Parkovanie úžitkových áut na sídliskách

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Uzavretý
meno
peter 22. marca 2017

Dobry den,

coraz castejsie sa v nasom meste objavuje fenomen parkovania uzitkovych aut na sidliskach - ci uz su to rozne dodavky, alebo dokonca aj mensie nakladne auta. Tieto casto zaberaju viac ako jedno parkovacie miesto a este viac komplikuju parkovanie, ktore je uz v niektorych lokalitach za hranicou unosnosti.
Poprad uz v minulom roku zakazal na sidlisku Juh parkovanie vozidiel nad 5m vo vecernych a nocnych hodinach, nebolo by vhodne sa inspirovat a zaviest to aj v SNV?
Zial v SNV som doteraz nevidel ziadnu koncepciu parkovania ktora by sa pozerala aj dopredu - napr. parkovacie domy. Odkladanie tohto problemu je len casovana bomba.

dakujem

27. marec 2017

Pavel

Hlavná vec že za parkovanie plaťia telesne postihnuty ľudia.Pani poslanci zamyslite sa.
28. marec 2017

Marek

Na danom sídlisku bývam, a stáva sa to stále častejšie. Konkrétne takto zaparkovaná dodávka navyše bráni normálnemu a bezpečnému výjazdu smerom k hlavnej ceste po ľavej strane, keďže úplne zakryje viditeľnosť, a niektorí majstri sveta z opačného smeru doslova parkoviskom preletia. Tento problém ignorujú aj samotní podnikatelia. Je potrené, aby mesto prijalo potrebné opatrenia. Tým ďalším opatrením by mohlo byť potiahnutie čiar na parkovisku, nakoľko niektorí vodiči odstavia voľným spôsobom vozidlá tak, že ďalšie sa už nezmestí, hoci miesto tam je.
28. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves má režim Zóny s dopravným obmedzením v súčasnosti na dvoch sídliskách (gen. Svobodu a Mier), kde je obmedzený vjazd nákladným automobilom v nočných hodinám od 22.00 - 6.00. Tieto obmedzenia sú v platnosti približne 10 rokov a viac. Toto obmedzenie však samozrejme nerieši vozidlá do 3,5 t, čo dodávky zrejme vo väčšine prípadov neobmedzuje.
Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. v paragrafe 23 rieši Zastavenie a státie nasledovne: Pri zastavení a státí je vodič povinný prednostne použiť parkovisko tak, aby neobmedzoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri zastavení a státí vodič je povinný čo najlepšie využiť parkovacie miesto a nesmie znemožniť ostatným vodičom vyjdenie z parkovacieho miesta. Rovnako nesmie zastaviť a stáť na mieste, kde by znemožnil vjazd a výjazd vozidiel. Ak sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta, vodič smie stáť len na nich.
Čo znamená, že ak sú vyznačené parkovacie miesta tak jednoducho ich parametre nie sú postačujúce pre parkovanie vozidiel s väčšími rozmermi a dochádza k porušeniu tohto zákona.

Mesto v spolupráci s dopravným inšpektorátom môže zvážiť použitie dopravnej značky B20, ktorá sa vzťahuje na celkovú dĺžku vozidla, čím by sa jednoznačnejšie vymedzili parametre vozidiel, ktorých by sa obmedzenie dotýkalo. Nakoľko sme nezaznamenali zvýšené množstvo podnetov v tejto otázke, prerokujeme túto záležitosť na úrovni vedenia mesta a následne prijmeme možné opatrenia.

Koncepciu parkovania v súvislosti s budovaním parkovacích domov naozaj nemáme, no sme si vedomí aj finančnej a technickej náročnosti v tejto oblasti, kde sa skôr núka možno spolupráca so súkromným sektorom. V súčasnosti riešime otázku parkovania predovšetkým budovaním klasických parkovísk. Vždy je to samozrejme na úkor zelene, kde sa pokúšame docieliť rozumný kompromis.




Ing. Peter Susa, vedúci odd. výstavby a dopravy MsÚ
28. marec 2017

Ja

Podobny problem je na sidlisku Mier na Wolkerovej ulici kde odstavene vozidla blokuju vyjazdy od novych garazi . Garazujuci tak hlavne rano ak chcu vyjst na cestu tak musia cuvat a vychadzat aj na 3x pretoze na protilahlej strane vyjazdu stoji vozidlo a hrozi poskodenie ako vlastneho tak cudzieho vozidla .Podla mojich informacii sa nejedna o krizovatku tvaru T ktora umoznovala niekedy taketo statie ale sa jedna o vyjazd ktory nesmie bit blokovany ako z dopravneho tak aj z bezpecnostneho pre pripad nedajboze poziaru sa tam vozidla Poziarnikov nedostanu lebo sa do daneho vyjazdu nedostanu kvoli autam stojacim na protilahlej strane.
03. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

V prípade, že hliadka zistí počas hliadkovania tento stav, okamžite to rieši. najlepšie je však takúto situáciu nahlásiť na 159 –, a vtedy tam hliadka príde konať. Podľa fotky nemôžeme riešiť vodiča – nie je tam ev. číslo, nevieme kedy tam auto stálo, ako dlho a či ozaj bránilo vo výhľade.

Andrej Boroň, zástupca náčelníka MsP SNV
19. apríl 2017

Marek

Zdravim, chcem sa spytat p. Ing. Susa, na zaklade vasej odpovede, kolko zaznamenanych podnetov teda mesto potrebuje, aby sa to uz povazovalo za zvysene mnozstvo, a to take, aby sa mesto zacalo zaoberat touto zalezitostou a vytvorilo vseobecnu koncepciu riesenia - vsetci vieme ze je otazka casu, kedy bude situacia neunosna ( tym nemam na mysli len parkovanie na Gastnovej smozrejme), dakujem.
26. máj 2018

Mato

Zdravim, zapajam sa do tejto rok starej debaty, nakolko problem s parkovanim dodavok na sidliskach vnimam ako pretrvavajuci problem. Uvediem aspon dva priklady:
sidlisko Za Hornadom - pravidelne tak parkuje dlha dodavka zn. Iveco, firma Geiss tak, ze brani vo vyhlade soferom pri vyjazde. Parkuje totizto v zakrute alebo tesne pred chodnikom pri cinziakou, pri moste. Ak parkuje na tej zakrute, tak zabera jeden pruh a pre svoju velkost brani v tom, aby sofer videl, ci niekto ide oproti alebo nie. Ak parkuje trosku vyssie, tak brani vo vyhlade na hlavnu cestu a chodnik pre chodcov. Ak parkuje blizsie k obchodu, tak zabera miesto osobnym autam na pakrovisku.
sidlisko Tarca - Topolova ulica - pravidelne tu parkuju cca. dve dodavky.
A takychto prikladov by sa naslo urcite viac.
Bolo by nacase, aby mesto malo nejaku koncepciu aj pre pakrovanie dodavok, aby nemohli parkovat medzi cinziakmi na sidliskach, kedze tie dodavky zaberaju vacsi priestor na ukor osobnych automobilov.
V meste je niekolko vacsich parkovisk, kde by mohlo byt urcene parkovanie pre taketo auta. Napriklad vyssie spominana dodavka Iveco by mohla kludne bezpecne parkovat o par metrov dalej na parkovisku pri futbalovom stadione a dodavky z Tarce bud na parkovisku pri futbalovom stadione, alebo pri sportovej hale.
05. november 2022

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený. Podnet je vhodne uzavrieť alebo preposlat znova mestu, ako sa to posunulo. :) Momentálny stav na Gastanovej nestoja dodávky.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania