Cementárenská-stavby a budovy-prekračovanie limitov prašnosti

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Oznamovatel 29. mája 2019

Dobrý deň, v miestach v blízkosti Stuoavaru sa realizuje demolacia priemyselnej budovy. Na mieste parkoviska sa drti a triedi materiál a vzniká tým prach, ktorý znečisťuje ovzdušie. Ako je možné drevenie v priestoroch bytoviek? Dokedy majú stavbu odpratať? Nechceme dýchať ten bordel odtiaľ

07. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Váš podnet sme zaslali na referát životného prostredia. Budeme Vás informovať o situácii.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? 2019

Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
05. júl 2019

Občan Občan

Mesiac prešiel a životné prostredie stále skúma situáciu????
08. júl 2019

Problém

Cementárenská-stavby a budovy-prekračovanie limitov prašnosti

Dobrý deň chcem sa spýtať kedy už bude ukončený tento horor ? ... budovu zburali betón rozdrvili. Na miesto vývozu bordela tam nosia tatre plne ďalšieho odpadu ktoré bagruju za firmou falken. Už 3 mesiace sa tu prasi a je tu hluk. Ich praca mi príde ako hranie sa na pieskovisku prenášajú z jednej strany na druhú bordel a potom ho melú a neodvazaju
11. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dostali sme odpoveď na Váš podnet:

Informácia o drvení stavebného odpadu, Cementárenská u., Stupava

Dňa 11.5.2018 nahlásil Mestský úrad Stupava na Okresný úrad v Malackách, odbor starostlivosti o životné prostredie, neoprávnené navážanie betónov na pozemok spoločnosti ISMONT, parc. č. 4137/158, 4137/32 k. ú. Stupava, Cementárenská ul. Stupava. Zároveň sme informovali Okresný úrad, že vedľa sa nachádza ďalšia stará priemyselná budova, na ktorú bolo vydané búracie povolenie. (budova bola zbúraná v máji 2019). Všetok stavebný odpad bolo naplánované podrviť priamo na mieste.
Od konateľa spoločnosti Cevaservis, sme sa dozvedeli, že betóny pochádzajú z iných zbúraných stavieb v areáli Cevaservisu. Privezený vraj nebol žiadny stavebný odpad.
Pracovníčka Okresného úradu, odbor starostlivosti o životné prostredie, vykonala obhliadku na mieste v Cevaservise a informovala nás, že nemajú žiadne zákonné možnosti , ako zabrániť drveniu stavebného odpadu na mieste vzniku. Spoločnosti, ktoré drvenie vykonávajú, majú podľa zákona o odpadoch iba zákonnú povinnosť ohlásiť 7 dní pred začatím prác skutočnosť, že začínajú zhodnocovať stavebná odpad, na Okresný úrad v Malackách. Povolenie na práce im vydáva Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie, Tomášikova 46, 832 05 Bratislava 3.
V zmysle § 17, ods. 1, písm. h) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov, je treba vzniknutý stavebný odpad drviť mobilným zariadením výlučne v mieste jeho vzniku.
Podľa informácií, ktoré sme získali od konateľa spoločnosti DESTROY, budú drvenie vykonávať ešte tento a budúci týždeň, potom by práce mali byť ukončené. Podrvený materiál bude využitý sčasti v areáli Cevaservisu, sčasti pod pripravované rekonštrukčné práce na cestách mimo areálu.

Vypracovala: RNDr. Božena Orgoňová, ref. odpadového hospodárstva
V Stupave, 10.7.2019

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
12. júl 2019

Obyvatel 42

Vyjadrite sa aj k prašnosti okolia. To je pre nás dôležité a zdraviu škodlivé. Preto chceme aby tá skládka stavebného odpadu odtiaľ zmizla. Takto sám môže stať, že tam bude roky a v tomto prachu sa nedá dýchať ! Ako dlho má na to firma aby odpratala stavebný materiál úplne??
16. júl 2019

Problém

Cementárenská-stavby a budovy-prekračovanie limitov prašnosti

Takže ešte raz príspevok bol odstráneny co robit s nadmernou prašnostou už 3 mesiace to tam dychame a na miesto odvazania bordelu ho navazaju.... prosím o vyriesenie problému !!!!!!!! Pozrite sa na " LIDL" byvale hame po mesiaci nik nevedel ze tam niečo bolo bordel zlikvidovali hneď.. pľúca máme ako baníci konečne už ustupuju vysoke teploty ale cez deň sa ani vetrat nedá v bytoch máme na kila prachu... problém celého je že mi občania sme im nedali buracie povolenie dalo im to mesto, tak nevravte a neoznacujte príspevok ako neriesitelny
30. september 2019

Milan Balbický

Stale sa nic nedeje. Miesto nie je ani ohradene a auta prechadzaju priamo cez stavenisko ci demolisko ci co to je. Myslim
si, ze je nacase uz to zacat riesit asi aj inak ako len tuto, LEBO MESTO NA SVOJICH OBYVATELOV Z VYSOKA KASLE, tak ako my z toho prachu. Hanbite sa...
30. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
opätovne som požiadal o informácie ku danému problému. Budem Vás informovať, keď tieto informácie obdržím.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
03. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som informáciu z Referátu odpadového hospodárstva, že v utorok 1.10.2019. na danom mieste vykonali kontrolu spolu s Referátom odpadového hospodárstva. Tento týždeň má prísť zametacie auto a vyčistiť cesty. Okrem toho investor chce dať zábrany, aby sa zamedzil prístup na cestu k podrvenému odpadu. Boli požiadaný, aby pri nakladaní a odvážaní odpadu tento polievali, aby zabránili prašnosti, čo prisľúbili. Odvoz podrveného odpadu robia pri oprave cesty na Marchgeggskej ul., bude to trvať cca 5 – 6 mesiacov.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
04. október 2019

Obyvatel 42

V lete mali polievať a nerobili tak. reči o prísľube sú zbytočné. Idú opravovať diaľnice, keď toľko materiálu treba na jednu cestu? Nechapete ze n vadí prach a treba to zo sídliska odstrániť? O toto vás žiadame. Necheceme dýchať prach a mat špinavé všetko.to tu nemá čo robiť .
06. október 2019

Milan Balbický

Cementárenská-stavby a budovy-prekračovanie limitov prašnosti

Dobry den.

Rad by som sa spytal a zaroven upozornil a zdemolovanu budovu v areali byvalej cementarne. Zaujimalo
by ma, ci by takato demolacia nemala byt kvoli bezpecnosti ohradena a zamedzeny pristuo k nej.

Rovnako krizom cez tuto demolaciu prechadzaju auta a extremne moc sa tam prasi, co si nemyslim, ze je v sulade so zakonom o nadmernom praseni. Nikto s tym nic nerobi, je to tam uz par mesiacov.

Rad by som vedel, ake povolenie splna ponechat demolacny odpad len tak v strede obytnej zony, ktoreho prasnost ma znacny vplyv ci uz na zdravie alebo na kvalitu zivota v prilahlych bytovkach a je diskutabilne, ci toto splna nejaky zakon.

Mam pocit, ze v Stupave si kazdy moze rozkopat hocico hocikde a nechat to tak aj niekolko mesiacov...

Dakujem za odpoved.
15. október 2019

Opcan Občania

Cementárenská-znečisťovanie-ovzdušia

drviace práce na Cementarenskej sa ukončia tento týždeň. Dokedy majú vyviezť ten pordveny kameň na stav ako bol predtým, čiže nič tam nebude? Doma mám toľko prachu, že je to nezdravé. Vyjadrite sa vy a zdravotníci aj k prašnosti okolia. To je pre nás dôležité a zdraviu škodlivé. Preto chceme aby tá skládka stavebného odpadu odtiaľ zmizla. Takto sám môže stať, že tam bude roky a v tomto prachu sa nedá dýchať ! Ako dlho má na to firma aby odpratala stavebný materiál úplne??
15. október 2019

Obyvatel 42

Cementárenská-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Môžem dostať vyjadrenie k tomuto dôvodu uzavretia problému. Prečo situáciu neriešite ako mesto a dáte tento odpad odpratať. Mne to pripadá,že vám je to jedno a nemate záujem pomôcť nespokojným občanom, ktorý chcú žiť v normálnom prostredí . obráťte sa na tých, ktorý v tomto pomôžu.my to tu nechceme.vsade je prasno a životné prostredie a mesto je s týmto v poriadku.ohrozujw sa tu zdravie a celý bordel je prístupný deťom.chcete ísť do markízy? Ako to tu dobre vediete?
15. október 2019

Milan Balbický

Lipová-stavby a budovy-prekračovanie limitov prašnosti

Pridavam sem opat a budem to pridavat zakazdym ked to vymazu. Nie je normalne, aby uz vyse pol roka s tym nikto nic nerobil ani po niekolkych podnetoch.
16. október 2019

Marek

Dobrý deň, mesto podľa reakcie z 03/10 hovorí, že je to dočasná skládka stavebného odpadu, ktorý bude likvidovaná najbližších 5-6 mesiacov /február-marec 2020?/. Zaujimalo by ma, ake ma tato skládka povolenie, či mesto dalo súhlas na dočasné skladovanie stavebného odpadu bez akéhokoľvek zabezpečenia v bezprostrednej blízkosti bytových a rodinných domov, alebo to len v tichosti toleruje. Reakcie obyvateľov k tomuto podnetu poukazujú na konkrétne problémy, ktoré skládka spôsobuje, mesto sa podľa komunikácie vyššie uspokojilo s tvrdením vlastníka, že “zamedzí prístup, bude polievat, zabráni prašnosti”. Ako si mesto overuje napĺňanie týchto prísľubov?
Oceňujem, že mesto reaguje na podnety na tomto webe, chcelo by to však posunúť to na vyššiu úroveň a na konkrétne odkazy dávať férové konkrétne odpovede. Je to určite pre mesto efektívnejšie ako odpovedať na individuálne žiadosti o sprístupnenie informácie, ktoré v prípade chýbajúcich odpovedí môžu nasledovať. Ďakujem
02. november 2019

PPP

Skúste (mesto Stupava) podať info alebo rovno trestne oznámenie na PZ SR (enviro kriminalita). Drvili tam celú zbúranú budovu aj zo strechou z azbestu (s najväčšou pravdepodobnosťou), nemali tam žiadnu profi firmu, ktorá má na to oprávnenie - likvidáciu azbestu. Drvilo to celé ako to bolo, vyťahovali iba železo. Takže v tom prachu čo vietor rozfúkava po celej Stupave (nie len blízkom okolí) je toxický.
04. november 2019

Milan Balbický

Preco sa s tymto este nic nedeje? Myslim si, ze je na case medializacia a urady...
23. február 2021

Jakub

A zacalo to odznova. Prosim vas kompetentnych viete sa spojit alebo nam dat kontskt na zhotovitela stavby? Kazdy den od 7mej rana zacnu rozbijat asfalt a beton. Keby zacali aspon od 8mej. Neda sa tu ani vyspat...
01. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Preposlal som informáciu kompetentným. Po obdržaní vyjadrenia Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
02. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som vyjadrenie od kompetentného pracovníka:
"Spoločnosť ISMONT, s.r.o. má právoplatné rozhodnutie o odstránení stavby a oznámila začatie odstránenia spevnených plôch. V podmienkach rozhodnutia majú stanovené podmienky pre odstraňovanie príslušných spevnených plôch."
Pokiaľ by ste mali záujem o detailné podmienky, môžete si podať infožiadosť (tzv. 211-ku, podľa zákona č. 211/2000) k predmetnému rozhodnutiu.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
03. marec 2021

Marek

Dobry den,
Povolenie odstranenia stavby mesto zverejnilo verejnou vyhlaskou na svojom webe, teda bolo urcitu dobu pristupne kazdemu. Nie je preto nutne to komplikovat infoziadostami. Ak mesto nechce zverejnit, co uz raz na webe zverejnene malo, podmienky daneho rozhodnutia su tu:

B) Podmienky pre odstránenie stavby:
1. Vlastník je povinný oznámiť stavebnému úradu odstránenie stavby najneskôr do 15 dní.
2. S odstraňovaním stavby možno začať až po nadobudnutí právoplatnosti tohoto rozhodnutia, ktorú potvrdí tunajší stavebný úrad. Termín začatia a skončenia búracích prác oznámi vlastník odstraňovanej stavby listom tunajšiemu stavebnému úradu.
3. Stavba bude odstránená do 24 mesiacov odo dňa začatia búracích prác.
4. Stavba sa bude odstraňovať bez použitia trhavín.
5. Odstraňovanie stavby nesmie narušiť jestvujúce inžinierske siete, ktoré daným pozemkom prechádzajú a je potrebné rešpektovať min. 1,0 m ochranné pásmo, zároveň je potrebné pred búracími prácami vytýčenie jestvujúcich inžinierských sietí.
6. Stavba bude odstránená stavebnou firmou ISMONT, s.r.o., so sídlom Strojárenská 1C, 917 02 Trnava, IČO: 45 593 141.
7. Stavba sa musí odstrániť tak, aby nebola ohrozená stabilita iných stavieb, bezpečnosť osôb a aby okolie odstraňovanej stavby nebolo touto činnosťou a jej dôsledkami obťažované nad prípustnú mieru ( kropenie proti prašnosti ).
8. Pri odstraňovaní stavby musia byť dodržané ustanovenia v zmysle Vyhlášky Slovenského úradu bezpečnosti práce č. 59/1982 Zb., ktorou sa určujú základné požiadavky na zaistenie bezpečnosti práce a technických zariadení a vyhlášky č. 374/1990 Zb. o bezpečnosti práce a technických zariadení pri stavebných prácach a všeobecné technické požiadavky, bezpečnostné, požiarne a hygienické predpisy.
9. Vlastník odstraňovanej stavby je povinný označiť búranisko tabuľou s označením vlastníka odstraňovanej stavby, zodpovedného zástupcu, dátumu začatia a skončenia odstraňovania a číslom povolenia na odstránenie stavby.
10. Vlastník odstraňovanej stavby zodpovedá v plnej miere za prípadnú škodu, vzniknutú na susedných stavbách alebo na pozemkoch, pokiaľ ich nevyvolal ich závadný stav.
11. Pri prácach, ktoré vyžadujú zabratie verejného priestranstva ( postavenie kontajnera a pod.) je potrebné požiadať príslušný cestný správny orgán o zvláštne užívanie komunikácie.
12. Vlastník odstraňovanej stavby je povinný v zmysle zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov (cestný zákon) udržiavať čistotu na odstraňovanou stavbou znečisťovaných komunikáciách a verejných priestranstvách a odstraňovanie zabezpečiť bez porušenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
13. V zmysle § 135 ods. 2 stavebného zákona je vlastník odstraňovaných konštrukcií povinný dbať, aby čo najmenej rušil užívanie susedných pozemkov a stavieb, a aby vykonávanými prácami nevznikli škody, ktorým možno zabrániť, po skončení je povinný uviesť susedné pozemky do pôvodného stavu, a ak to nie je možné alebo hospodársky účelné, poskytnúť vlastníkom náhradu podľa všeobecných predpisov o náhrade škody.
14. Materiál z búracích prác bude triedený a priebežne odvážaný na riadenú skládku odpadov. Doklad o likvidácii stavebného odpadu predloží vlastník stavebnému úradu pri oznámení o ukončení búracích prác.
15. Drvenie odpadu vykonávať na inom pozemku, vzdialenom od obytnej zóny min. 200 m.
16. Počas odvozu vybúraného materiálu zabezpečí vlastník čistenie a kropenie verejnej komunikácie v prípade jej znečistenia.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania