Riečna-zarastené koryto rieky Biela voda

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
Jana 17. októbra 2021

Dobrý deň.
Chcela by som Vás upozorniť na zarastené koryto rieky Biela voda.
Koryto rieky už nie je ani vidieť pre vzrastlé stromy a kroviny. Po neschválení realizácie ihriska, táto lokalita nie je vôbec udržiavaná ani zo strany mesta tak aj zo strany povodia Váhu. Foto viď. most pri Makyte.
Ďalej sú tu invazívne rastliny, ktoré tiež nikto nekosí.(strana od ntc centra). Pri väčšej vode hrozí zahatanie koryta a nasledné z toho vyplývajúce ďalšie problémy- napr. v mnohých takýchto neupravovaných lokalitách v iných mestách sú tám diviaky a pod. zver.
Na spomínanom moste pri Makyte sú diery durchom až pod most.
Ďakujem.

18. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetný pozemok nie je vo vlastníctve mesta Púchov. Váš podnet bude postúpený vlastníkovi (správcovi) pozemku - SVP Piešťany , Správa povodia stredného Váhu I. Púchov.

Oddelenie výstavby, investícií, životného prostredia a stavebného úradu
20. december 2021

Odpoveď samosprávy

Vyjadrenie SVP š.p., ktoré bolo doručené na MsÚ Púchov dňa 15.12.2021:

"Slovenský vodohospodársky podnik š.p., OZ Piešťany, Správa povodia stredného Váhu I. Púchov ako správca vodohospodársky významného vodného toku Biela voda, evidujeme množstvo písomných žiadostí na vykonanie zabezpečovacích prác, periodickej údržby, úpravy a opravy na vodných tokoch. Vzhľadom na rozľahlosť spravovaného územia, kapacitných možnostiach a množstvo tokov v správcovstve, Vám zahájenie prác na prečistení vodného toku nevieme presne stanoviť. Každú požiadavku evidujeme a v závislosti na strojno-kapacitných a finančných možnostiach, zabezpečujeme ich postupné odstraňovanie. Vaša požiadavka bude zaradená do plánu opráv a údržby. Taktiež uvádzame, že na základe usmernení Ministerstva životného prostredia SR so sídlom Námestie Ľudovíta Štúra 1, 812 35 Bratislava, po oznámení plánovaného výrubu drevín na príslušnom okresnom úrade, bude nutné zvolať miestne šetrenie za účasti Štátnej ochrany prírody SK. K realizácii redukcie drevín v prietočnom profile vodného toku, pristúpime v čase mimovegetačného obdobia, po vydaní súhlasného stanoviska z ŠOP SR, OÚ Púchov a MŽP SR. Upozorňujeme: V zmysle § 49, ods.5 zákona č.364/2004 Z.z. o vodách správca toku nezodpovedá za škody spôsobené mimoriadnou udalosťou a škody vzniknuté užívaním vodných tokov."

Z uvedeného vyplýva, že Mesto Púchov nezodpovedá za predmetný stav v koryte rieky Biela voda a nie je kompetentný na jeho riešenie.

Oddelenie výstavby, investícií, životného prostredia a stavebného úradu
22. december 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Slovenský vodohospodársky podnik š.p., OZ Piešťany, Správa povodia stredného Váhu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania