Mierové námestie-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Vyriešený
meno
Tamara Slamková 24. januára 2019

Podla dostupnych informacii NKU ukoncil v novembri 2018 kontrolu zameranu na separaciu odpadu v poslednych 3 rokoch. Kontrola dopadla pre mesto neslavne – mesto vedome a zamerne porusilo niekolko predpisov. Zaujima ma, akym sposobom bude vykonana naprava. Pokial ide o separovanie odpadu mesto dlhodobo toto zanedbava, situacia je kriticka. Napriek opakovanym upozorneniam sa nic nemeni. Ake opatrenia chce vedenie mesta podniknut, aby sa zvysil podiel separovaneho odpadu? Ako chce mesto zabezpecit odvoz a likvidaciu separovaneho odpadu, ktory sa dlhodobo povaluje pri stojskach kontajnerov a znecistuje okolie? Akym sposobom chce mesto kompenzovat obyvatelom nezakonne spoplatennie nadob na BRKO ?

05. február 2019

JanaN

Prosim vas, aj tu niekto odpoveda na dotazy, alebo treba prist po odpoved osobne :-)?
06. február 2019

Jojo

Akym sposobom chce/bude mesto kompenzovat obyvatelom nezakonne spoplatennie nadob na BRKO zaujima aj mna a som zvedavy na odpoved mesta.
11. február 2019

Odpoveď samosprávy

1. Zistenia kontroly NKÚ boli odstránené opatreniami predloženými na MsZ, ktoré sa konalo 6.2.2019 - viac informácií nájdete na stránke mesta v zápisnici, prípadne v materiáloch na MsZ, ktoré sú zverejnené na stránke mesta.
2. Zvýšenie miery triedenia odpadu je priebežne riešené rokovaním so zvozovou spoločnosťou a OZV.
3. Náklady na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, znáša obec a môže ich zahrnúť do miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Obec môže ustanoviť vo všeobecne záväznom nariadení iný spôsob úhrady nákladov na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad.
Mesto znášalo náklady na zvoz a zhodnotenie týchto odpadov v plnom rozsahu a nezapočítavalo ich do poplatku za BRKO ako kompenzáciu za obstaranie zberných nádob. Pri výbere poplatku paušálnym spôsobom v danom období považovalo započítanie nákladov na obstaranie zberných nádob na BRKO za maximálne nekorektné voči ostatným poplatníkom.


mesto Senec
11. február 2019

gogoool

mesto Senec, len ste zopakovali to, co vam ani NKU neuznalo. Ani NKU, ani Slovenska inspekcia zivotneho prostredia. Boli ste upozornovani, ze 2 roky porusujete zakon a vyhlasku, priznala to na poslednom zastupitelstve aj pani prednostka. Mne sa tiez nepaci dan z prijmu a povazujem za nekorektne voci mojej rodine ju platit, ale zakon musim dodrzat. Vam ta povinnost tiez vyplyvala zo zakona a zapocitat do pausalneho poplatku ste to ani zapocitat nemuseli (to bola zo zakona len moznost). Neverim, ze ste nemali peniaze, resp. nemuseli ste platit niektore vydavky, ktore vam zo zakona ako mandatorne nevyplyvaju.
12. február 2019

Sencan

Neveim kto odpovedaza mesto, ale bolo by mozno dobre trochu sa skoordinovat. Dna 29.1.2019 pri podnete ohladom BRKO z 15.3.2017, mesto odpovedalo:

Odpoveď samosprávy
Zákon č. 79/2015 Z. z. §81 odsek (5) znie v plnom znení: Náklady na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, znáša obec a môže ich zahrnúť do miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Obec môže ustanoviť vo všeobecne záväznom nariadení iný spôsob úhrady nákladov na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad.

Mesto nemalo nádoby zabezpečovať zadarmo, ako sa tu snaží niekto prezentovať, ale mohlo si náklady zahrnúť do miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady alebo využiť možnosť iného spôsobu úhrady. Mesto znášalo náklady na zvoz a zhodnotenie týchto odpadov v plnom rozsahu a nezapočítavalo ich do poplatku za BRKO ako kompenzáciu za obstaranie zberných nádob. Pri výbere poplatku paušálnym spôsobom v danom období považovalo započítanie nákladov na obstaranie zberných nádob na BRKO za maximálne nekorektné voči ostatným poplatníkom.

Nato reakcia od obcana, ktory vyvracia vyssie uvedene tvrdenie mesta:

gogoool
aby sme boli presni mile mesto Senec - so zberom BIO odpadu mesto zacalo 1.1.2017 - vtedy znenie toho odseku bolo - "Náklady na zabezpečenie zberných nádob na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, znáša obec a môže ich zahrnúť do miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. " Cize bez "iny sposob uhrady". Ten "iny sposob" uhrady je v zakone od 1.1.2018 a v nasom VZN od 1.1.2019. Tym, ze ste naklady nezahrnuli do poplatku, ste mali nadoby davat tak ako ostatne mesta zadarmo (ta veta ma dve casti - jednu mandatornu (naklady znasa obec) a druhu fakultativnu (moze ...)). To bola vasa chyba to do poplatku nezahrnut, nie nasa. Takze posudzujme stav v case a priestore.
03. marec 2019

Odkaz pre Starostu

Dobrý deň,

podnet bol s prosbou o vyjadrenie opätovne zaslaný samospráve.

Juraj Zeerak
[email protected]
06. marec 2019

gogoool

preco bol podnet oznaceny ako "Vyrieseny"?
06. marec 2019

Odkaz pre Starostu

Dobry den,
tento podnet je iba otazkou (zohladni sa to pri hodnoteni samosprav) a odpovedou samospravy je v podstate vyrieseny. Aj ked sa odpoved samospravy zda, alebo je nedostatocna je dostacujuca na uzavretie/vyriesenie podnetu. Dna 3.3.2019 som podnet opatovne poslal samosprave s prosbou o dodatocne vyjadrenie.

Juraj Zeerak
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania