Vizuálny smog v historickom centre mesta

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
zita 02. septembra 2017

Pan primator/ mestske zastupitelstvo,

Obraciam sa na vas s prosbou o riesenie vizualneho smogu v historickom centre mesta Spisska Nova Ves, po oboch stranach namestia- Letnej a Zimnej ulice. Neumerne mnozstvo reklam, vyvesnych stitov, putacov, trojnoziek hyzdi historicke budovy centra, kde sidlia rozne obchody (vid fotodokumentacia) Ma Spisska Nova Ves vseobecno zavazne nariadenie, ktorym sa pritomnost reklam a jej estetika, farebnost, pouzity material, velkost a umiestnenie reguluje, resp urcuje? Kto reguluje a kontroluje pritomnost reklam na fasadach historickych budov (obchody) na namesti? Ma Spisska Nova Ves inspektorov verejneho poriadku, ktori sa zameriavaju vylucne na vizualny smog v centre mesta?
Bola by som velmi rada, ak by ste mi mohli zodpovedat moje otazky.
Vdaka.

05. september 2017

Odpoveď samosprávy

Podľa § 30 ods. 3 zákona č.49/2002 Z.z. o ochrane pamiatkového fondu: „umiestniť reklamu, reklamné, informačné, propagačné alebo technické zariadenie, ktoré nie je stavbou, na nehnuteľnej kultúrnej pamiatke alebo v pamiatkovom území možno len na základe rozhodnutia krajského pamiatkového úradu. Krajský pamiatkový úrad v rozhodnutí určí, či je predložený návrh z hľadiska záujmov chránených týmto zákonom prípustný a určí podmienky jeho realizácie a umiestnenia. Ak umiestnenie reklamy, reklamného, informačného, propagačného alebo technického zariadenia povoľuje stavebný úrad, krajský pamiatkový úrad vydá záväzné stanovisko z hľadiska záujmov chránených týmto zákonom a je v konaní stavebného úradu dotknutým orgánom; krajský pamiatkový úrad vydá záväzné stanovisko aj v takomto konaní stavebného úradu v ochrannom pásme“.

Problematiku umiestňovania reklamy, informačných, reklamných a propagačných zariadení v Pamiatkovej zóne mesta Spišská Nová Ves rieši aj koncepcia Zásad ochrany pamiatkového územia: Pamiatková zóna Mesta Spišská Nová Ves.

Podľa § 43 ods. 2 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (ďalej len „stavebný zákon“): “reklamná stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo upevnená strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ na zemi alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu a ktorej funkciou je šírenie reklamných, propagačných, navigačných a iných informácií viditeľných z verejných priestorov. Reklamné stavby sa na účely tohto zákona členia podľa veľkosti informačnej plochy na:
• reklamné stavby, na ktorých najväčšia informačná plocha je menšia ako 3 m2,
• reklamné stavby, na ktorých najväčšia informačná plocha má veľkosť od 3 m2 do 20 m2 a
• reklamné stavby, na ktorých najväčšia informačná plocha je väčšia ako 20 m2.

Podľa § 55 ods. 2, písm. h) stavebného zákona: Ohlásenie stavebnému úradu postačí pri reklamných stavbách, na ktorých najväčšia informačná plocha je menšia ako 3 m2, pokiaľ tento zákon neustanovuje inak.

Podľa § 56 ods. j) stavebného zákona:“ Stavebné povolenie ani ohlásenie sa nevyžaduje pri reklamných stavbách, na ktorých má najväčšia informačná plocha veľkosť do 1,2 m2, umiestnených na stĺp verejného osvetlenia alebo na stĺp trakčného vedenia, ak nezasahujú do prejazdného profilu pozemnej komunikácie ani do priechodového prierezu dráh“.

Pre reklamné stavby s informačnou plochou väčšou ako 3 m2 je potrebné stavebné povolenie.

Mesto Spišská Nová Ves nemá prijaté VZN mesta upravujúce umiestnenie reklám, nakoľko túto problematiku upravuje zákon č. 147/2001 Z.z. o reklame, stavebný zákon a vzhľadom na predmetnú lokalitu aj pamiatkový zákon.

Na základe vyššie uvedeného vyplýva, že na umiestnenie reklamy v predmetnej lokalite (Letná a Zimná ulica) bez ohľadu či napĺňa podstatu reklamnej stavby podlieha vyjadreniu Krajského pamiatkového úradu.

Je potrebné poukázať na fakt, že podľa Listiny základných práv a slobôd vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Nikto nesmie pri výkone svojich práv ohrozovať ani poškodzovať životné prostredie, prírodné zdroje, druhové bohatstvo prírody a kultúrne pamiatky nad mieru ustanovenú zákonom.

Vlastník reklamnej stavby alebo zariadenia je povinný riadiť sa platnými právnymi predpismi, tzn. zákonom o ochrane pamiatkového fondu (ak sa reklamná stavba, zariadenie nachádza v pamiatkovom území a stavebným zákonom (ak ide o reklamnú stavbu). Informácie k tejto problematike môže získať na Krajskom pamiatkovom úrade Košice, pracovisko Levoča a na Oddelení územného plánovania a stavebného poriadku Spišská Nová Ves.


Ing. Gabriela Ľorková
referát stavebného poriadku
oddelenie územného plánovania MsÚ
05. september 2017

zita

Dakujem za obsirnu odpoved plnu zakonov a paragrafov, ale zda sa, podla toho, co mozno v historickom centre vidiet, ze tieto zakony malokto dodrziava a ani nikomu z mestskeho zastupitelstva ci Krajskeho pamiatkoveho uradu nevadi pritomnost neestetickej reklamy zahlcujucej cele historicke centrum mesta Spisska Nova Ves. Ako Mesto SNV planuje riesit vizualny smog v pamiatkovom uzemi mesta? Nemyslite si, ze by bolo mesto ovela krajsie bez tej zbytocnej agresivnej reklamy, v ktorej sa ani neda logicky orientovat? Myslim si, ze sa to urcite da, len sa Mesto nema tvarit ako mrtvy chrobak a malo by aktivne pristupovat k rieseniu vizualneho smogu. Dakujem vopred za odpovede, ako planuje Mesto riesit existenciu vizualneho smogu.
27. november 2022

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený. Mohol by admin preposlat podnet Krajskému pamiatkovemu úradu či je to Ok alebo sa porušujú stanovené pravidla?
30. november 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
30. november 2022

Anna Uhrová

Podnet bol opätovne odoslaný zodpovednej organizácii,

Pavla Rachelová
[email protected]
15. december 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný zodpovednej organizácii,

Admin
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania