Jazdenie áut po chodníku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý

Autá jazdia po chodníku. A konkrétne sa mi stalo ze sme išli s deťmi a vybehlo z rohu auto nechýbalo veľa by jedno z detí zrazil. Ak by sa dalo zabezpečiť aby tie auta nemali možnosť prejsť. Ďakujem

07. február 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za nahlásenie podnetu,

postúpime ho na MsP a odd. dopravy k preriešeniu.

V prípade, že sa stanete priamym svedkom obdobnej situácie, bolo by vhodné na mieste zavolať hliadku mestskej prípadne štátnej polície.

Natália Svítková
Referent pre podnety
09. február 2018

Odpoveď samosprávy

Podľa informácií od mestskej polície a z odd. dopravy si dovolím stručne zhrnúť situáciu:

Jazda po chodníku v súčasnej právne legislatíve nie je zakázaná. Jedným z možných riešení by mohlo byť osadenie zábran (stĺpikov), ale konkrétne na tomto mieste by to s najväčšou pravdepodobnosťou nesplnilo svoj účel, nakoľko akúkoľvek zábranu by bolo možné obísť po zeleni, čo situáciu žiaľ vôbec nerieši.

V zmysle nezáväzného stanoviska z Odboru dopravnej polície Prezídia policajného zboru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (ODP P PZ MV SR):
Zákon o cestnej premávke bližšie nerieši jazdu vozidla po chodníku, ktorému umožňuje na ňom zákonne parkovať a zároveň ani neobmedzuje kategóriu vozidla, ktoré môže na ňom parkovať , ak vodič dodrží 1,5 m voľnej šírky.

Podľa názoru (ODP P PZ MV SR) je problematika parkovania vozidiel na chodníkoch a ich nevyhnutná jazda po chodníkoch za týmto účelom nedostatočne legislatívne riešená a v zásade konštatovali nesúlad medzi ustanoveniami zákona o cestnej premávke, ktoré sa týkajú parkovania na chodníku, najmä § 23 ods. 1 a 2, §25 ods. 1 písm. u) s § 52, resp. nesúlad § 52 ods. 2 v kontexte celého zákona o cestnej premávke.

Natália Svítková
Referent pre podnety
13. február 2018

Štefan

Takže hurá, všetci môžeme začať jazdiť autom po chodníkoch! To nemôžete myslieť vážne! Ale na fotke je predsa vidieť vyjazdené koľaje na tráve a to už netreba byť Sherlock Holmes aby sa človek dovtípil, že autá tam jazdia aj po tráve. A má ten chodník vôbec takú šírku, aby bolo možné na ňom autom zastať tak, aby zároveň nestálo na tráve a zároveň dodržalo 1,5m voľnú šírku? Aj keď ste už podnet rýchlo uzavreli, upresnite prosím túto Vašu odpoveď.
Píšete, že stĺpiky sa dajú obísť a tak nemá zmysel ich tam dávať. Áno, aj dopravné značky sa dajú ignorovať, tak načo ich vôbec potom osadzovať? Akýkoľvek zákaz a príkaz sa dá ignorovať, tak načo ich vôbec potom máme? Však?
To už každý kretén bude môcť jazdiť po chodníku a policajti mu budú môcť akurát tak zasalutovať? Kde to žijeme?
14. február 2018

Julo Šprtáň

by som si dovolil upozorniť na ustanovenie § 4 ods. 2, písm. j zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke "vodič nesmie...poškodzovať životné prostredie, najmä verejnú a cestnú zeleň"
16. február 2018

Ľubor Mokrý

Pán Julo Šprtan prispevok má názov jazdenie aut po chodníku a o jazdení po chodníku sa v nom aj píše. Preto si myslím, že odpoved je správna. Akurát nesúhlasím s tým, že stlpiky by bolo zbytočné tam dávať. Ja si myslím, že jedine stlpiky, alebo iná zábrana by to vyriešili. Poškodzovanie zelene je priestupkom, ale to je iná kapitola.
16. február 2018

Ivan

Dosť ma prekvapilo že stým nič nikto robiť nebude. Každému je jasne ze keď sa nedá inak ta sa môže vo vínimočných prípadoch použiť chodník ale tu to je pravidelne ako je vidieť na tom trávniku. A to že sa tam jazdí po trávniku som si myslel ze nato nemusím poukazovať keďže je to na fotke vidieť aj bez dioptrií. No skúsim dať teda ďalší podnet s iným názvom. Zjavne na tom záleží ako sa veci nazvú.
19. február 2018

Štefan

Prosím administrátora o opätovné otvorenie podnetu. Podnet nie je možné považovať za uzavretý.
23. február 2018

...

Odpoveď z MsP a oddelenia dopravy jasne demonštruje extrémnu nekompetentnosť zodpovedných pracovníkov. V zákone o cestnej premávke je uvedené:

"Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou
značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1, 5 m ".

Ak toto ustanovenie niekto nedokáže pochopiť, tak nech bezodkladne odovzdá svoj vodičský preukaz a prípadne požiada aj o obmedzenie svojprávnosti. Jazda po uvedenom chodníku NIE JE dopravnou značkou povolená, takže ide o porušenie zákona. Avšak to príslušníci MsP nikdy nepochopia a stále budú omieľať svoj diletanský výklad zákona.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania