RPK iba na trvalý pobyt

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Andrej Surík 27. februára 2018

Prosím o vyjadrenie, resp. zamyslenie sa: prečo sa vydáva REZIDENTSKÁ PARKOVACIA KARTA iba občanovi s TRVALÝM pobytom?
Konkrétna situácia (moja) ako to komplikuje život: s manželkou a deťmi sme sa presťahovali z bytu v centrálnej zóne na sídlisko, pričom pôvodný byt sme si nechali. No aby sme "vyhoveli SYSTÉMU MPZ" a neprišli tak o možnosť parkovať pred VLASTNÝM BYTOM, musela si manželka s deťmi ponechať pôvodný trv.pobyt a ja (otec) mám odlišný. Všetka naša komunikácia s inštitúciami je slušne povedané SRANDOVNÁ. Skúste to niekomu vysvetliť, prečo?! Že kvôli MPZ?!
PS: byt sme prenajali (oficiálne, legálne) a nájomca ktorý má nájomnú zmluvu a riadne platí, NEMOŽE PARKOVAŤ PRED "SVOJÍM" BYTOM??! Nie je to diskriminácia??
A čo taký DRUH+DRUŽKA?
A čo keď SLUŽOBNÉ/POžIČANÉ AUTO?

03. marec 2018

alex

REZIDENTSKÁ PARKOVACIA KARTA iba občanovi s TRVALÝM pobytom?
+ ktorý je zároveň vlastníkom, resp. držiteľom motorového vozidla zapísaný v technickom preukaze

…Konkrétna situácia (moja) ako to komplikuje život
nekomplikuj si život, prečítaj si prevádzkový poriadok, určite ti to vysvetlili aj tak melieš to isté dookola

...neprišli tak o možnosť parkovať pred VLASTNÝM BYTOM,
nikto ti nebráni parkovať pred vlastným bytom. Keď ti zanikol nárok na rezidentskú kartu (čo je veľmi pravdepodobné) podmienky parkovania sú na označenom parkovisku

...musela si manželka s deťmi ponechať pôvodný trv.pobyt a ja (otec) mám odlišný
musia byť splnené dve podmienky : trvalý pobyt v CMPZ a vlastník vozidla, resp. držiteľ zapísaný v technickom preukaze - už chápeš?
Kto je vlastník vozidla, resp, držiteľ zapísaný v technickom preukaze? manželka a deti ?
Nemal si náhodou po odsťahovaní vrátiť rezidentskú kartu ?

…Všetka naša komunikácia s inštitúciami je slušne povedané SRANDOVNÁ. Skúste to niekomu vysvetliť, prečo?! Že kvôli MPZ?!
nechápeš, lebo pochopiť nechceš

…PS: byt sme prenajali (oficiálne, legálne) a nájomca ktorý má nájomnú zmluvu a riadne platí, NEMOŽE PARKOVAŤ PRED "SVOJÍM" BYTOM??! Nie je to diskriminácia??
nájomca riadne platí nájomné tebe - čo to má spoločné s rezidentskou kartou a parkovaním ?
Neklam ho, že nemôže parkovať. Keď parkuje v pracovných dňoch od 7 - 16 hodiny vtedy si za to zaplatí, alebo PRIHLÁS NÁJOMNÍKA NA TRVALÝ POBYT. V tom prípade je druhá rezidentská karta drahšia.

…A čo taký DRUH+DRUŽKA? A čo keď SLUŽOBNÉ/POžIČANÉ AUTO?
trvalý pobyt + vlastník, resp. držiteľom motorového vozidla zapísaný v technickom preukaze
12. marec 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Jednou z podmienok nároku na rezidentskú kartu je existencia trvalého pobytu v CMPZ. Ako sami spomínate, je to už od začiatku zavedenia regulácie centrálnej mestskej časti mesta Prievidza. Isto si spomínate na hlavný problém, ktorý sme tu mali pred uvedením CMPZ. Do mesta v ranných hodinách prišli zamestnanci, úradníci, následne návštevníci mesta a tí všetci zaplnili centrum svojimi vozidlami z čoho vyplývalo, že Vám rezidentom parkovali priamo pod oknami.
Bez trvalého pobytu by sa Vám rezidentom nič nevyriešilo, nakoľko by si drvivá väčšina ľudí vybavila prechodné pobyty a parkovali by počas celého dňa pod oknami aj naďalej. Uvedené riešenie, ktoré sme v tom čase priniesli bolo možno odvážne a nepopulárne, ale stali sme sa vzorom aj pre iné miestne samosprávy a v súčasnosti obdobný model regulatívu, t. j. trvalý pobyt je bežnou praxou aj v iných mestách.
Pokiaľ ste prenajali Váš byt a reálne bývate v inej časti mesta ako uvádzate vo Vašom podnete, presne ani nerozumieme dôvodu na aký účel by Vám bola rezidentská karta. Pokiaľ byt prenajímate, tak dokonca Vášmu nájomcovi sťažujete možnosť vydania rezidentskej karty, ktorý by ju v eventuálne potreboval, nakoľko on sa na predmetnej adrese pravdepodobne zdržiava častejšie, ako Vy. Aj toto je jedným z dôvodom, prečo je jedným z regulatívov trvalý pobyt a nie vlastníctvo nehnuteľnosti, resp. prechodný pobyt.
Tiež Vás chceme ubezpečiť, že Váš nájomca má taktiež nárok na rezidentskú kartu, pokiaľ mu bude udelený trvalý pobyt.
Pre informáciu trvalý pobyt má iba evidenčný charakter, nezakladá žiadne právo k nehnuteľnosti ani k vlastníkovi nehnuteľnosti, tak ako mu môžete jednoducho udeliť trvalý pobyt, môžete mu ho aj pokojne zrušiť. V priebehu existencie CMPZ sa takéto udeľovanie trvalých pobytov stalo bežnou praxou.

Roman Bartoš
Vedúci strediska miestnych komunikácii a správy parkovísk

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania