Lesná ulica-stavby a budovy-neohlásené stavebné úpravy

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
Milan Partika 08. januára 2019

Majitelia ZRUBU RODIKA už pred rokmi neoprávnene zabrali cudzie pozemky a postavili si na nich čierne stavby bez povolení. Trvalo viac ako rok, kým stavebný úrad vydal rozhodnutie s 30 dňovou lehotou na prešetrenie a odstránenie. Tá nebola dodržaná, stavebný úrad ale nekonal. Po vyše pol roku od rozhodnutia, majitelia čiernych stavieb s výsmechom napísali úradu, že sa rozhodli stavbu odstrániť, lebo sa "nepáči susedom". Zákonné zdôvodnenie, lehotu rozhodnutia i príkaz úradu tým odignorovali a na mieste stavieb nechali navážku a odpad. Mesto ale nevyvodilo dôsledky. Prečo úradníci nekonajú v zmysle zákona a neuložia pokutu, a teda okrádajú rozpočet Mesta? Kedy bude odpad po stavbách odstránený?

09. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Situáciu riešime na základe tohto podnetu: https://www.odkazprestarostu.sk/prievidza/podnety/60779/podpora-zosuvov-v-hradci-nekonanim-uradnikov-mesta-prievidza Vykonáme kontrolu prostredníctvom zamestnancov odboru výstavby. Nakoľko ide o dlhotrvajúci susedský spor, bolo by vhodnejšie využiť iný spôsob riešenia podnetu. Ďakujeme za pochopenie.


Michal Ďureje hovorca mesta




09. január 2019

Milan Partika

Nehnevajte sa ale tu nejde o susedský spor, ale o nekonanie úradníkov Mesta Prievidza. Nie ja, ale úradníci stavebného úradu sú zodpovední za to, aby sa nestavali čierne stavby bez povolenia a dokonca ešte aj na cudzích pozemkoch, na ktoré sa dokonca naváža odpad od firmy, voči ktorej v iných okresoch samosprávy podali trestné oznámenia za navážanie odpadu. Za čo berú Vaši úradníci plat, keď nie za to, aby dbali na dodržiavanie stavebného zákona? Mám naozaj uveriť tomu, že vyhlásením "ide o susedský spor" je pre takzvané "transparentné" mesto Prievidza záležitosť vyriešená a ktokoľvek može po svojich čiernych stavbách zanechať na cudzích pozemkoch neporiadok a navážku bez akéhokoľvek postihu? Žiadam Vás o reálne riešenie v súlade s požiadavkami stavebného zákona, uviesť dané miesto do pôvodného stavu a zamedziť vypúšťaniu vody, ktoré je takisto v rozpore s kolaudačným rozhodnutím a stavebným povolením vydaným stavebným úradom Mesta Prievidza. Iní ľudia sú šikanovaní za maličkosti, ale v prípadne "nášho človeka" stavebný úrad nad jeho protizákonným konaním zatvára oči? Iné samosprávy za navážanie odpadu od firmy, od ktorej bol navezený odpad na ten cudzí pozemok podali trestné oznámenia a dosiahli riešenie, ale v Prievidzi sa nad tým zavrú oči?
10. január 2019

Peter

Poznam situaciu. Ti z drevenice dlho porusuju zakony. pred par rokmi nam cez ulicu chodilo jedno auto za druhym a vozilo tam zem a odpad, cela cesta nam ostala spinava od blata. Kazdy tu vie ze si tam oplotili aj to co im nepatri a postavili si tam stavby bez povolenia. A kazdy tu vie, o co sa jedna, kedze aj ja som si nasiel pred vyse rokom v schranke ohovarajuci list na zadavatela podnetu, ktori napisala ta zo zrubu. Pobavili sme sa. Samozrejme, jej pomsta za to, ze zadavatel uz roky upozornuje na situaciu a porusovanie zakonov prevadykovatelkou zrubu rodika. To je take slovenske pomstit sa ohovaranim a nakydat na cloveka ktory hovori pravdu. Suhlasim s komentarom ze mesto nekona aj ked o situacii dlho vie. Ta odpoved so susedskym sporom je smiesna vyhovorka pan Dureje. To by potom kazde nahlasenie neohlasenych stavieb mohlo byt posudene ako susedsky spor, kedze obycajne ho nahlasuju ludia byvajuci v susedstve. A to by si tu potom akoze kazdy mohol robit a stavat co chce a kde chce, bez povolenia a na mietach, ktore mu vobec nepatria a pre vasich uradnikov to bude OK. Naco su tam potom uradnici ked nie na to aby riesili taketo veci. Moj znamy dostal pokutu takmer okamzite a za uplnu malickost v porovnani s tym co je toto. Zadavatelovi podnetu uz asi neostava iona cesta ako vec medializovat. SUhlas, musi to byt odstranene a uvedene do povodneho stavu.
10. január 2019

Michal

Niet o čom. Mne na stavebnom úrade pri povoľovaní stavby dokonale skomplikovali život hlúposťami a keď čítam že čierne stavby na cudzích pozemkoch roky neriešia a tiež neriešia že tam ostal bordel ... primátorka by to tam mala trošku prevetrať.
12. január 2019

Robert Farnik

preco su statni zamestnanci nedotknutelni?cely system je jeden hnus.
12. január 2019

Pavol Habšuda

Je prinajmenšom zvláštne, ak sa poukáže na porušovanie zákona, ktorý má za následok - devastáciu životného prostredia, aby príslušné orgány, ktoré majú vo veci konať, zatvárajú oči pred problémon a riešenie posúvajú do stratena. Pýtame sa prečo ??? Pre každú civilizovanú krajinu je otázka životného prostredia jednou z popredných a veľmi vážnych. Zákony musia platiť pre každého, aj pre štátnych zamestnancov, ktorí sú ako keby nepostihnuteľní. V tejto krajine si každy robí čo chce, zákony akoby pre nich neexistovali a snahou niektorých ľudí je, ako zákon obísť alebo ho oklamať. Ak sa na takéto praktiky poukáže, postihovaní sú tí, ktorí žijú podľa zákonov a ctia ich. Nikomu z kompetentných nevadí, že činnosťou mnohých obyvateľov sa životné prostredie nenávratne ničí a poškodzuje. Rovnako tak nikomu nevadí, že sa načierno zaberajú cudzie pozemky. Stavajú sa na nich čierne stavby. Táto kauza sa po rokoch zdá, že susedským sporom naozaj je, ale len pre to, že úradníci posunuli tento problém na takúto nízku úroveň ako je práve susedský spor. Poukazovaním na systematické a dlhodobé porušovanie zákonov spustilo zo strany majiteľov zrubu RODIKA šikanu, zastrašovanie okolitých susedov, a vyhrážanie sa rómskym etnikom, neustále privolávaním policajných hliadok. Pracovníci mestského úradu, stavebného úradu, úradu životného prostredia sú so situáciou veľmi dobre oboznámení, ale nekonajú...... Pýtame sa prečo, sú snáď záujmy jednotlivca povýšené nad zákon ???
18. január 2019

Odpoveď samosprávy


Navážky, odpad a pod. sú predmetom činnosti Okresného úradu Prievidza, odbor starostlivosti o životné prostredie, úsek Odpadového hospodárstva.
Predmetnú navážku uvádzanú v OPS č. 61761 príslušný úrad už v minulosti riešil.


Gizela Búryová
Vedúca oddelenia stavebného poriadku
Mestský úrad




18. január 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Okresného úradu Prievidza, odbor starostlivosti o životné prostredie, úsek Odpadového hospodárstva.
18. január 2019

Milan Partika

Prosím Vás, čo konkrétne znamená že "Predmetnú navážku uvádzanú v OPS č. 61761 príslušný úrad už v minulosti riešil"? Aký je výsledok tohoto "riešenia predmetnej navážky", o ktorej úradníci vedia už roky? Že nič nerobia a dúfajú, že sa na to zabudne? A čo s tou vodou, ktorá sa na nieto cudzie pozemky a navážku vypúšťa z danej nehnuteľnosti dokonca z viacerých rúr a kde som zhodou okolností práve dnes dostal vyjadrenie odboru starostlivosti o životného prostredia OÚ-PD-OSZV-2019/002450 že všetko je pre nich v poriadku? Naozaj si ktokoľvek môže zo svojej nehnuteľnosti vyviesť viacero kanalizačných a drenážnych rúr na cudzie pozemky a úradníci skonštatujú, že všetko je v poriadku? Máte vôbec úradníkov odboru starostlivosti o životné prostredie pod kontrolou, vykonávajú zodpovedne svoju prácu v zmysle funkcie a právomocí, ktoré im boli zverené?
21. január 2019

Maťko

Vitajte v 21.storočí na Slovensku, kde porušovanie zákona, nekonanie dozorných orgánov a korupcia hrá prím vo všetkých ohľadoch života ! GOOD IDEA SLOVAKIA
21. január 2019

Dana Belohorcová

Dobrý deň,
Odpoveď samosprávy považujeme za nedostatočnú a vyhýbavú a keďže zároveň nevieme nájsť súvisiaci podnet evidovaný pod ID 60779 (pravdepodobne bol vymazaný), ktorý sa týkal evidentného vypúšťania vody na priľahlé pozemky, žiadame o jeho opakované prešetrenie. Okrem už spomínanej navážky chceme upozorniť, že problém nadmerného zamokrovania pozemku pod zrubom RODIKA pretrváva. Ako dôkaz prikladáme video z 20.januára 2019, kedy aj napriek mínusovým denným teplotám z potrubia vytekala voda.
Vzhľadom k tomu, že boli v tejto oblasti zosuvy, považujeme tento podnet za závažný. Vaša reakcia, že sa jedná o susedský spor je podľa nášho názoru neopodstatnená a preto žiadame, aby ste sa podnetom zaoberali. Jedná sa o požiadavku na prešetrenie súladu s legislatívou a dodržiavanie predmetných ustanovení stavebného a vodného zákona. V prípade, že riešenie tohoto podnetu nie je vo Vašej kompetencii, očakávame, že ho minimálne postúpite príslušnému odboru, ktoré je rovnako ako Vy pod správou Okresného Úradu Prievidza. Ako súčasť orgánu verejnej správy je predsa Vašou povinnosťou postúpiť podnety, o ktorých sa dozviete v súvislosti s možným porušovaním zákonov, kompetentným osobám.
22. január 2019

Milan Partika

Dobré ráno pán Ďureje, ako prvý ste reagovali na tento podnet. V spravodajstve televízie cez víkend som sa z Vášho vyjadrenia dozvedel, že aj dlho odparkované staré auto je z právneho hľadiska čierna skládka a pokuta za čiernu skládku je oveľa vyššia ako za odtiahnutie. V tomto prípade má Mesto Prievidza zdokumentované navážanie stavebného odpadu už z minulosti a navážka s neporiadkom doteraz ostali aj na cudzích pozemkoch, ako je zdokumentované v tomto podnete. Čo tak začať konať aj v tomto prípade a mestu dobre známeho pôvodcu tejto navážky a neporiadku, ktorý tam ostal po jeho čiernych stavbách, začať konečne riešiť v súlade s povinnosťou, ktorú orgány samosprávy v tejto veci majú? Schovávať nečinnosť úradov za takzvaný "susedský spor" je chabým pokusom samosprávy vyhnúť sa zodpovednosti. Alebo aj nahlásenie starého, dlhodobo odparkovaného auta na sídlisku, o ktorom by ste zistili že patrí policajtovi, označíte za susedský spor, protože zaberá miesto susedom bývajúcim v tej oblasti? Susedia nemajú právomoc takéto druhy problémov riešiť, výkonná moc bola zverená orgánom samosprávy a tie ju majú povinnosť používať. Len o tom rozprávať v televízii nestačí.
22. január 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet bol preposlaný na Okresný úrad Prievidza - Ddbor starostlivosti o životné prostredie.

Prajem pekný deň
Admin OPS
23. január 2019

Milan Partika

@ Admin OPS: Ďakujem za preposlanie. Voči tomu úradu nemám dôveru a preto som sa to snažil riešiť cez OPS. Tento úrad totiž vie o tom, že majitelia stavby vyklčovali zeleň na cudzích pozemkoch, ktoré si nezákonne ohradili a privlastnili, že tam bol navezený rôzny odpad bez potrebnej dokumentácie a skončil zahrabaný v zemi (pochádza od spoločnosti, voči ktorej iné samosprávy podali trestné oznámenia a boli úspešné v dosiahnutí riešenia), že tam boli postavené čierne stavby, po ktorých tam doteraz ostala navážka a neporiadok (čo je predmetom tohoto podnetu). Tento úrad vie, že z domu pôvodcov navážky (čo je predmetom podnetu) vychádzajú viaceré rúry, ktorými sa doteraz odvádza voda na cudzie pozemky, že z pozemku pôvodcov predmetnej navážky bola dlhodobo vypúšťaná voda z čističky odpadových vôd (ČOV) priamo na povrch cudzích pozemkov, že ČOV bola prevádzkovaná v rozpore so stavebným povolením a kolaudačným rozhodnutím ... je to úrad, ktorý iným obyvateľom dáva pokuty za to, čo v tomto prípade "nevidí". Vždy je akosi všetko buď v poriadku, alebo to niekde postúpia alebo to ani nepostúpia a ani sa k tomu nevyjadria. Dúfal som, že podnet na OPS sa dostane ku primátorke, bude nasledovať preverenie, nebudú to nazývať susedským sporom, ale uvidia viaceré vážne porušenia zákona za dodržiavanie ktorého sú zodpovední.
24. január 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň pán Milan Parika,
portál Odkaz pre starostu nerieši konkrétne podnety, ale ich preposiela zodpovedným inštitúciám a upozorňuje na Vaše problémy. Verím, že budeme nápomocní aj pri tomto prípade.

Prajem pekný deň
S pozdravom admin OPS
29. január 2019

Milan Partika

@ Admin OPS - dobrý deň, samozrejme ten môj komentár nebol primárne určený Vám. Prepáčte toto nedorozumenie. Vážim si Vašu prácu na projekte www.odkazprestarostu.sk a možnosť verejne poukázať na problémy v našom meste. Ďakujem za preposlanie na príslušný úrad.
24. február 2019

Milan Partika

Dobrý deň, prešiel takmer ďalší mesiac, je v tejto veci niečo nové? Čo sa týka navážky spomínanej v odpovedi z 18.1.2019 - o navezení a zahrabaní odpadu do zeme už majú úradníci podrobnú dokumentáciu. Navezením a zahrabaním odpadu do zeme došlo k porušeniu zákonov 79/2015 (Zákon o odpadoch - „zakazuje sa ponechať odpad na inom mieste ako na mieste na to určenom v súlade s týmto zákonom a rovnako sa zakazuje zneškodniť alebo znehodnotiť odpad inak ako v súlade s týmto zákonom“) a zákona 300/2005 (Trestný čin voči životnému prostrediu - "kto nakladá s odpadmi v malom rozsahu v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky"). Chcem sa tu teda pani primátorky opýtať, či je pre ňu ako pre právničku a zároveň osobu podporujúcu pani Čaputovú, známu zastupovaním ľudí v oblasti životného prostredia (Pezinská skládka odpadu) v poriadku, že v meste, ktoré riadi, je možné bez akéhokoľvek postihu navážať stavebný odpad a zakopávať ho do zeme v obytnej zóne, dokonca na cudzích pozemkoch? Úradníci, za ktorých zodpovedá, to vedia už roky, ale voči NIKOMU nevyvodili žiadne dôsledky a odpad je stále zakopaný v zemi. Čo sa týka vypúšťania vôd, dňa 22.2.2019 som dostal od Odboru Starostlivosti o životné prostredie list, z ktorého vyplýva, že pre tento úrad je všetko v poriadku. Vôbec ich nezaujíma kto a čo na cudzie pozemky vypúšťa a je im úplne jedno, že zo zeme pod miestom, kde je vsakovacia jama čističky odpadových vôd ZRUBU RODIKA vychádza drenážna rúra a odvádza (vsiaknuté) vody na cudzie pozemky. Takisto je úradu úplne jedno, že majitelia ZRUBU RODIKA vykopali dlhý kanál na cudzom pozemku a zahrabali doň svoju kanalizačnú rúru, ktorou sa napojili na protipovodňový žľab a kanalizáciu mesta Prievidza a vypúšťajú tam svoje vody. Vypúšťanie vôd neznámeho pôvodu na cudzie pozemky a ich zamokrovanie a teda poškodzovanie životného prostredia vraj nepatrí do "kompetencie" odboru starostlivosti o životné prostredie. Do koho kompetencie to teda patrí?
27. február 2019

Tomáš

p. Parika, neuvažujete kontaktovať napríklad nejakú televíziu (Markíza, Joj....) alebo ministerstvo životného prostredia ? myslím, že by to pomohlo rozhýbať úrady, keď už samospráva nedokáže tieto príslušné úrady rozhýbať ...
27. február 2019

Michal

Tiez myslim medializacia asi bude jedine co tu pomoze. Medializujte necinnost uradnikov mesta prievidza. Ako pisal Peter hore len slepy nevidel to mnozstvo aut, co tam pred rokmi vozili odpad a zem. Ten zakopany odpad co tam je podla komentara 23 januara od firmy co to robila aj inde ale zda sa ze len v prievidzi je jej to necinnostou mestskych uradnikov beztrestne dovolene, by mohol by pre medializaciu zaujimavy. hlavne ak urady mesta o tom vedia ale nekonaju. Pripadne staznost na uradnikov priamo na ministerstvo ako pise Tomas. Verim, ze doba na slovensku sa meni, treba vydrzat a nevzdavat sa.
27. február 2019

Milan Partika

Ďakujem všetkým diskutujúcim za podporu - tak vnímam to, že tento príspevok má takmer najviac komentárov v Prievidzi a ako je vidno, nikto nesúhlasí s vyhýbavými odpoveďami z Mesta Prievidza - tento odkaz pre starostu má pozitívny ohlas. Napriek tomu, že už prešli takmer 3 mesiace a z mesta nie je žiadna odpoveď ani tu a ani na moje priame podnety písomne adresované na úradníkov mesta, nenechám sa odradiť - s čím možno úradníci počítali, keď som pred 2 rokmi prvýkrát poukázal na tento problém a tým narušil ich komfortnú zónu kancelárskej práce. Spolu so zaberaním cudzích pozemkov, navážaním odpadu, stavaním čiernych stavieb bez povolenia, nerešpektovania rozhodnutí mesta majiteľmi tejto stavby, ... bolo toho viac, úrady však doteraz nič reálne neriešili. Tým odpovedám zároveň aj Tomášovi : pre mňa už je aj toto medializácia. Časy sa menia, naši rodičia nadávali len potichu a potajomky, ale súčasná generácia sa už našťastie nebojí otvorene rozprávať o problémoch a verejne na ne poukázať. A aj podporiť, ako vidím tu a za podporu ďakujem. Tak som teda skúsil medializáciu tu, OPS považujem za veľmi dobrú a transparentnú platformu ako upozorniť starostu a vedenie mesta na problémy, ktoré sa kvôli zložitej štruktúre a množstvu úradníkov s rôznymi záujmami a rôznymi vzťahmi ku vedeniu nemali šancu dostať. Verím, že komunikácia cez OPS pomôže tomu, že sa úradníci konečne postavia k problému zodpovedne a v súlade s im zverenou zodpovednosťou sa postarajú o nápravu a vyriešenie problému. Dávam tomu ešte šancu, samozrejme už zvažujem aj komunikáciu smerom na Ministerstvo a väčšie médiá.
19. marec 2019

Milan Partika

Prešiel ďalší mesiac bez odpovede na "odkaze pre starostu".
Posledná odpoveď z 18.januára uvedená vyššie hovorí, že "Navážky, odpad a pod. sú predmetom činnosti Okresného úradu Prievidza, odbor starostlivosti o životné prostredie, úsek Odpadového hospodárstva".
Pred týždňom som dostal od tohoto Odboru, ktorý má starostlivosť o životné prostredie v názve, zaujímavý list. Zhrnutie: tento odbor vôbec nezaujíma, že v zemi skončil zahrabaný navezený odpad. Tento odbor, ktorý má podľa náplne činnosti zverejnenej na stránke ministerstva vnútra aj zodpovednosť za dodržiavanie zákona 79/2015 o odpadoch, vôbec dodržiavanie tohoto zákona nezaujíma - vraj to nepatrí do ich kompetencie (link na náplň činnosti je https://www.minv.sk/swift_data/source/miestna_statna_sprava/ou_prievidza/oszp/Napln%20cinnosti%2001_2018.pdf a je to bod 1.7, následne body 2.11 a 2.12 definujú nariaďovanie a zabezpečovanie nápravných opatrení a prerokúvanie priestupkov, ukladanie pokút za priestupky a sankcie - všetko v kompetencii odboru starostlivosti o životné prostredie). Zákon 79/2015 v paragrafe 13 definuje nasledovné: „zakazuje sa ponechať odpad na inom mieste ako na mieste na to určenom v súlade s týmto zákonom a rovnako sa zakazuje zneškodniť alebo znehodnotiť odpad inak ako v súlade s týmto zákonom“. Ešte zaujímavejším je fakt, že v minulosti mi dokonca tento odbor listom oznámil, že majitelia Zrubu Rodika si naviezli a zahrabali v zemi na svojom pozemku škridly, betón, apod. - teda de facto stavebný odpad bol navezený a zahrabaný v zemi so súhlasom odboru starostlivosti o životné prostredie. Takže odbor starostlivosti o životné prostredie podporuje "ponechanie odpadu na mieste inom ako na to určenom a jeho zneškodnenie inak, ako by malo byť súlade s požiadavkami zákona 79/2015". A to aj na cudzích pozemkoch, kde navážka a pod ňou navezený odpad ostali doteraz. Prosím Vás teda pani Búryová, keďže ste mi odpovedali že navážka patrí pod odbor starostlivosti o životné prostredie, aby ste si to s týmto odborom prekonzultovali, pretože tento odbor tvrdí, že to patrí pod Mesto Prievidza a dokonca súhlasí s ukladaním odpadu na miesto, ktoré nie je v súlade s požiadavkami zákona o odpadoch. Faktom totiž je, že v zemi skončil zahrabaný stavebný odpad, zakrytý navážkou zeme, čo je jednak porušenie spomínaného zákona 79/2015 o odpadoch, ale zároveň to hraničí s trestnou zodpovednosťou - keďže podľa trestného zákona § 300 je porušenie všeobecne záväzných predpisov o ochrane životného prostredia trestným činom.
02. máj 2019

Michal

Pan Patrika, snad ste sa nevzdali, ked tu nie je nic nove? Vcera pocas volna sme boli na prechadzke, stale to tam vyzera rovnako hrozne, vyklcovane, navazka, zelen tam nerastie lebo je to prikryte plastovou izolacnou foliou. Riesite to z mestom inou formou? Je hrozne ako to tam je zdevastovane, neporiadok - a urady asi stale nic neriesia? Nevzdavajte sa.
16. jún 2019

Milan Partika

Za nahlásenie tohoto podnetu bola na mňa podaná žaloba na súd s nárokom niekoľko tisíc eur a ešte sa mám písomne ospravedlniť ľuďom, ktorí neoprávnene zabrali cudzie pozemky, naviezli tam odpad, postavili čierne stavby bez povolení, vypúšťajú tam vodu a nechali tam po sebe neporiadok. Potešil ma však list od krajského prokurátora, ktorý mi oznámil (a nebolo to na môj podnet) že túto vec a aj ďalšie dáva prešetriť na okresnú prokuratúru do Prievidze s podozrením na nekonanie úradov samosprávy a štátnej správy a jednu špecifickú záležitosť dáva prešetriť inému prokurátorovi na krajskej prokuratúre v Trenčíne. Na komunikáciu s prokuratúrou som však tentoraz po právnej i odbornej stránke vďaka pomoci iných ľudí veľmi dobre pripravený. Je smutné, že Mesto Prievidza ani po takmer pol roku od nahlásenia podnetu na odkaz pre starostu vec nevyšetrilo a nevyvodilo dôsledky, hoci v komentároch vyššie od zástupcov Mesta Prievidza je uvedené aj to, že sa to prešetrí, aj to, kto je za prešetrenie zodpovedný. V skutočnosti sa už pol roka nedeje nič, podobne ako sa nedialo ani v roku 2017, keď som na problém zaberania cudzích pozemkov, čiernych stavieb a navážania odpadu prvýkrát upozornil. Toto veru nevyzerá na “transparentné mesto”...
23. júl 2020

Milan Partika

Tak po roku nečinnosti ... aj na komisii pre životné prostredie som bol, nepomohlo ... takže chcem dať jeden príklad - viď posledný komentár o tom, ako prokurátor prinútil Mesto Prievidza konať na odkaze https://www.odkazprestarostu.sk/prievidza/podnety/60779/podpora-zosuvov-v-hradci-nekonanim-uradnikov-mesta-prievidza#comment-form
Želáte si na Meste Prievidza, aby som aj v tomto prípade riešil veci cez vyššiu prokuratúru, inšpekciu životného prostredia, environmentálnu políciu, a aby ste následne dostali upozornenie na nečinnosť od prokurátora, prípadne inšpekcie či environmentálnej polície a potom konečne začnete niečo robiť, alebo sa takémuto úplne zbytočnému cirkusu vyhneme, rozhýbete sa aj bez neho a niekto zabezpečí nápravu stavu popísaného v tomto podnete?
24. júl 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný zodpovednej inštitúcii - Okresný úrad Prievidza, odbor starostlivosti o životné prostredie. Inštitúcia má podľa pravidiel OPS 14 dní na formuláciu odpovede, inak bude podnet označený za neriešený.
Zároveň je na mieste podotknúť, že portál OPS slúži na komunikovanie podnetov občanov voči miestnej samospráve, konkrétne voči mestu Prievidza a okruhu problematík, ktoré spadajú do jeho kompetencie. V uvedenom prípade bolo mestom deklarované, že predmet spadá do kompetencie Okresného úradu Prievidza (a teda nie Mestského úradu), ktorému bol podnet preposlaný a mal by zabezpečiť jeho nasledovné riešenie. Ďakujem a prajem pekný deň.

S pozdravom

Admin OPS
[email protected]
24. júl 2020

Milan Partika

Dobrý deň Admin,
ako vidíte v inom mojom podnete 60779, inštitúcia si z nejakých Vašich pravidiel o 14 dňoch ťažkú hlavu nerobí, v tom prípade 60779 to trvalo 3 roky a musel ich k tomu dotlačiť až prokurátor. Ešte aj "upozornenie prokurátora" dostalo Mesto ako "ocenenie" ich práce . Možno by ste mohli porozmýšľať nielen o cene pre najlepších, ale aj o anticene pre samosprávy, ktoré reálne problémy dlhodobo neriešia. Lebo aj toto tu, tento podnet, je problém, ktorý RIEŠILO Mesto Prievidza ... len ho nedoriešilo. Bolo tam porušenie Stavebného zákona postavením čiernych stavieb bez povolení, tie museli byť odstránené - a toto riešil Stavebný úrad Mesta Prievidza, nie Okresný úrad - len to ten Stavebný úrad nedoriešil, vôbec neskontroloval že tam po čiernych stavbách ostal odpad a neporiadok. Miesto, kde čierne stavby stáli, nebolo po ich odstránení uvedené do pôvodného stavu - ostali na ňom navážky po tých stavbách, fólie zabraňujúce rastu zelene, a aj stavebný odpad a materiál po tých stavbách. Takže niekto na STAVEBNOM ÚRADE (a to je MESTO PRIEVIDZA) sa na to vykašľal, nedoriešil to tak, ako bolo potrebné ... a teraz sa to snaží "hodiť" na Okresný úrad. To je však z môjho pohľadu výhovorka a preto je tento podnet tu, ako ODKAZ PRE STAROSTU, že niekto na Stavebnom úrade si nerobí svoju prácu poriadne - nech sa to teda preverí a dotiahne tak, ako sa to dotiahnuť malo hneď po odstránení stavieb. Prosím Vás vráťte tento podnet na Mesto Prievidza - ich stavebný úrad túto vec riešil pod číslom 2.4.2-02-3968-2018, predtým pod značkou 2.4.2-02-6907-2017, práve pod tieto ich značky to spadá a nie je to doriešené. Takmer dva roky trvalo, pokiaľ Mesto Prievidza prinútilo majiteľov odstrániť čierne stavby postavené bez povolení na cudzích pozemkoch, hoci zákonú lehotu Mesto samo určili na 30 dní ... nechápem, prečo to hneď po odstránení stavieb nedotiahli do konca, chýbal už len kúsok po odstránení stavieb - aby sa stav pozemkov vrálil do pôvodného stavu a neostalo tam zdevastované smetisko, kde je zabraňované rastu zelene... nemuseli by sme sa takto naťahovať. Nech to prosím "starosta" preverí, prečo jeho zamestnanci nekonanú tak, ako im ukladajú pracovné povinnosti.
Ďakujem
Milan Partika
24. júl 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň pán Partika,

cieľom mojej reakcie bolo len objasniť, že portál OPS nezodpovedá za riešenie podnetov. Jeho funkciou je komunikovanie podnetov samospráve, aby tá bola informovaná o problémoch občanov. Pokiaľ mesto Prievidza uviedlo, že zodpovedným subjektom je Okresný úrad Prievidza, informácia o tomto stanovisku bola danej inštitúcii zaslaná. De facto tým však pôsobnosť portálu OPS končí, nakoľko nemá kapacity či akékoľvek kompetencie domáhať sa riešenia týchto sporov, s výnimkou uvedeného preposielania podnetov a prinajhoršom ich označenia tu na portáli OPS ako neriešených. Plne chápem Vašu reakciu a nespokojné stanovisko. Mojim zámerom však bolo uviesť na pravú mieru, že v tomto ohľade portál OPS okrem apelu na samosprávu žiadne iné kroky učiniť nemôže. Pokiaľ samospráva podnet v rámci portálu OPS vyčlení mimo svojej kompetencie a rozhodne sa vo veci nekonať, tieto kroky sú na OPS evidované. Ďalšie možnosti riešenia týchto sporov však už nie sú v našej právomoci.
V rámci podnetu 60779, na ktorý sa odvoláte, nebolo samosprávou uvedené, že by zaň bola zodpovedná iná inštitúcia. V tomto prípade tomu tak však je. Napriek tomu podnet opätovne preposielame i samospráve a budeme evidovať jej odpoveď.
Ďakujem za pochopenie a prajem príjemný zvyšok dňa.

S pozdravom
Admin OPS
[email protected]
11. august 2020

Milan Partika

Dobrý deň,
samozrejme rozumiem, že OPS nezodpovedá za riešenie. To je samozrejme na samospráve a na príslušných úradoch. Tie však dlhodobo nekonajú, nielen v tejto, ale i v iných veciach, keďže je pre nich "nepríjemné" tento problém riešiť a vyriešiť. Práve dnes som dostal správu, že podnet bol označený ako "Neriešený" - čo ma po rokoch vôbec neprekvapilo, keďže v prípade osôb zodpovedných za stav popísaný v tomto podnete samospráva nekonala v zákonných lehotách v mnohých iných veciach. Tak ak budete budúci rok riešiť "rebríček" úspešných samospráv, možno by ste mohli porozmýšľať aj nad mínusovými bodmi s vysokou váhou, preotže práve neriešené podnety bez "reálnej" odpovede naznačujú zámerné nekonanie, možnú priamu či nepriamu korupciu, známosti ... v posledných rokoch v spoločnosti dobre známe slogany "skutok sa nestal" a "náš človek".
27. jún 2021

Milan Partika

Mesto Prievidza podnet napriek tomu, že viacerí jeho predstavitelia sa radi pýšia tým, ako im otázky životného prostredia nie sú ľahostajné a na facebooku zverejňujú svoje činnosti a riešenie problémov, tento problém dlhodobo ignoruje a nerieši. Napriek sľubom, osobným stretnutiam, osobnou diskusiou na zasadnutí komisie životného prostredia, ... napriek posúvaniu zodpovednosti na Okresný úradu Prievidza, odbor starostlivosti o životné prostredie, úsek Odpadového hospodárstva ... nič. Takže keď roky nekonali miestne príslušné a zodpovedné organizácie, obrátil som sa na Zelenú linku. Tam podnet zaevidovali pod číslom
P165/2021-OH a to, čo Mesto Prievidza neriešilo roky, zrazu Mesto Prievidza povinné riešiť bolo. Vyjadrenie so Zelenej linky je nasledovné:
Dňa 24.06.2021 sme obdržali stanovisko od mesta Prievidza v nasledujúcom znení:
„Mesto vykonalo obhliadku nahláseného podnetu dňa 17.6.2021. Obhliadka bola vykonaná za účasti zástupcov pozemkovo knižných vlastníkov pozemkov. Na nahlásenej skládke sa nachádzal drobný stavebný odpad. Po vzájomnej dohode s účastníkmi obhliadky bolo dohodnuté, že drobný stavebný odpad sa odstráni. Dňa 24.6. 2021 bola skládka odpadu odstránená.“
Dúfam, že to odstránenie nafinancovalo Mesto Prievidza, teda z našich daní, keďže pôvodca je už roky známy. A škoda, že to muselo zájsť až tak ďaleko - roky trvajúcou nečinnosťou Mesta Prievidza nielen v tomto prípade, ale aj v pár iných prípadoch, týkajúcich sa pôvodcov predmetného odpadu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.