Chladná-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Yergen 20. augusta 2023

Vážené vedenie mesta, a 1. Svätojurskej a.s,

Dotaz k hospodáreniu v lesoch nášho mesta (CHKO Malé Karpaty):

Ak sa niekde vo veľkom ťaží drevo - každého z nás zaujíma prečo sa k ťažbe pristúpilo a napr. čo robí mesto pre to, aby vyťaté stromy nahradilo a kde presne tak spraví (lokalita)...

Bolo by načase posunúť sa na úroveň 21. storočia a dôstojne informovať návštevníkov lesov priamo na mieste ťažby (príp. aj na webe). Predídete tak zbytočným nedorozumeniam či negatívnym emóciám mnohých návštevníkov.

Pre inšpiráciu nemusíte chodiť ďaleko - robia to tak aj naši bezprostrední susedia - Mestské lesy v Bratislave.

Nakladá sa s prírodným a spoločným bohatstvom všetkých nás všetkých a uznáte, že každý z nás má mať právo byť informovaný.

Vďaka za zváženie.

25. august 2023

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Posielam Vám vyjadrenie I. Svätojurskej a.s.:

"Vyťažená drevná hmota – listnatá vláknina na obrázku je navozená z viacerých odvozných miest. Táto drevná hmota bola vyťažená na majetku Mesta Svätý Jur ako aj na majetku pozemkového spoločenstva Vajnory. Je sústredená na lesnom sklade, kde sa nakladá priebežne na kamióny a prepravuje sa do závodu v Malackách. Keďže v letných mesiacoch je spracovanie dreva z dôvodu odstávok často prerušené tak sa nám niekedy stane, že na sklade je dočasne sústredené väčšie množstvo drevnej hmoty. Len chcem pripomenúť, že I. Svätojurská a.s. hospodári na 1600 hektároch lesných pozemkov v majetku Mesta Svätý Jur, ako aj na súkromných majetkoch pozemkových spoločenstiev Vajnory a Rača. Z dôvodu lepšej logistiky a transparentnosti, ako aj kvalitnej sortimentácie a lepšieho speňaženia sa drevo vyváža na sklady pri asfaltovej ceste, kde sa ešte preberá a následne prepravuje odberateľom. Z tohto dôvodu sa môže návštevníkovi našich lesov zdať, že v danej lokalite prebieha ťažba dreva vo väčšom rozsahu ako je bežné, ale nie je tomu tak. Drevo ktoré je nafotené pochádza z celkovo 1600 hektárov spomenutého lesného majetku. I. Svätojurská ťaží podľa programu starostlivosti o lesy (PSoL) na roky 2016-2025). Ten bol schválený v konaní okresným úradom v BA a pripomienkovaný všetkými účastníkmi konania a hlavne boli zapracované pripomienky – obmedzujúce požiadavky Štátnej ochrany prírody, (ŠOP SR) ako aj rôznych občianskych združení, kde predstavujú celkové ťažbové možnosti 71000m3 na desať rokov, čo činí priemerne ročne cca 7000m3. I. Svätojurská a.s. sa navyše zaviazala plniť štandardy a princípy v zmysle certifikátu FSC, takže všetka drevná hmota vyťažená na spomínaných lesných majetkoch je certifikovaná. Taktiež prebieha aj následná obnova lesných porastov po ťažbe drevnej hmoty, čo je zákonnou povinnosťou každého hospodárenia v lese. I. Svätojurská a.s. okrem zabezpečenia prirodzenej obnovy lesa vysadila od roku 2016 viac ako 100.000 sadeníc lesných stromov. (najviac buk - viac ako 75.000). S pozdravom „Lesu Zdar!“ Čičo Matej - odborný lesný hospodár"

Šimon Gabura
primátor Mesta Svätý Jur
17. september 2023

Yergen

Dakujem za odpoved.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.