Poskodenie hradieb

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Mlady Juran 29. mája 2017

Na mestskych hradbach v Bratislavskych zahumeniciach podmyl potok bastion (prvy od Letohradskej ul). Nasledkom toho sa cast rozpadla a rozsiahla prasklina svedci o tom, ze dalsia cast sa zruti co nevidiet. Je to skvela ukazka toho, ako sa mesto "stara" o svoj majetok a kulturne pamiatky.

Do akeho stavu sa musia hradby dostat, aby sa o ne mesto zacalo zaujimat? Pri inom podnete zo septembra 2014 (!) som dostal odpoved, ze "Mesto Svätý Jur zabezpečilo v archíve KPÚ v Bratislave dokumentáciu zamerania hradieb. Bol oslovený statik, ktorý musí spracovať projektovú dokumentáciu statického zabezpečenia a táto musí prejsť schvaľovacím procesom." Mesto sice dalo z okolia hradieb odstranit naletove dreviny, no restaurovanie (ani najnutnejsich usekov) sa napriek tomu ani po 2,5 roku nezacalo ..

30. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Opravovať hradby neznamená stavať tvárnicový plot, hlavne ak hradby sú chránené a pod drobnohľadom Krajského pamiatkového úradu (KPU). Mesto disponuje prvou dokumentáciou urobenou v zmysle nariadenia KPÚ. Táto stála mesto cca 10.000 EUR. Po doručení na KPU so žiadosťou o vydanie záväzného stanoviska sme boli zaviazaný obstarať vyšší stupeň dokumentácie, na ktorú sme dostali ponuku cca 19.000 EUR. To som odmietol. Momentálne sme v rokovaní s dvomi odborníkmi na opravu hradieb, ktorí nám majú doručiť ponuku na opravu najkritickejších úsekov na "bratislavskej" strane. Zdokumentovaných máme 6 úsekov - vrátane tohto na fotke. Posledným krokom ako prísť k realizácii je nájsť súlad so Zákonom o verejnom obstarávaní a následne objednať opravu v zmysle dodanej ponuky.
Mesto má záujem hradby obnovovať (postupne opraviť). Na tento účel máme v roku 2017 v rozpočte vyčlenených 20.000 EUR.

Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
31. máj 2017

Mlady Juran

Nemozem si odpustit niekolko poznamok k Vasej odpovedi pan primator:

1. Tvrdite, ze "opravovať hradby neznamená stavať tvárnicový plot" no napriek tomu odmietate dat vypracovat dokumentaciu, ktoru pozaduje KPU?

2. Je pravda, ze mesto zaplatilo 9840 eur za dokumentaciu k obnove mestskeho opevnenia. Bolo to ale este 29. 12. 2014, teda pred takmer 2,5 rokom. Za tento dostatocne dlhy cas obnova hradieb vobec nepokrocila

3. Mesto odmieta vypracovat pozadovanu dokumentaciu k obnove, no napriek tomu je je "v rokovaní s dvomi odborníkmi na opravu hradieb", ktory maju pracovat na oprave? Znamena to, ze mesto chce opravovat hradby aj bez pozadovanej dokumentacie?
02. jún 2017

Tomas

čím dlhšie sa čaká na opravu hradieb tým viac sa to predražuje a zhoršuje a časom to môže prekročiť sumu, ktorá by sa rovnala aj tej dodatočnej ponuke, ktorá bola odmietnutá. Treba čím skôr hradby začať opravovať, je škoda nevyužiť historickú možnosť akú to ponúka.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania