"Podpora" zosuvov v Hradci nekonaním úradníkov Mesta Prievidza

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý
meno
Milan Partika 04. decembra 2018

Mesto Prievidza investovalo nemalé prostriedky do sanácií a prevencie zosuvov v Hradci. Jednou z hlavných príčin zosuvov je voda. Prečo teda Mesto nezasiahne voči majiteľom domu, ktorí len pár metrov od miesta zosuvov už roky vypúšťajú vodu a rúrami ju odvádzajú mimo svojho pozemku? Teraz sa dokonca tajne napojili na sanačné kanalizačné potrubie Mesta Prievidza a teda snažia sa zakryť to, že tá voda, čo z neho vyteká, nie je zrážková voda z lesov odvedená sanačným potrubím, ale ju tam vypúšťajú oni. Priamo tak ohrozujú ostatné domy na ulici a úplne potláčajú zmysel toho, čo Mesto Prievidza pre sanáciu zosuvov robí - peniaze Mesta sú teda "vyhadzované von oknom": Mesto Prievidza o probléme vie roky, ale nekoná. Naozaj sa musia zosuvy obnoviť, aby Mesto začalo situáciu riešiť?

07. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Situáciu preveríme priamo v teréne. Vykonáme kontrolu prostredníctvom zamestnancov odboru výstavby.


Michal Ďureje
hovorca mesta


09. december 2018

Milan Partika

Danú vec už rieši aj polícia, pretože majiteľka nehnuteľnosti spolu so svojim manželom policajtom spolu spoza plota spozorovali odhalenie ich skrytého potrubia a rýchlo zavolali policajnú hliadku, vraj z obavy o svoje zdravie. Takže ak pôjdu Vaši pracovníci overiť situáciu, dajte im pre istotu vedieť, že manžel majiteľky, povolaním policajt, na nich môže z obavy o svoje zdravie zavolať policajnú hliadku, a to aj v prípade, ak budú vo vzdialenosti 30 metrov, vôbec si ho nebudú všímať ani s ním nijako komunikovať.
Okrem zdokumentovanej rúry bola neskôr objavená ešte jedna skrytá drenážna hadica, rovnako odvádzajúca vodu na cudzie pozemky.
Prosím zvážte aj to, že okrem napojenia sa na sanačné potrubie odvodňovacieho kanála mesta slúžiaceho k odvodneniu svahu je takéto vypúšťanie vody z danej nehnuteľnosti v rozpore so stavebným povolením a kolaudačným rozhodnutím pre danú nehnuteľnosť, takisto že potrubie je zakopané na cudzích pozemkoch a to bez povolenia úradov i majiteľov nehnuteľnosti, na ktorú je vyvedené.
29. január 2019

Milan Partika

Dobrý deň, prešli takmer 2 mesiace, je niečo nové v riešení tohoto podnetu? Okresný úrad životného prostredia s nami (so mnou a susedmi z dotknutej oblasti) komunikuje tak, že tam je všetko v poriadku a vôbec sa nezaujímajú o to, čo a v akom množstve je tými 2 rúrami vypúšťané a ani o to, že vypúšťaním neznámych vôd na cudzie pozemky je porušovaný zákon. Nezaujímajú sa ani o to, že jedna rúra je načierno napojená na kanalizačnú rúru odvodňovacieho žľabu a druhá vychádza zo zeme spod miesta, kde je osadená ČOV a jej vsak. O rúrach vyvedených z pozemku, kde stojí Zrub Rodika, vedia úradníci stavebného úradu aj úradu starostlivosti o životné prostredie už roky. Musí im byť jasné, že je to v rozpore so stavebným povolením a kolaudačným rozhodnutím, ale z nejakého nejasného dôvodu vec vôbec neriešia - aj to bolo dôvodom na poukázanie na tento problém na úrovni "odkazu pre starostu".
24. február 2019

Milan Partika

Dobrý deň, dňa 22.2. som dostal od Odboru Starostlivosti o životné prostredie list, z ktorého vyplýva, že pre tento úrad je všetko v poriadku, že ich vôbec nezaujíma kto a čo na cudzie pozemky vypúšťa, že im je úplne jedno, že zo zeme pod miestom, kde je vsakovacia jama čističky odpadových vôd ZRUBU RODIKA vychádza drenážna rúra a odvádza vody na cudzie pozemky a že im je úplne jedno, že na protipovodňový žľab a kanalizáciu mesta Prievidza si ZRUB RODIKA napojil svoje kanalizačné potrubie. Vraj vypúšťanie vôd na cudzie pozemky a ich zamokrovanie vraj nepatrí do ich "kompetencie". Plne súhlasím s kandidátkou na prezidentku, ktorá hovorí o tom, že všetci máme skúsenosť s neprávosťou a aroganciou moci, ktorú zažívame na úradoch, pretože presne takto vnímam tento prípad. Odbor starostlivosti o životné prostredie roky vie, čo sa v ZRUBE RODIKA deje, ale namiesto toho, aby úradníci aktívne zakročili, trávia čas vypisovaním výhovoriek na tému, prečo v danej veci nekonajú. Chcem sa tu teda pani primátorky opýtať, či je pre ňu ako pre právničku a zároveň osobu podporujúcu pani Čaputovú známu zastupovaním ľudí v oblasti životného prostredia (Pezinská skládka odpadu) v poriadku, že v meste, ktoré riadi, je možné bez akéhokoľvek postihu zakopávať kanalizačné a drenážne rúry na cudzie pozemky a potom týmito rúrami vypúšťať svoje odpadové vody a takto zamokrovať cudzie pozemky? Drenážna rúra pritom vychádza na cudzí pozemok priamo spod miesta, kde je "vsak" čističky odpadových vôd ZRUBU RODIKA. Ak to nepatrí do kompetencie odboru starostlivosti o životné prostredie, kto to teda bude riešiť?
25. február 2019

Lišiačik

Problemom Prievidze je, ze je to "transparentne" mesto - teda, ze kazde jedno rozhodnutie je pripravene skupinkou pravnikov okolo primatorky. A ti velmi dobre vedia co mozu, musia a nesmu aby to este bolo v medziach zakonov. Takze mesto v pohode kašle na zufaleho obcana ale podla zakonov je to ok, takze koho to trapi, vsak?

Co si ludia zvolili to maju... a uz 3ti krat, smutne :|
26. február 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
prosím o dodržiavanie vecnosti a slušnosti v rámci diskusie. Príspevky viacnásobne porušujúce pravidlá slušného správania budú vymazané.

Každopádne ďakujeme za aktualizácie na základe vyjadrení úradu, podnet opätovne preposielame samospráve s prosbou o vyjadrenie.

Juraj Hurný
[email protected]
27. február 2019

Michal

Viaceri co chodime desiatky rokov hore do lesa na prechadzky sme to potrubie vyvedene vzduchom von z pozemku Rodika videli uz pred rokmi a kvoli vode z neho tecucej tam vyhnili 2 jablone. Ked potom zmizlo mysleli sme ze konecne niekto zakrocil a je to prec. Je smutne ze je za tym len dalsi podvod a to potrubie bolo len skryte zakopane do zeme. Ak je uvedeny komentar vyssie pravdivy ze urad zivotneho prostredia od toho dava ruky prec tak nech kona mesto. Vypustanie vod na cudzie parcely je zakazane rovnako zakopavat si na cudzich parcelach potrubia je porusenie viacerych zakonov, urcite stavebneho a ten patri do kompetencie mesta. Pozeram ze od zadania podnetu presli takmer 3 mesiace. Mesto Prievidza je nacase konat.
27. február 2019

Milan Partika

Pán Hurný ďakujem za opätovné preposlanie samospráve. Transparentné mesto by malo zaujímať, že je poškodzovaný ich majetok a zámer, hlavne ak ide o súčasť projektu, do ktorého investovali nemalé prostriedky - v tomto prípade mestom vybudované dielo na odvodnenie, zníženie zamokrovania a zmenšenie rizika zosuvov pôdy v tejto oblasti je zneužité na neoprávnené vypúšťanie kvapalín súkromným subjektom. Práve takto som smeroval svoju poslednú otázku spred pár dní na "starostku", keďže už 3 mesiace je to tu bez reálnej odpovede. V roku 2015 to potrubie viedlo priamo vzduchom, úradníci o tom vedeli ale nekonali .... vlastne, myslel som že konali, až pokiaľ nevysvitlo, že potrubie bolo iba zakopané na cudzích parcelách do zeme a napojené na mestské sanačné potrubie. Tak snáď sa to dostane na základe tohoto odkazu pre starostu do správnych rúk a bude vykonaná reálna náprava. Ďakujem za podporu.
19. marec 2019

Milan Partika

Dobrý deň prajem Mestu Prievidza. Prešiel takmer ďalší mesiac od môjho posledného komentára a stále nevidno žiadne aktivity ani odpovede. Verím, že "transparentné" mesto Prievidza sa stavia k otázkam starostlivosti o životné prostredie zodpovedne, ako to pani primátorka deklarovala aj počas minulého týždňa svojimi príhovormi na prebiehajúcej akcii "Jeden svet". Iba rozprávať však nestačí. Verím, že sa na vec len pozabudlo a to, že tu nie je žiadna reakcia mesta už 3 mesiace nie je zámer úradníkov a ich nádej, že sa o vec prestanem zaujímať.
Odbor starostlivosti o životné prostredie, ktorý má "starostlivosť" o životné prostredie v názve odpovedal, že ich vôbec nezaujíma kto a čo na cudzie pozemky vypúšťa, že im je úplne jedno, že zo zeme pod miestom, kde je vsakovacia jama čističky odpadových vôd ZRUBU RODIKA vychádza drenážna rúra a odvádza vody na cudzie pozemky, a že im je úplne jedno, že na protipovodňový žľab a kanalizáciu mesta Prievidza si ZRUB RODIKA napojil svoje kanalizačné potrubie. Tieto veci, podľa ich písomného vyjadrenia patria pod zodpovednosti Mesta Prievidza. Chcem sa tu teda opätovne pani primátorky spýtať, či je pre ňu ako pre primátorku, právničku a zároveň osobu podporujúcu pani Čaputovú známu zastupovaním ľudí v oblasti životného prostredia (Pezinská skládka odpadu) v poriadku, že v meste, ktoré riadi, je možné bez akéhokoľvek postihu zakopávať kanalizačné a drenážne rúry na cudzie pozemky a potom týmito rúrami vypúšťať svoje vody a takto zamokrovať cudzie pozemky, teda poškodzovať životné prostredie, a to dokonca v potencionálne zosuvnej oblasti? Okrem vplyvu na životné prostredie je to aj v rozpore so stavebným povolením a kolaudačným rozhodnutím pre ZRUB RODIKA, ktoré boli pred rokmi tiež vydané Mestom Prievidza. Úradníci Mesta o tomto probléme vedia z písomného podania už minimálne 3 roky, dodnes však neevidujem žiadne nápravné opatrenia. Je smutné, že ani odkaz pre starostu za 3 mesiace nemotivoval "starostu" preveriť, aké majú úradníci mesta dôvody tento problém schovávať - teda čo ich motivovalo k tomu, aby túto vec roky neriešili a tvárili sa, že problém neexistuje.
23. júl 2020

Milan Partika

Dobrý deň prajem mestu Prievidza po viac ako roku a pol od nahlásenia podnetu a viac ako roku nečinnosti zodpovedných pracovníkov Mesta Prievidza. Ak ste medzitým nezachytili, čo sa deje v tejto veci, tak pridávam prehľad:
1) na dlhodobú nečinnosť Mesta Prievidza som upozornil okresnú prokuratúru (nešlo len o tento podnet tu, rovnakú vec som adresoval Mestu Prievidza aj písomne, už v roku 2017)
2) okresný prokurátor vyhlásil, že "skutok sa nestal"
3) keďže skutok sa stal, ako je aj zdokumentované, upozornil som krajskú prokuratúru
4) prokurátor krajskej prokuratúry vyhodnotil stav tak, že prokurátor okresnej prokuratúry vec odflákol, neurobil čo mal, a tak mu to vrátil na riešenie
5) prokurátor okresnej prokuratúry následne pritlačil na Mesto Prievidza, keďže mu už nič iné neostávalo
6) Mesto Prievidza následne konečne, po niekoľkých rokoch, pritlačilo na pôvodcov tejto stavby a vyzvalo ich potrubie odstrániť
7) Mesto Prievidza mi oznámilo listom 2.4.2-02/6575-2020, že vlastníčka sa následne počas výkonu stavebného dohľadu zaviazala stavbu odstrániť, tá aj bola odstránená
8) prokurátor okresnej prokuratúry následne ešte podal podľa paragrafu 28 zákona o prokuratúre Mestu Prievidza "Upozornenie prokurátora" na dôsledné dodržiavanie ustanovení správneho poriadku.
Takže asi takto to funguje na Meste Prievidza. Trvalo to oveľa dlhšie ako sa pre takúto jednoduchú vec predpokladá, motiváciu zamestnancov mesta "nekonať" v zákonných termínoch a tak, ako im ukladá zákon, radšej nebudem komentovať. Takže po viac ako 3 rokoch (pôvodný písomný podnet na mesto Prievidza bol v roku 2017) došlo konečne k vyriešeniu. Tento podnet tu môžete uzavrieť. Zároveň chcem Mestu Prievidza zablahoželať k umiestneniu na 3. mieste v ankete riešenia podnetov "odkaz pre starostu" v roku 2019. Po mojej skúsenosti s týmto podnetom, kedy to trvalo roky a mesto Prievidza bolo až prokuratúrou prinútené riešiť to, za čo je zodpovedné, považujem 3 miesto za zázrak.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania