Zničená cesta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 20. júna 2013

Ulica Na Karasiny je dlhé roky v katastrofálnom stave a namiesto nevyhnutnej kompletnej opravy sa iba neustále látajú výtlky. V dôsledku výstavby rodinných domov na tejto ulici ničia cestu ešte aj ťažké nákladné autá a cesta je bez výtlkov nanajvýš 1-2 mesiace v roku, inak je NEUSTÁLE rozbitá.

Ešte v minulom roku bol od križovatky s ulicou Clementisa vyznačený úsek asi v dĺžke asi 30 metrov, ktorý sa mal vyfrézovať. Namiesto toho sa však iba polátali výtlky, vydržalo to samozrejme iba niekoľko týždňov. Odvtedy je na ceste zase tankodróm a výtlky neboli vôbec opravované.

Bude aspoň začiatok ulice Na Karasiny kompletne opravený alebo sa zase budú iba vyhadzovať peniaze do vzduchu "opravovaním" niečoho, čo sa už dlhé roky opraviť vôbec nedá ?

21. jún 2013

Ja na tej ulici bývam a som rád, že tam nový koberec nie je. Už aj teraz tade niektorí jazdia ako šialení a viem si predtaviť aká rally by tam bola potom. Navyše dávať tam nový koberec, pokiaľ ešte nie je ukončená výstavba domov by boli asi vyhodené peniaze, pod záťažou ťažkej techniky by dlho nevydržal.
25. jún 2013

Vlado

Keby sme mali uvažovať takouto logikou tak môžeme rovno všetky cesty na Slovensku vybagrovať a zasadiť na nich stromy. Po cestách nielen v Prievidzi jazdí obrovské množstvo kreténov a tým nevadí ani zlý stav cesty, ich zdegenerovaný mozog vníma iba ručičku rýchlomera....
Táto cesta sa masívne rozpadáva posledných 20 rokov a to je myslím dostatočne dlhý čas na jej kompletnú opravu, pritom dĺžka komunikácie je iba niekoľko 100 metrov.
26. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Výtlky na cestách v správe mesta sú systematicky opravované podľa harmonogramu opráv. Tento harmonogram opráv výtlkov je smerodajný pri práci zamestnancov mestskej spoločnosti Správa majetku mesta Prievidza (ďalej len SMMP). Práve mestská spoločnosť SMMP nám zabezpečuje opravy výtlkov a v týchto dňoch sú práce realizované na Nábreží sv. Cyrila. Výtlky na ceste Na karasiny boli opravované v 25. týždni.

Môžeme vidieť opravy výtlkov z rôznych uhlov pohľadu, avšak či chceme alebo nechceme ide o permanentne vznikajúci problém. Jeden výtlk je opravený a na jeho mieste vzniknú po
krátkom čase dva ďalšie výtlky.

Podľa odborných štúdií by sa mali asfaltové povrchy na cestách vymieňať po 15 rokoch. Práve to je obdobie po ktorom je asfaltový povrch značne opotrebovaný. Niektorí odborníci dokonca hovoria o častejšom vymieňaní asfaltového povrchu – 6 až 8 rokov.
(Viac na: http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/na-cestach-dominuje-asfalt-v-tuneloch-beton.html)

Ak teda máme v meste cesty ktoré neboli opravované 54 rokov, potom môžeme veľmi jednoducho vysvetliť príčinu zlého stavu našich vozoviek. Povrchy vozoviek sú už natoľko zničené, že pre šoférov predstavujú skôr hrozbu ako službu.

Vlastnosti asfaltu sa negatívnym spôsobom menia po období jeho životnosti. Ak nedochádza k výmene asfaltových povrchov v stanovenej periodicite, potom z ich opotrebovania vznikajú ďalšie a ďalšie výtlky. Domnievame sa, že problematiku opráv ciest a výtlkov celé Slovensko podhodnotilo a nevenovali sme jej dostatočnú pozornosť už v čase kedy bolo neskoro a to aspoň pred 15 rokmi.

Rozpočet mesta je jeden a značne obmedzený. Nedajú sa súvisle opraviť všetky cesty naraz v jednom roku. Tento rok spúšťame opravu súvislého povrchu ciest ktoré sú v najkritickejšom stave. Napr. Gorkého, Clementisa. Postupne do roku 2016 chceme opraviť väčšinu ciest v meste Prievidza. Niektoré cesty sa však mali opravovať už pred piatimi až desiatimi rokmi.


M. Ďureje
27. jún 2013

Odpoveď samosprávy

V okolí uvedenej komunikácie neustále prebieha výstavba rodinných domov. Častejší prejazd nákladných vozidiel spôsobuje degradáciu vozovky, čo by sa dialo i v prípade výmeny povrchu. Z uvedeného dôvodu je nutné uvažovať o komplexnej rekonštrukcii po dokončení objektov vo výstavbe, aby si zrekonštruovaná komunikácia dlhšie udržala kvalitatívne parametre.



Ing. Dušan Kohút
referent výstavby
Mestský úrad

27. jún 2013

Milan

Konštatovanie "neustále prebieha výstavba" je skutočne výstižné. Avšak takýmto tempom bude výstavba prebiehať ešte 15 rokov, takže na novú cestu môžeme zabudnúť.

Može Ing. Kohút poskytnúť informáciu, kedy je predpokladaný termín ukončenia výstavby v tejto lokalite ?
07. august 2013

vigoo

..pridal by som oelj do ohňa, tiež bývam v uvedenej lokalite, a vysvetlenie, že sa nemôže opravovať z dôvodu výstavby, ktorá bude pokračovať neviem ako dlho, keďže stavebné parcely sú zaplnené tak na 30 % je čistý alibizmus !!! Potrebujeme novú cestu, komplet nový povrch, alebo bude mesto Prievidza preplácať faktúry za výmenu tlmičov, odrazených výfukov, stabilizátorov na vozidlách ? Prosím konštruktívnu odpoveď, nie blábol.
25. september 2013

Vlado

Bude ešte pred začiatkom zimnej sezóny konečne opravená aspoň vozovka na vjazde na ulicu Na Karasiny z ulice Clementisa ? Určite by pomohlo aj súvislé odstránenie asfaltu z časti križovatky, lebo opravovať na tomto mieste výtlky je iba plytvanie peniazmi.
20. november 2014

Odpoveď samosprávy

Ulica Na karasiny bola vyasfaltovaná v celom rozsahu. Práce realizovala spoločnosť, ktorá vzišla z verejnej súťaže. Cena predmetných opráv je 114 127,17 eur. Podnet je vyriešený.

Michal Ďureje
hovorca mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania