Diviaky medzi Necpalmi a Kopanicami

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Miroslava 03. apríla 2017

Dobrý deň,
kedy sa začne seriózne riešiť problém s diviakmi žijúci okolo nového chodníka medzi sídliskami Necpaly a Kopanice? Chodci idúci tade okolo 19-20 hod. (vrátane detí idúcich z CVČ do Necpal) sa s nimi stretávajú celkom pravidelne. Čaká sa, kým napr. diviačica s mladými napadne nejakého náhodného okoloidúceho???? Nestačilo by v lesíku spraviť poriadok a odstrániť všetky kriaky???
Tí, čo sa s diviakmi tu už stretli, budú za skoré a definitívne riešenie problému určite vďační.

11. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
V danej veci sme komunikovali s dotknutými úradmi a výsledkom bolo viacero odstrelov diviakov, ako aj mimoriadny odstrel. Tieto činnosti boli realizované na prelome rokov 2016-2017.
Okrem toho bolo zabezpečené aj ich plašenie.
Všetko čo z pozície samosprávy môžeme ešte v danej veci urobiť je vyzvať vlastníkov pozemkov na vyčistenie svojich pozemkov.
Tie ktoré uvádzate sú vo vlastníctve súkromných osôb, ako aj ďalšie pozemky v časti Kopaničky.
Pripomíname, že definitívne riešenie podnetu je veľmi nepravdepodobné. Zver môže zachádzať cez otvorenú lokalitu Lesoparku do mesta za účelom hľadania potravy aj po rôznych opatreniach.

Michal Ďureje
hovorca mesta
13. apríl 2017

Miroslava

Dobrý deň,
zdá sa, že ani viaceré odstrely situáciu nevyriešili, rovnako ako plašenie. Diviaky sa vždy vrátia späť, pretože takéto "nepríjemnosti" sú pre ne, vzhľadom na pohodlie a dostatok potravy medzi sídliskami, prijateľné. Je zrejmé, že toto nefunguje, treba vyskúšať niečo iné. Navrhujete, čo by sa ešte dalo urobiť - osloviť vlastníkov pozemkov. Ja dúfam, že to nezostane len v rovine úvah a skutočne ich aj oslovíte. A pokiaľ sú obyvatelia mesta povinný napr. odhŕňať sneh na chodníkoch, ktoré im nepatria, akurát vedú popred ich domy, vlastníci pozemkov nemajú zákonnú povinnosť zabezpečiť poriadok na svojich pozemkoch v intraviláne mesta?
Ja mám naozaj obavy, že celá situácia môže skončiť nejakým nešťastím... kto bude zaň potom zodpovedný?
25. apríl 2017

Martin

Dobrý deň, najjednoduchšie riešenie bez otravovania samosprávy, ktorá naozaj nemá zákonné možnosti ako tento problém riešiť:

NEROBIŤ nelegálne skládky, hlavne na periférii mesta a samozrejme nevyhadzovať tam biologický odpad. Diviak je všežravec, ktorý sa neštíti žiadnej potravy a dokonca ani kanibalizmu. Jemu stačí keď nájde v nelegálne vyhodenom bordeli kapustové listy a už je šťastný. A keď to tam nájde raz, už sa ho nezbavíte.

NEROBIŤ neporiadok v jeho prirodzenom prostredí tzn. prosím Vás, keď idete do prírody správajte sa tak akoby ste boli na návšteve. Hluk, neporiadok behanie mimo značených trás to je to čo divú zver vyruší a prestáva byť ostražitá a preto nemá problém prísť aj a sídlisko a prehrabať vyhodený odpad.
Určite by pomohlo, lepšie hospodárenie a nakladanie s potravinami. Skúste sa niekedy opýtať obsluhy smetiarskych vozov, koľko jedla sa vyhodí. Malé mesto ako je Prievidza by z toho uživilo polovicu hladujúceho Somálska.
Toto a ďalšie veci sa dajú robiť hneď. Stačí sa trochu popozerať okolo seba, čo by sme mohli spraviť my. Divá zver je všeobecný problém všade na svete, pozrite si internet, je plný správ ako v Poľsku, Francúzsku, v Taliansku majú mestá problémy s divými zvieratami. Žijú tu s nami tisícky rokov (okrem pár desiatok posledných rokov) a boli a vždy to budú naši susedia, tak sa k nim tak správajme.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania