Odchyt holubov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený

Na starom sídlisku sú premnožené holuby. Ziadam ich odchyt podobne ako po minulé roky.

24. júl 2017

Albert Chuťka

Situácia je obdobná aj na sídlisku Zápotôčky ul. Ondrejova a Matušku pri areáli MŠ.
24. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
V prvom rade chceme poukázať na to, že cieľom odchytu holubov nie je ich úplné vyhubenie, ale iba eliminácia počtu holubov.
Ďalší odchyt holubov pripravujeme na jeseň tohto roka.
Jedna z odchytových pascí bude umiestnená aj v blízkosti Ul. Krmana, konkrétne na Ul.B. Björnsona.

Michal Ďureje
hovorca mesta
16. október 2017

Lubo

Dobrý deň, viete mi prosím povedať kedy začne Vami avizovaný odchyt? Situácia je neúnosná, nielenže vysedáva mnoho holubov na strechách a znečisťujú okolie, ale niekoľko mŕtvych sa ich už povaľuje aj po dvore...
20. október 2017

Mário

Súhlasím s uvedeným, nakoľko osobne som už zbieral mŕtvych holubov (chorých, napadnutých iným zvieraťom) pod strechami v blízkosti priestorov, kde sa hrajú aj deti. Z dôvodu nečinnosti v tejto veci, musia spoločenstvá vynakladať finančné prostriedky na zamedzenie ich prístupu do podstrešných priestorov bytových domov, no ako ochránite strechy a prístrešky nad balkónmi a schodišťami. Viď napríklad bytové domy a dvory na ul. Sama Chalupku. Bolo by vhodné zmapovať si miesta, kde je najväčší výskyt holubov a ich odchyt vykonať cielene a nie len na jednom mieste. Ďakujem za skoré riešenie tejto dlho neriešenej situácie.
24. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Problematika holubov nám nie je ľahostajná aj napriek tomu, že mesto nie je povinné vykonávať odchyt holubov. Odchyt holubov realizujeme pravidelne každý rok od roku 2013. Postupne podľa skúseností a odporúčaní odchytovej spoločnosti bol odchyt z jarných mesiacov presunutý na vhodnejšie jesenné obdobie a predĺžila sa aj dĺžka trvania odchytu z jedného mesiaca na dva mesiace. Pasce sú rozmiestňované na základe monitoringu výskytu holubov v jednotlivých lokalitách mesta a podľa nahlásených podnetov od obyvateľov.

V roku 2017 sa odchyt uskutočnil v období od 5. 10. do 12. 12. 2017 do piatich živolovných pascí. Na sídlisku Píly bola pasca umiestnená na bytovom dome na Ul. B. Björnsona 5 -7, priamo oproti domu Ul. F. Madvu 330. V lokalite bolo celkovo odchytených 115 holubov.

Konkrétne umiestnenie klietok závisí od viacerých faktorov, súčinnosti vlastníkov bytových domov a získania súhlasu na realizáciu odchytu na konkrétnom bytovom dome (nie každý vlastník je aj ochotný povoliť prístup a zásahy na svojej streche, strpieť pohyb cudzej osoby v dome a manipuláciu s klietkami, holubmi, krmivom, vodou). Zároveň je potrebné aby strecha bola vhodná na umiestnenie klietok, t. j. rovná s dostatočnou rozlohou na manipuláciu a bezpečnú obsluhu, s možnosťou ukotvenia klietky, s dostatočným prístupom na strechu, t. j. veľkosť prístupového otvoru, preto pasca nemusí byť umiestnená priamo na streche, kde sa holuby vyskytujú.

O vhodnosti strechy rozhoduje odchytová spoločnosť. Množstvo odchytených holubov závisí od podmienok počasia, dostupnosti inej potravy ako aj inteligencie konkrétnych jedincov (staršie jedince s produkčnou schopnosťou často odolajú návnade krmiva).

Je dôležité si uvedomiť, že zámerom odchytu nie je ich úplné vyhubenie, ale snaha o zabezpečenie zníženia ich populácie na území mesta, čím sa zmierňujú následky ich pôsobenia.

Konkrétne problémy jednotlivých súkromných nehnuteľností či už vo vlastníctve fyzických alebo právnických osôb by mal riešiť vlastník danej nehnuteľnosti. Ak sa holuby vyskytujú na a v súkromných nehnuteľnostiach (napríklad na balkónoch, povalách či strechách) je potrebné zabezpečiť opatrenia na zabránenie sadania, na ich odchyt a v prípade uhynutia i likvidáciu na náklady vlastníka nehnuteľnosti.

Výrazne by pomohla aj súčinnosť obyvateľov, ktorí holuby prikrmujú.

Natália Svítková
Referent pre podnety obyvateľov
24. január 2018

Albert Chuťka

Holuby sa zdržujú hlavne tam, kde ich ľudia prikrmujú a kde je hojnosť potravy, čo treba obmedziť, alebo úplne zlikvidovať a holuby odletia samé!?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania