdravom

Michal S.
02. marec 2017

Hugo

No Michal S ... dám ti príklad ak dovolíš. Začnem si podnikať na adrese trvalého bydliska, na živnosť klasika. Otvorím si autodopravu, taxi službu, alebo prepravu osôb autobusmi. Darí sa mi a autobusov, taxíkov alebo všeobecne nákladných vozidiel mám už viac 5, 7, 10. To znamená, že mesto postaraj sa mi o to, aby som mal kde parkovať so svojimi vozidlami, veď platím dane ... príde ti to OK ? a čo mi obyvatelia, tvoji susedia čo máme stáť kde ? lebo ty máš autodopravu a mesto staraj sa. Je úplne normálne že mesto ako vlastník si zreguluje státie, obmedzí aké autá môžu parkovať, je to úplne bežná prax vo svete, dokonca už aj na slovensku. Btw. aj tie miesta parkovacie sú namaľované skôr na osobné a nie na nákladné autá a keď tam zaparkuješ svoje auto vedľa sa ani dvere nedajú otvoriť poriadne. To je pohľad obyvateľa, ja som spokojný v tomto smere.
02. marec 2017

Michal S.

Hugo, neviem, kedy sme si potykali. Ja nevravím o tom, že mesto má vybudovať parkovisko pre podnikajúce firmy. Tie majú sídlo podnikania štandardne inde ako adresu trvalého bydliska. Hovorím o človeku, podnikateľovi - jednotlivcovi. A odpovede na svoje otázky som nedostal, aké je riešenie pre týchto ľudí. Vychádzam priamo z vyjadrenia mesta, ktoré tvrdí dve veci: že mám parkovať na to určených plochách alebo v sídle podnikania. Parkovacie plochy ale nie sú vybudované (a podľa odporúčania mesta mám parkovať na pozemku iného podnikajúceho subjektu) a v sídle podnikania mi to tiež nie je umožnené.
Keď sa o určitú dobu mesto rozhodne, že bude regulovať autá od 4,5m, možno už ani Vy nebudete môcť parkovať pred Vaším domom. Som obyvateľom rovnako ako Vy, ale mám menšie práva.
Ale ak viete o firme, ktorá má 5,7,10 zamestnancov, ktorí chodia parkovať niekam na sídlisko, tak sa rád nechám poučiť. Môj prípad to nie je.
02. marec 2017

Anonymný užívateľ

P.Michal S.dobre "Vám,Vám,Vám" na túto problematiku odpovedal HUGO.Keď sa spoplatnilo parkovanie v hist.centre,to bolo humbuku,že prečo,že načo?No na to aby tí z firemnými aj 2-3 autami tam nestáli celú dobu od cca 8.00 do cca 17.00 a ja občan PLATIACI SI DANE,ktorý som si prišiel niečo vybaviť do centra,tak som nemal kde zaparkovať!A čuduj sa svete,sa to spoplatnilo a teraz aj ja občan platiaci si dane mám kde zaparkovať,aj keď to je spoplatnené!HUGO mne môžeš kľudne TYKAŤ!!!
02. marec 2017

Marek

Hugo na take podnikanie s autabusmi taxikmi nakladnymi autami by mesto muselo dat povolenie podnikat a parkovat v mieste bydliska. V podstate auto vezuce potraviny do jednoty tiez porusuje zakon malo by sa to vsetko prenasat od jednosmeriek
06. marec 2017

Martin

Marek, Mesto žiadne povolenie také povolenie nedáva. Naopak podnikateľ má oznamovaciu povinnosť pri vzniku prevádzky. Ale povolenie vydávajú orgány štátnej správy. Súhlasím, že by sa to malo rozšíriť aj na staré sídlisko. Miest na parkovanie je tam menej a pred jedným domom sledujem dodávku, ktorá blokuje parkovanie a pohla sa za posledného pol roka iba raz.
13. marec 2017

Ján M.

Ja len toľko k tomu,dodávka si tu parkujú veselo ďalej,stačí sa prejsť po sídlisku.
29. marec 2017

Jan Moravsky

Milý anonym,daj si aspon meno a potom vypisuj.A čo služobné autá pod 5,3m ?Je ich omnoho viac ako tých dodávok a to nikomu nevadí ?Tu nikdo nevypisuje o služobných,ale súkromných dodávkach.A to je velký rozdiel.Aj ja som proti firemným autám,veď kto by nechodil domov na firemnom aute?Asi každý.Tak tu je ten problém - služobné autá .A ten treba riešiť.
20. apríl 2017

Mato

Zakaz plati nie pre dodavky ale aj osobne auta. Co tak napriklad Cadillac Escalade ktory ma 5,6m dostal by specialnu vynimku alebo by sa majitel musel prestahovat aby mohol pred bytom zaparkovat?
03. jún 2017

Anonymný užívateľ

Podporujem názor, že rezidentské parkovanie pomáha riešiť problém s parkovaním...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania