Problém so značkami a zákonom

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 16. septembra 2013

Zase niekto asi niečo urobil zle. Jedná sa o problém s dopravnými značkami na cyklistickom chodníku na Zimnej ulici. Na obrázku je vidieť značky, z ktorých prvá oznamuje cyklistom o ukončení cykl. chodníka. Druhá hneď prikazuje odbočiť cyklistom doprava, ale prikazuje odbočiť rovno na prechod pre chodcov a nie na prechod pre cyklistov. Sú to síce podobné pojmy, ale cyklisti majú na daných miestach iné povinnosti. (Vypisovať ich tu nebudem, treba si to naštudovať kto nevie o čom hovorím.)
Cyklista, ak chce prejsť po priechode pre chodcov z jednej strany cesty na druhú, nesmie ísť na bicykli. Musí ísť pešo. V opačnom prípade môže obmedzovať alebo ohrozovať chodcov, za čo mu hrozí pokuta od policajtov.
Taktiež cyklista jazdiaci po priechode pre chodcov nemá prednosť pred ostatnými vozidlami. Pokiaľ dôjde na tomto mieste cesty k dopravnej nehode vinníkom bude spravidla cyklista, ktorý ako vodič nemotorového vozidla tam nemá čo robiť.
Čiže cyklista, ktorý sa bude riadiť dopravným značením mu zabezpečia buď pokutu alebo niečo horšie, zranenie až smrť.
Potom by som chcela vidieť, kto by bol za to potrestaný.
Poprosila by som o odpoveď ako chcete tento daný problém vyriešiť.
S pozdravom zatiaľ bez pokuty a zranení občianka nášho mesta Sp.N.V.

17. september 2013

marijja

ak na prechode pojde cyklista a zrazí ho vodič obyčajný tak na vine je vodič lebo mal predvídať a keď ho zrazí Slota tak na vine bude cyklista, to je realita na Slovensku
17. september 2013

Anonymný užívateľ

preštudovala som si to trochu,
ak cyklista pojde na bicykli cez prechod pre chodcov a zrazí ho mot. vozidlo, ma hlavnú vinu cyklista a vodič spoluúčasť
ak cyklista bude cez prechod pre chodcov bicykel tlačiť (stáva sa chodcom) a zrazí ho mot. vozidlo, vinu má iba vodič
17. september 2013

Ján

znacka prikazuje cyklistom prejst na druhu stranu stym ze tam nieje cykloprechod takze musi zosadnut z bicykla takze ak pojde na bicykli cez prechod dopusta sa priestupku
18. september 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k problematike ukončenia cyklistického chodníka na Zimnej ulici v SNV môžeme povedať, že sa jedná o dočasné ukončenie cyklistického chodníka do doby pokračovania rekonštrukcie námestia v meste. Cyklochodník je riadne ukončený DZ C18 a je tam aj DZ C2 (prikázaný smer jazdy) práve z dôvodu, aby cyklisti nepokračovali v jazde po spevnených častiach námestia okolo radnice. Po rekonštrukcii ďalšej časti námestia bude tento cyklochodník pokračovať plynule ďalej. Tak ako boli reakcie čitateľov, cyklista (ako účastník cestnej premávky) podľa DZ by mal vedieť, čo má urobiť. Tzn. pred prechodom zostúpiť z bicykla a prejsť cez prechod peši. Priechod pre cyklistov cez Zimnú ulicu sa nerealizoval, lebo v pripravovaných projektových dokumentáciách zatiaľ nie je cyklotrasa po Ulici Ing. Kožucha plánovaná, teda nebola potreba prevádzať cyklistov na druhú stranu miestnej komunikácie na Zimnej ulici.
Kedy bude realizovaná ďalšia časť cyklistických chodníkov na Zimnej ulici – to je otázka pre zástupcov Mesta Spišská Nová Ves.

S pozdravom
Martin Lukáč
ODI OR PZ SNV

27. september 2013

Anonymný užívateľ

Ďakujem za odpoveď od pána Lukáča z PZ, a teraz otázka na samosprávu: kedy bude realizovaný projekt dokončenia cyklistického chodníka na Zimnej ulici. A porosila by som aj o odpoveď zo strany vedenia mesta, mali by ste si brať príklad napríklad od Polície alebo spoločnosti eurobus a.s., oni môžu odpovedať na každý podnet, ktorý sa ich týka.
Čiže vopred ďakujem za odpoveď zo strany mesta (aj v ostatných podnetoch).
25. november 2013

Karol

Tu je diskusia zbytočná, situácia je jasná, veľká vďaka ak Kpt. Ing. Lukáčovi za jeho príspevok. Cyklotrasa končí, zídem toľko z bicykla prejdem po prechode a bicyklujem sa ďalej. Ak tomu pokračovaniu asi toľko, projekty sú len peňazí nie to.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania