Premena zastávky MHD na parkovacie miesta (Mier J. Wolkera č.30)

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Karol 07. januára 2017

Dobrý deň, rád by som dal typ na vznik niekoľkých parkovacích miest na sídlisku Mier ul. J. Wolkera. Zastávku MHD (J. Wolkera 30) využíva jediný spoj MHD č.6. o 6:55 v pracovné dni. Miesto je označené dopravnou značkou a nieje možné na ňom parkovať aj keď je v podstate nevyužité. Keďže všetci dobre vieme, že vybudovať nové prakovacie miesta je pomerne nákladné a tu sa ponúka veľmi jednoduché zriadenie niekoľkých parkovacích miest. Myslím, že autobus (jediný krát za prac. deň) môže postáť aj na ceste (podobne ako na tr. 1. Mája). Takto by odbudol aj problém mestskej polícii keď musí pravidelne riešiť parkovanie na autobusovej zastávke (ktoré nahlasujú závistliví spoluobčania, pretože parkovanie nikoho neobmedzuje).

11. január 2017

Odpoveď samosprávy

Mesto prekonzultuje možnosť zriadenia autobusovej zastávky na miestnej komunikácii a zriadenie parkovacích miest na ex. zastávke vzhľadom na jej min. využitie s okresným dopravným inšpektorátom. V prípade, že bude možné akceptovať navrhnuté riešenie, mestská polícia bude o tomto informovaná, aby umožnila parkovanie na zastávke do doby zmeny vodorovného dopravného značenia, ktorú je možné vykonať až v priaznivých poveternostných podmienkach

Ing. Peter Susa, vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ
16. február 2017

Odpoveď samosprávy

Na základe spoločnej obhliadky spolu s MÚ SNV (Ing. Susa) 13. 1. 2016 k problematike parkovacích miest na Ulici J. Wolkera uvádzam, že pokiaľ tam bude funkčná autobusová zastávka riadne označená a prevádzkovaná dopravcom (aj keď len 1 spoj denne), potom tam nie je možnosť realizácie parkovacích miest. Pokiaľ bude oficiálne autobusová zastávka zrušená alebo preložená z tohto miesta, až potom je reálne uvažovať so zriadením požadovaných parkovacích miest. Touto úpravou však môže vzniknúť len niekoľko parkovacích miest. Oveľa vhodnejším variantom by bolo realizovanie úplne novej parkovacej plochy na voľnej trávnatej ploche za autobusovou zastávkou s príjazdom po miestnej komunikácii s podstatne viac parkovacími miestami. Toto by však malo byť riešené a požadované prostredníctvom príslušného mestského výboru.

S pozdravom

Martin Lukáč


Martin Lukáč, ODI OR PZ SNV
16. február 2017

Karol

Dobrý deň, som príjemne prekvapený, že ste vykonali osobnú obhliadku priamo na mieste. Rozumiem tomu, že zriadenie parkovania na mieste, ktoré je riadne označené dopravnou značkou ako zastávka nieje možné. Môj návrh smeroval k tomu aby zastávka autobusu bola premiestená na vozovku a k tomu či je to možné, som nenašiel žiadne vyjadrenie. Keďže na Triede 1. Mája je zastávka autobusu označená na vozovke, tak to technicky možné je a žiadny predpis tomu nebráni. Navyše zastávka je využívaná veľmi málo a to jeďalší logický argument k tomu, že jej premiestnenie na cestu, by nijako neovplyvnilo plynulosť dopravy. Navyše v skutočnosti autobus MHD zastavuje na ceste a na označené miesto zachádza len minimálne, čo je úplne logické, nikomu to neprekáža a len zvýrazňuje fakt, že je to aj praktické pre vodičov autobusu. Som presvedčený, že zriadenie parkovacích miest na tráve a ponechanie zastávky by bolo nesprávne rozhodnutie, lebo by sa zabrala trávnatá plocha a vybudovanie jedného takéhoto parkovacieho miesta stojí cca 1000€ (vidˇ rozpočet na sidl. Západ 57miest = 70tis €) a bolo by to plytvanie peňazí. Chcem Vás preto požiadať o opätovné prehodnotenie možnosti "Preloženia zastávky MHD na cestu". Ak nieje vo vašej kompetencii preložiť autobusovú zastávku, napíšte mi prosím na koho sa s touto žiadosťou môžem osobe obrátiť.

Za odpoveď vopred ďakujem.
21. február 2017

Odpoveď samosprávy

Predmetnou záležitosťou sme sa na MsV zaoberali a po týchto stanoviskách ju ešte raz preberieme na najbližšom zasadaní 13. 3. 2017. Už dnes ale môžem konštatovať, že MsV na Mieri bude za vytvorenie zastávky na ceste/vodorovným dopravným značením/ a za vytvorenie parkovacích miest na mieste terajšej zastávky, aby sme zachovali trávnatú plochu. S pozdravom Jozef Kačenga

Jozef Kačenga
predseda MsV č. 4 a poslanec MsZ Spišská Nová Ves
09. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Zmena autobusovej zastávky na parkovisko z nášho pohľadu nie je vhodný nápad. AZ SN, J.Wolkera č. 30 je na linke č. 6 najviac využívaná cestujúcimi na autobusovú stanicu. V priloženom dokumente je uvedený počet cestujúcich na linke MHD č. 6, spoji č. 9 za mesiac február 2017.
Obdobný stav je aj v zastávke Tr. 1. mája, Jilemnického, kde sa zastávka "premenila" na parkovacie miesta (a premáva tam väčšie množstvo spojov) a tak cestujúci čakajúci pod prístreškom musia kľučkovať pomedzi zaparkované vozidlá, aby sa mohli dostať k autobusu. Takisto je problém pri vystupovaní, keď autobus musí stáť čiastočne v opačnom jazdnom pruhu, aby cestujúcich nevyložil priamo pred zaparkované autá.
Často dochádza v takomto prípade ku kolíziám na ceste nielen v zimnom období. Kto bude zodpovedný za bezpečnosť cestujúcich pri nastupovaní a vystupovaní priamo na frekventovanej ceste?


Ing. Ľudmila Gondová
vedúca oddelenia dopravných činností
eurobus, a.s.
Staničné námestie 9, 042 04 KOŠICE
Dopravný závod Spišská Nová Ves
Duklianska 47, 052 63 Spišská Nová Ves
mobil phone: +421 (0)905 656 270
e-mail: [email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania