Prietrž mračien vo Svätom Juri- Kačačniciach 24.7.2016

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Uzavretý

Chcel by som oznámiť kompetentným čo spôsobila prietrž mračien a následne zle udržiavaná infraštruktúra a poddimenzované kanalizácie. Zaplavené cesty, autá pozemky parkoviská dňa 24.7.2016 z dôvodu upchatej a znečistenej kanalizácie a zaneseného jarku na odvod vody v Kačačniciach . Tlakom vody bolo nadvihnuté a pravdepodobne aj poškodené potrubie kanalizácie na Tramínovej ulici .

27. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. V lokalite Kačačnice mesto Svätý Jur stále nevlastní okrem verejného osvetlenia žiadnu infraštruktúru. Teda cesty, parkoviská, chodníky a ani zeleň nie je vo vo vlastníctve mesta. Riešením podnetu sme zistili, že časť kanalizácie developer odovzdal BVS a.s. a časť ostala v jeho vlastníctve. Preto mesto postúpilo podnet na developera, ktorý nám poslal stanovisko:

"Dobrý deň, dažďová voda je odvádzaná cez uličné vpuste do dažďovej kanalizácie, ktorá cez ORL vyúsťuje do vodného recipientu. Koše do uličných vpustí boli dopĺňané a čistené na jeseň minulého roku.
Pravdepodobne vodný tok nestíhal pri prietrži všetku vodu odvádzať. Stav kanalizácie preveríme."


Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
28. júl 2016

Vladimír

Ok, dík za skopírované, reso. sprostredkované stanovisko zodpovedných. Takže to je akože vyriešené, či ako to môžem chápať? Keď nefungovalo osvetlenie, tiež to akože nepatrilo mestu, kým sem neprišli médiá a kým sa nespísal podnet, nič sa neriešilo. Potom sa zrazu nečakane pohli ľady, zistilo sa že mesto za vtedajšiu situáciu predsa zodpovedá, len bohužiaľ prebralo zfušovanú infraštruktúru osvetlenia. Čo môžem teda očakávať v tomto prípade tentokrát? Kanalizácia je znečistená už od jari tohto roku. Ako je to každým rokom pravidlom, keď sa neudržiava, nekosí a nečistí okolie, všetko sa to roznáša po okolí a končí v predmetných kanáloch. Pokiaľ sa tu z našej iniciatívy neorganizuje brigáda, tak by to tu vyzeralo jako v Palerme. Developer a ani mesto sa nestará o túto časť vôbec, čo je príčinou zavesených kanálov pieskom, štrkom od stavebných firiem, od pokosenejreso. Rozfúkanej trávy ktoré tu všetko upcháva. Čo navrhujete pán Gabura Vy? Máte kompetencie konať. Ďakujeme za Vašu odpoveď.
03. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, len ku komentu p. Vladimíra:
Mesto začalo tento rok so zástupcami developera rokovania o prevzatí kompletnej infraštruktúry do majetku. Ako som spomínal v predošlom komentári, mesto má momentálne v majetku okrem semaforov, iba verejné osvetlenie, ktoré je postavené v rozpore s platnými normami STN. Mesto mohlo začať súdny spor, ktorého výsledkom by zrejme bolo vrátenie VO do správy developera. Čas, ktorý by súd rozhodoval (zo skúsenosti sú to roky), by VO nesvietilo a teda by aj tak bolo v očiach obyvateľov najhoršie mesto. Preto sme VO sfunkčnili a postupne ho dávame do stavu, ktorý bude v súlade s normami. Práve preto sa mesto pri prevzatí ostatnej infraštruktúry správa obozretnejšie. Developerovi sme viac krát deklarovali, že mesto preberie do majetku iba infraštruktúru, ktorá bude postavená v súlade s normami a mesto do nej nebude nútené počas prvých rokov investovať, okrem drobných opráv, vysoké sumy na kompletné prestavby. Tiež sa však chceme vyhnúť tomu, aby čierny Peter ostal v rukách obyvateľov tejto lokality teda našich spoluobčanov.. Ja osobne by som bol najradšej, keby developer splnil požiadavky mesta a následne by mesto bezodkladne prevzalo cesty, chodníky, časť parkovísk, kanalizáciu atď. do svojho majetku. Až vtedy nebude problémom investovať peniaze aj do opráv a starostlivosti. Zákon č. 138/1991 o majetku obcí nám totiž neumožňuje investovať peniaze do majetku, ktorý nie je v našom vlastníctve.

Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
15. august 2016

Kosa

Zdavim p . Primator.

Mal by som jednu otazku. V akej pozicii je vlastne mesto k developerovi v tomto pripade?
Ved predsa firme, ktora nie je schopna odovzdat roky - od kedy? 2007-2008? mestu prislusnu infrastrukturu vo vyhovujucom stave v ziadnom pripade nedovolim subezne rozvijat dalsie aktivity - dostavba dalsich bytoviek, domov, materskej skolky?

Ja osobne by som majstrovi, ktory mi zle oblozi kupelnu v ziadnom pripade nedal dalsiu zakazku, kym neodstrani predchadzajuce pochybenie.

Ja viem, ze vacsina tychto pochybeni sa diala za ery minuleho primatora, ale predpokladam ze mesto by este stale mohlo mat paky na developera ako ho posurit.
Osobne mam taky dojem, akoby takato patova situacia vyhovovala vsetkym zucastnenym, bohuzial okrem obyvatelov.
26. august 2016

Štefánia Haburajová

Dobrý deň, ja len na margo tej kanalizácie, že ak mesto bude preberať od developera túto časť, aby si veľmi dobre preverilo kapacitu. Určite je to poddimenzované, ako sa tu už píše vzhľadom k tomu, že je tu iba žumpa(čo som počula) a fekálny voz je tu 2 x do týždňa a aj tak to určite nestačí, keďže sa tu upchávajú odtoky a občas tŕpneme prízemní, či niekomu nevyrazí WC.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania