Chodník na Okružnej ulici

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Jan 13. apríla 2018

Stupava Mestečko čudné.
Na Okružnej ulici v Stupave od Salónu krásy až skoro po potok Mláka je vyb. chodník, ktorý slúži na prechod obyvateľom k svojim obydliam. Chodník je vo vlas. jednotlivých BD ako aj iných vlast., ktorý si ho kúpili s nebytovým priestorom. Všimol som si, že vlastníci Bella caffe HN Company si pred svoj podnik dali oznam: „Súkromný pozemok prechod zakázaný“. Je to zaujímavá situácia. Pozemok je v ich vlas., majú na to právo. Zaujímavé by ale bolo, keby to takýmto pomýleným myslením urobili všetci vlastníci chodníkov a oplotili by si svoje vlastníctvo. Nikto by sa nikam nedostal. Chcel by som sa týmto kompetentných opýtať, ako sa majú chodci dostať do svojich bytov, keď všetky chodníky na Okružnej ulici sú v súkromnom vlastníctve.

16. apríl 2018

Zuzana

Dobry den,
okolo Bella Cafe sme prechadzali cez vikend aj s kocikom a zda sa mi cudne, aby ludia mali zakazany prechod.
Ak by tak robili vsetci majitelia ci teras alebo bytovych domov,museli by sme sa naucit lietat.
Verim tomu, ze zvitazi zdravy rozum a mesto sa na toto pozrie.
17. apríl 2018

Karol Rástočný

Dobrý deň, majiteľ alebo prenajímateľ terasy je povinný umiestniť zábrany aby nedošlo k zraneniu zrakovo znevýhodnených narazením do stolov. Taktiež musí zachovať priechodnosť chodníka. Tam nie je rešpektované nič. Ak chcete aby sa spamätali zavolajte inšpekciu.
17. apríl 2018

adriana

Tato situacia by mohla byt vtipna, keby to nebolo do placu. Tento chodnik je spojnicou pre ludi z Kolonie na Hlavnu, denne nou chodi kopec deti do skoly.... Ako je definovany tento pozemok v uzemnom plane? Zipp sa zaviazala v zmluve ze tam zriadi vecne bremeno/pravo prechodu to sa vsak nestalo. Ako sa to da riesit tak aby sme tu neboli ako v Kocurkove? Bez obchodov, skol, ciest, pediatrov a nakoniec aj bez chodnikov.
30. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme Vám za Váš podnet. Podľa doterajších zistení je predmetný pozemok vedený v katastri nehnuteľností na LV č.9584, č.parcely 284/56 k.ú. Stupava, nie je v spoluvlastníctve vlastníkov bytov v bytových domoch obytného súboru Zippava. Tento pozemok je v podielovom spoluvlastníctve fyzickej osoby a jednej právnickej osoby – spoločnosti, ktorá je vlastníkom kaviarne Bella Caffe. Mesto overí na tunajšom stavebnom úrade podmienky povolení (územné, stavebné, kolaudačné) stavieb obytného súboru Zippava a ak bola stavba na predmetnej parcele povolená ako chodník pre chodcov, potom mesto vyzve majiteľa pozemku, aby umožnil užívanie predmetnej parcely v súlade s vydanými povoleniami.

S pozdravom


Pavol Baxa
vedúci odd. všeobecnej a vnútornej správy
MsÚ Stupava
02. máj 2018

Zuzana Vargová

Každý vlastník bytu v Zipave má na Liste vlastníctva predmetnej parcely vecné bremeno Právo prechodu "in rem", tzn. právo prechádza automaticky aj na každého nového vlastníka.
02. máj 2018

adriana

na LV k pozemku nie je ziadna tarcha ani bremeno.
02. máj 2018

Zuzana Vargová

Zdravím adriana, máte pravdu pred budovou bella cafe to chýba, je to iba pred tou druhou krčmou, čo je medzi A1 a A2. Hmmm.... tak to bude asi trochu zložitejší problém.....
05. august 2018

Vladimir

Zuzi je zahada ako mohla samosaprava toto dopustit . Asi niekto niekomu pomastil vrecko lebo dat do uzivania chodnik bez vecneho bremena je dilentantstvo. Na vsetkych chodnikoch su tam vecne bremena len pred Bella nie . Moj osobny nazor je ze tam vecen bremeno musi byt a asi aj na kupno predajnej zmluve bude len ho bud pred katastrom zatajili alebo priamo na katastri ich niekto zatajil. Rozhodnut bude musiet asi az sud.
13. október 2020

Anonym

Dobrý deň všetkým, dovoľte mi prosím uviesť vec na správnu mieru:

Hoci sú parcely 284/55 (LV 9918), 284/56 (LV 9584) a 284/64 (LV 9849) vo vlastníctve súkromných fyzických osôb a právnických osôb, mala byť na nich už pred cca 10 rokmi v katastri zapísaná ťarcha (časť C. v LV). Mala, avšak nebola... Stalo sa tak omylom alebo zámerne? Odpoveď si prosím dosaďte každý sám.

Na týchto pozemkoch má byť zriadené vecné bremeno právo prechodu cez nehnuteľnosť v prospech obyvateľov bytového domu súpisné číslo 2467 (A3) a bytového domu súpisné číslo 2466 (A4). Vec je už v riešení - kontaktovaní boli všetci zainteresovaní.
15. október 2020

Anonym

Ešte dopĺňam informáciu o vecných bremenách (§§ 151n - 151p Občianskeho zákonníka):

1. Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe.

2. Vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti (zriadené ako "in rem") prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa.

Bližšie informácie nájdete na týchto webových stránkach:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1964/40/20191201#paragraf-151n

https://www.ppn.sk/33/vecne-bremena-uniqueidmRRWSbk196FPkyDafLfWAPmjV3JLd5Tfu0fG9Jb6b6y76CtM18DUxw/?uri_view_type=5
13. október 2021

Anonym

Majitelia bytových priestorov nachádzajúcich sa v BD súp. č. 2467 (A3) a súp. č. 2466 (A4) majú vo svojich zmluvách o kúpe nehnuteľnosti uvedené, že na pozemkoch s parc. č. 284/55 (LV 9918), 284/56 (LV 9584) a 284/64 (LV 9849 - spolumajiteľom je poslanec MsZ) bude zriadené vecné bremeno - právo prechodu v ich prospech. Logický krok, keďže ide o priľahlé chodníky pri bytových domoch. Vecné bremeno však zriadené NEBOLO a teda v katastri nie je zapísaná žiadna ťarcha - viď časť C. na LV.

Celá záležitosť bola eskalovaná na Okresný úrad MA (katastrálny odbor), MsÚ Stupava (stavebný úrad, právne oddelenie) a aj developera. BEZÚSPEŠNE. Stavebný úrad MsÚ Stupava prišiel t. r. k záveru, že ide o občiansko-právny spor, ktorého riešenie patrí do právomoci súdu. Zdieľa niekto z obyvateľov dotknutých bytových domov tento názor?

Pozn.: Tabule s označením ZÁKAZ PRECHODU cez pozemok s parc. č. 284/56 boli v minulosti na tomto chodníku umiestňované opakovane, čoho dôkazom sú aj priložené fotografie.
17. október 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania