Pripravovaná novostavba Senec Centrum a parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Uzavretý
meno
Janka 13. júna 2017

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, prečo mesto povolilo výstavbu nového komplexu v centre mesta s tým, že nepodmienilo staviteľa predajom bytu s parkovaním POVINNE k bytovej jednotke. Takto sa len zahltia priľahlé parkoviská mesta. Ďalšia moja otázka je, či je v súlade so zákonom pre budovu, ktorá má 6NP, každé so 7 bytovými jednotkami a 2 ateliérmi, povoliť výstavbu so zabezpečenýmm počtom nepovinne využívaných 49 parkovacích miest, kde sa počíta i s ich využívaním pre klientov prevádzok prízemia. Mesto nevie zabezpečiť parkovanie pre existujúce obyvateľstvo, tak ako to že po stavbe LÚČ kde je nedostatok parkovacích miest, povolí opäť v centre toto? Ďakujem za odpoveď.

13. jún 2017

Veronika

Pretože zástupca mesta a zástupca developera sú rodina :) V tomto prípade sa logika, zákony, nariadenia a iné predpisy neuplatňujú. Bohužiaľ to takto ide už niekoľko rokov.
13. jún 2017

Janka

Práve preto je táto otázka na verejnom fóre, ktoré s kľudom angličana pozdieľam i novinárom, aby sme sa dostali k nejakým normálnym odpovediam. Nie je to bohužiaľ na smiech. Dôsledky ponesieme všetci.
14. jún 2017

Matej Varga

Janka zrejme Vám unikli pocty (6NP z coho prizemie 1.NP su obchodne priestory nie byty), budova ma 36 bytov a 7 atelierov, = 43 "obyvatelnych priestorov" , 49 parkovacich miest v garazi k predaju, vonku je dalsich minimalne 14 - 20 parkovacich miest.
14. jún 2017

Janka

Pán Varga, odhliadnuc od počtov, ak je novostavba v centre mesta, prečo kúpa bytov nepodmieňuje i kúpu parkovania? Zo skúseností v BA na mnohých miestach byt nepredajú ak človek nekúpi aj státie, bez ohľadu na vlastníctvo automobilu. Apropo, v dnešnej dobe, keď na byt pripadá viac ako 1 auto, je počet parkovacích miest určených pre obyvateľov i klientov v konečnom dôsledku i tak nízky.
15. jún 2017

Matej Varga

Pani Janka, neviem aké sú Vaše skúsenosti z Bratislavy, 1. nie je to povinnosť developera, aby nútil kupujúceho ku kúpe garážového státia a asi Vám trošku uniká rozdiel medzi Sencom a Bratislavou a ani nemám vedomosť o tom, že by existoval §, ktorým by mesto mohlo k takémuto niečomu investora nútiť (ak o takom viete, sem s tým, ja o takom neviem) Takže zatiaľ " prečo kúpa bytov nepodmieňuje i kúpu parkovania?" Prečo by mala? 2. V centre BA stojí garážové státie (áno tam to býva obviklé) 20 000 - 40 000,-€ bez DPH a cena bytu za 1m2 je pritom o viac ako 500,-€ vyššia ako v Senci - je to len o tom, aby ďalších niekoľko desiatok tisíc zarobil.

V prípade, že sa Vám nepozdáva STN, môžte podať žiadosť o jej zmenu príslušný úrad. Stavba spĺňa legislatívne požiadavky a normy narozdiel od Vami uvedeného hotela Lúč, ktorý má na ak si dobre pamätám na 40+ bytov a X nebytových priestorov garážových státí 24 .

Spolu s Veronikou by ste si teda navážky do investora a predstaviteľov mesta mali odpustiť. (Najľahšie je niekoho osočiť pre vlastnú neznalosť/zaujatosť pod anonymitou "internetového nick-u" typu Janka, Veronika, Sencan, Anka a podobne). Argument, že tých parkovacích miest má objekt viac Vám nesedí do politikárčenia. (predávajú sa garážové státia v podzemnej garáži, nie parkovacie miesta - aj v tom je rozdiel, tie budú aj vonku).
15. jún 2017

Janka

Pán Varga, ja sa nenavážam. Ale je zbytočné stavať parkovacie miesta tak, aby ich obyvatelia nemuseli využívať, pretože za ne nechcú priplatiť. Potom budú zahlcovať parkovacie miesta neprislúchajúce k budove.
Váš nápad so žiadosťou o úpravu STN je dobrý, ďakujem za tip. Lúč som už spomínala ako zlý príklad, ak to mestu nevadí, že povolilo niečo, čo spôsobí problém do budúcna, bohužiaľ v mojej kompetencii nie je to zmeniť. Nejde mi o politikárčenie, to má v náplni práce hnutie Senec Moje Mesto, len som považovala za potrebné poukázať na fakty, bez ohľadu na meno staviteľa, či rodinné väzby.
26. jún 2017

Sencan

Nová norma, ktorú vydal Slovenský ústav technickej normalizácie, s platnosťou od 1. novembra 2011 - "pri jednoizbovom byte prikazuje norma developérom postaviť jedno parkovacie miesto, pri dvojizbovom byte sa počet zvýši na 1,5 miesta a pri trojizbovom a viacizbovom to už budú dve miesta." Ak teda pocitam dobre, Matej, 6x jednoizbovy, 19x dvojizbovy a 11x trojizbovy byt, to je spolu 57 parkovacich miest len pre byty. Kde su este ateliery a obchodne priestory????
Parkovacie miesta, ktore "su vonku" nie su sucastou projektu a vyuzivaju ich uz dlhodobo obyvatielia Jesenskeho, ktori sa mozu zblaznit, pokial ide o parkovanie.
Takze otazocka pre Vas, mlady muz - preco mate stale potrebu donekonecna obhajovat nechutne kseftiky vyvolenych na ukor obyvatelov mesta? Mylim sa, alebo je stavebnik ten isty ako v hoteli Luc? Ani tam, ani tu nedodrzal normu. O budove "krematoria" ani nehovorim.
Parkovanie je uz dlhodobo tragickym bodom, ano, mal byt akceptovany navrh Vasho otca a vybudovana podzemna garaz, mohla byt situacia jednoduchsia, o nieco. V centre mesta sa uz davno nemalo stavat nic. Keby sme mali kultivovaneho primatora, nie vecne ozrateho burana, rekonstruovali by sa povodne stavby, resp stavali ich repliky, aby sa zachoval historicky raz mesta. Namiesto toho mame suchu a prehriatu betonovu dzunglu, v ktorej sa neda dychat.
26. jún 2017

Matej Varga

Pán Senčan,

Mýlite sa, stavebník je niekto iný. Parkovacie miesta vonku sú projektované na pozemku stavebníka nie na pozemku obyvateľov Jesenského, takže keď si zadovážili auto obyvatelia Jesenského tak nech si ich zabezpečia parkovacie miesto. Ja som si svoje parkovacie miesto musel tiež zabezpečiť na svojom a za vlastné peniaze. (Ja si myslím, že ak niekto chce parkovať na mestskom tak by za to mal tiež niečo platiť).

Čo sa týka Vášho názoru na charakter centra mesta, áno mesto by bolo krajšie, napríklad keby mojej mame nezbúrali komunisti rodný dom a jej tetu nevysídlili do maďarska a ostala pôvodná zástavba, mesto by však bolo mŕtve. Ak dostatočne nenasýtite centrum mesta obyvateľmi centrum žiť nebude, kaviarne, reštaurácie, obchody budú prázdne. Dúfam, že uvažujete aj nad týmto aspektom.
26. jún 2017

Sencan

Iny :) zostalo to v rodine. Ani keby tam hned bolo 20 miest vonku, nie je ich pocet dostatocny vzhladom ku stavbe. Povolit takuto opachu v centre, kde je aj bez toho dost tesno je chore. Toto mesto nema ziadnu koncepciu vystavby. Par vyvolenych si tu urobilo Klondike. Nikto normalny by nedovolil stavat takym sposoboum, ak sa to deje u nas. Apropo obyvatelia Jesenskeho - dlhe roky sa tam parkovanie neriesilo, Vy tu pridete s teoriou "nech si zabezpecia" - ako?, kde? na travniku? na detskom ihrisku? Nerozumiem preco podporujete nieco, co devastuje mesto a znizuje kvalitu zivota jeho obyvatelov.
A pokial ide o tu "nasystenost" -centrum treba urobit atraktivnym, nie zabetonovanym.
28. jún 2017

JanaN

V centre a jeho bezprostrednom okoli ziju tisice obyvatelov. Takze nasytenost presiahla unosnu mieru. Zatraktivnit tento priestor treba inac, nie tak, ze tam nastrkame dalsie byty.
04. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Mesto Senec je stavebný úrad príslušný podľa §117 ods. 1 Zák. č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov. Podľa stanoviska ODI Senec vytvorením celkového počtu 67 parkovacích miest potreby statickej dopravy pre vyššie uvedenú stavbu v zmysle STN 73 6110/Z2 sú dostatočne uspokojené (17x nadzemné parkovacie stojisko, 50x podzemné parkovacie stojiská). Konkrétne prevádzky (obchodné priestory) ešte nie sú určené,

mesto Senec
04. júl 2017

Sencan

Odhliadnuc od toho, ze pocet parkovacich miest je - najmä vzhladm na obchodne priestory uz tradicne nedostatocny, zaujimalo by ma, ako chce mesto riesit situaciu s parkovanim na Jesenskeho ulici??? Pozemok patriaci Jednote je dlhodobo - viac ako desatrocie, vyuzivany na parkovanie obyvatelmi bytoviek. Tieto uz existujuce parkovacie miesta deklaruje stavebnik ako "nadzemne parkovacie stojisko". V skutocnosti ale nejde o nove parkovacie miesta. V lokalite tym vznika kriticka situacia - sposobena nedbalostou mesta a nerespektovanim existujuceho stavu. Ake ma teda miesto riesenie???
06. júl 2017

zuzu ticha

Sencan, nema ziadne riesenie. pana kvala povodny obyvatelia jesenskeho nezaujimaju. inac by nikdy vargovi nedovolil ohradit si tam tu cestu. a ludia mu to este zeru. mozu z jesenskeho prist na zabijacku primatorovu. budu to mat kusok. ozaj, bude sa tam niekde dat prejst?
10. júl 2017

Edita Szabová

Milá zuzu ticha ak si pozriete projekt, je to veľmi pekný projekt a budem tam aj prechod tak ako v objekte HELIOS.
Neviem prečo tu majú ľudia pocit, že to nebude dobré. Tento projekt tam pekne zapadne aj keď budova bude polyfunkčná, alebo si myslíte, že to čo tam doteraz stála tá "opacha" a ten oplotený pozemok bolo lepšie? A ani historická budova by tam nezapadla. Všade na okolí sú moderné domy. A čo sa týka parkovacích miest bude ich tam dostatok, pred budovou aj za budovou a aj v podzemí. Myslím že keby nespĺňala budova všetky atribúty, nedostali by stavebné povolenie.
11. júl 2017

Sencan

Editka, ved vy ste naivna ako decko. V prispevku vyssie som presne vypocitala kolko parkovacich miest tam musi byt zo zakona - nie je. Obyvatelia Jesenskeho si mozu buchat hlavu o stenu, pretoze pridu o parkovacie miesta a nove NEMAJU KDE ZOABRAT. A k vasej poznamocke ze keby budova nesplnala vsetky atributy, neostali by stavebne povolenie - nuz tak sa stavia v Senci uplne bezne. pozrite sa na hotel Luc - ma menej ako polovicu povinnych parkovacich miest - povolenie dostal. Pozrite sa na "krematorium" na namesti oproti Optike - opät to iste. Nuz a tu...skoda reci...
11. júl 2017

Matej Varga

Sencan nesirte tu dezinformacie! Obyvatelia Jesenskeho nepridu o ziadne parkovacie miesta. Stavba im nezaberie ani jedno ich miesto, miesta patriace stavbe budu na pozemkoch stavebnika.

Zuzu ticha ten pozemok bol prejazdny do momentu kym obyvatelia jesenskeho nezacali parkovat svojvolne tam kde to bolo zakazane. Takze sa mozu podakovat svojim spoluobyvatelom, ze to bolo nasledne zamknute. Kazdy obcan ma pravo zabezpecit svoj majetok.
11. júl 2017

Sencan

Ale no ta. Pozemok na ktorom obyvatelia Jesenskeho dlhodobo parkuju patri Jednote. Stavebnik pocita s tymito miestami ku svojej stavbe. Ciastocne budu zastavane. Velmi dobre viete ako to na Jesenskeho vyzera, tak sa nesnazte zachranovat nezachranitelne.
14. júl 2017

zuzu ticha

pan varga, svojvolne nezacali parkovat na vasom pozemku. ved to povedzte rovno. tak ho vas otec ohradil aj s cestou. a cely mestsky urad neurobil cele roky nic, aby plot odstranil a umoznil prejazd po ceste.
14. júl 2017

Matej Varga

Pani Ticha opak je pravdou praveze zacali, bez suhlasu, napriek zakazu a navyse branili v uzivani pozemku a pristupu k objektom na nom postavenych. Vy mate snad svoj majetok tiez zabezpeceny proti neopravnenemu uzivaniu a vniku nepovolanym osobam, ci nie? Ak si vyhradite parkovacie miesto a zaparkuje Vam tam niekto cudzi, neriesite to a nechate to tak napriek tomu, ze vy ste za svoje miesto zaplatili aby bolo Vam k dispozicii?
Pozemok bol dlhe roky prejazdny a pristupny, ked tam vsak ludia zacali svojvolne parkovat a navyse tak, ze znemoznovali pristup k objektom zasobovanim prejazd sme logicky zavreli. (Podajte cloveku na pomoc prst a otrhne Vam celu ruku).
Cesta bude po dokonceni vystavby prejazdna.

A naozaj neviem preco by som mal ja, alebo stavebnik riesit parkovanie obyvatelov panelakov (mozu sa dohodnut s mestom a vybudovat si tiez podzemne garaze). Stavebny objekt Senec centrum bude mat vlastne parkovacie miesta na vlastnych pozemkoch a vo vlastnej podzemnej garazi.
Kto v Senci okrem stavebnika a developera Suncity robil podzemne garaze v takych velkych rozsahoch? Nikto
Vase vyjadrenia a cely tento prispevok na odkaze pre starostu povazujem za tendencny s cielom ociernit stavebnika, politikarcenie a predvolebnu kampan. Hladate problem tam kde nie je.
22. november 2017

Sencan

Mlady muz, len skoda ze ste zabudol dodat, ze obyvatelia Jesenskeho parkovali na tych miestach davno predtym, ako ho zamenou ziskal a ohradil Vas otec.
22. november 2017

Matej Varga

Sencan, nech sa paci mozme pristupit k odstupeniu od zmluvy. Vratime mestu tych par metrov na jesenskeho, mesto nam vrati pozemky pod kruhacom (ziadny kruhac na pezinskej sa rozsirovat nebude a mesto nam vrati pozemok pod cestou pri akvaparku a cestu aj s kanalizaciou odstrani). Je aj takato moznost pokial sa Vam nieco nezda samozrejme aby som nezabudol aj dalsie pozemky nam mesto vrati, ktorymi malo zabezpeceny pristup k svojmu majetku. Nemame s tym najmensi problem pokial sa Vam zda vyhodnejsich 7 parkovacich miest ako riesenie zapchy v meste. Obyvatelia Vam urcite podakuju ☺.

Zrejme do buducna vdaka Vam a podobnym uz nebudeme radsej suhlasit so ziadnou stavbou na nasom pozemku, ktora ma sluzit mestu, aby sme predisli takymto klamstvam a ohovaraniam vyplyvajucich z Vasej neznalosti.
30. november 2017

Sencan

Ale aka netykavka :) ak argumentujete tym ze su to vase pozemky, potom musite akceptovat aj fakt, ze ti ludia tam realne parkovali uz v case, ked este pozemok patril mestu. Opät raz priklad bezohladneho bacovania vedenia mesta. Problemy v tejto lokalite su zname od cias co boli bytovky postavene, takze nikto zdravy a normalny by situaciu nekomplikoval tym, ze by cast pozemku previedol na sukromnu osobu. Chapem ze vas otec mal dobru vyjednavaciu poziciu, kazdy by to vyuzil. Problem ale vidim v spravani mesta a jeho vedenia. To ma ludi uplne na salame.
30. november 2017

JanaN

pani szabova, pred tou budovou su mestske pozemky, ´zelen´,ktoru mesto svojou benevolentnostou dovolilo znicit. preco by mal stavitel dostat mestske pozemky na parkovanie?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania