Rad L.N. Tolstého-vandalizmus-rušenie nočného pokoja

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
M. 02. septembra 2019

Jantár, 4 play a s nimi spojené diskotéky. Neskutočný hluk, nadávky, rozbijanie fliaš. Mládež sa stretáva na čerpacej stanici a krik sa rozlieha po celom sídlisku. Ľudia ráno vstávajú do práce ale tu sa spať nedá celé mesiace. Takéto podniky v obytnej zóne nemajú čo robiť!!!

02. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.

Problémy tohto druhu sú postavené na riešení nadmernej hlučnosti. Merať prekročenie prípustných limitov pre deň, večer a noc je oprávnený len Úrad verejného zdravotníctva.

Mesto Prievidza ako samospráva nemá v kompetencii riešiť uvedenú problematiku, viď § 3 zákona č. 355/2007 Z. Merať prekročenie prípustných limitov pre deň, večer a noc je oprávnený len úrad verejného zdravotníctva.

Podľa § 27 ods. 1 zákon č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, má fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré používajú alebo prevádzkujú zdroje hluku, infrazvuku alebo vibrácií ... povinnosť zabezpečiť, aby expozícia hluku, infrazvuku alebo vibrácii na obyvateľov a ich prostredia bola čo najnižšia a neprekročila prípustné hodnoty pre deň, večer a noc ustanovené vykonávacím predpisom.

Pokiaľ by fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba povolenú hranicu hluku nerešpektoval, išlo by o porušenie povinnosti uloženej v § 27 ods. 1 zákona č. 355/2007 Z. z,. a dopustil by sa správneho deliktu na úseku verejného zdravotníctva podľa § 57 ods. 19 uvedeného zákona a mohla by mu byť orgánom verejného zdravotníctva v súlade s § 57 ods. 41 písm. a) uvedeného zákona uložená pokuta od 150 eur do 20 000 eur.

Uvedený podnet som preposlal na Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach. http://www.ruvzpd.sk/index.php/kontakt/
V budúcnosti prosím kontaktujte priamo uvedený podnet na linke : 046/5192070

Michal Ďureje - hovorca mesta
02. september 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Úrad verejného zdravotníctva
02. september 2019

majo

nech sa páči v lete ani pri Kulturnom dome. zavolajte si hliadku ta to vyrieši. To keď mi napisali tak to bol vtip storočia. Musíte to len pretrpiet ako aj u nas na sidlisku
02. september 2019

Rastislav

Kto tam býva musí s tým počítať. A zas tak hlboko v obytnej zóne to nie je, je to na kraji sídliska. Kde inde by podla vás mal byť v PD nočný klub, kde je na to vhodný priestor? Už Element majitel Terás zrušil z podobného dovodu a teraz je tam vnútorná strelnica, kým alternatívne žánre v tomto meste zakapali, zostali len mainstreamovky ako Jantár a 333. V meste treba aj zábavu, nie len podporovať rozne násilné bezmozgy dodávaním testosterónu v posilkách na každom rohu a strelnicami. Kultúra v podobe koncertov v centre mesta je na bode mrazu, vedenie mesta radšej zaplatí poslušných poslancov teplými flekmi v roznych mestských organizáciach a dvoch viceprimátorov než by malo podporiť kultúru v centre, tak ešte že sú aspon tie kluby, ktore su tiez stale prazdnejsie. Potom sa netreba divit že PD ma najvyssi percentualny ubytok obyvatelstva z miest prvej 20tky podla poctu obyvatelov, kedze mladi z tohto nepodnetneho, draheho mesta s nizkymi platmi utekaju a v 2030 tu bude podla sucasneho vyvoja najvyssi podiel dochodcov zo vsetkych SK miest. Takže budme radi, že je tu aspon nejaka zabava, riesenim tohto problemu je zavriet si okno alebo prestahovat sa do pokojnejsej lokality.
08. september 2019

M.

Inteligentnejší komentár ako je od Rastislava človek nečakal. V horúcich letných nociach zavrieť okno alebo sa radšej odsťahovať.....
Mládež, ktorá huláka na celé sídlisko, rozbíja fľaše,láme stierače na autách, prekacuje a podpaluje smetiaky to je mozgová činnosť??? Ak prídete do veku kedy budete musieť vstávať ráno o štvrtej do práce, možno pochopíte akú somarinu ste napísal. Ešteze tu je ten Jantár a 333 inak by Prievidza upadla do zabudnutia.
04. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v predmetnej situácii MsP počas uplynulého leta vykonávala hliadky, pričom priestupky riešila okamžite na základe oznamov obyvateľov. Mesto Prievidza vyzvalo RÚVZ, aby vo veci zaujalo stanovisko a navrhlo prípadné riešenie.

Stanovisko RÚVZ (v prílohe) považujeme za neúplné, keďže sa vyjadril len k rušeniu nočného pokoja na verejnom priestranstve, teda mimo prevádzky a zodpovednosť za riešenie situácie ponechal na MsP. Príslušníci MsP na podnety obyvateľov vykonávali v okolí prevádzky kontrolu, ale práve RÚVZ má podľa § 27 ods. 1 zákona č. 355/2007 Z. z., právomoc pokutovať fyzickú osobu – podnikateľa a právnickú osobu za nerešpektovanie povolenej hranice hluku.

Opätovne sme tak vyzvali RÚVZ k posúdeniu danej situácie a k formulovaniu jednoznačného stanoviska s návrhom riešenia podnetu.

Michaela Bartušová
Mesto Prievidza

Ďakujem.

S pozdravom

Mgr. Michaela Bartušová, PhD.
Mestský úrad
Námestie slobody 14
971 01 PRIEVIDZA

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania