Zbytočné zalievanie buriny

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
igor 04. júla 2014

V júni 2014 bol vybudovaný akýsi chodník s oválom medzi Domovom dôchodcov a Ulicou Juraja Slottu. Okolo chodníka na okolitú zeminu bola vysiate trávové semeno, ktoré však nikto, tzn. žiadna firma na údržbu zelene neprišli poliať počas celého slnečného a hlavne suchého obdobia mesiaca jún 2014. Tráva nevzišla.
Včera, dňa 02.07.2014 prišli po funuse s cisternou a začali zalievať burinu, asi aby bola väčšia a vyššia. Nehorázne!
Keby sa aspoň raz pozreli na predpoveď počasia, vedeli by, že večer prišiel dážď.
Ale to mali spraviť už aj v júni, keď nechali trávové semená uschnúť.
Otázky:
Prečo v okolí chodníka nieje trávnik a prečo sa zbytočne zalieva burina?

04. júl 2014

Flego

Kladieš veľmi zložité otázky na ktoré mesto "nepozná" odpoveď :-)
Už som sa niekoľkokrát pýtal, naposledy tu https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/10102/znicena-trava (tretí koment od konca) kto vlastne zodpovedá za údržbu zelene, ale odpovede som sa nikdy nedočkal.
05. júl 2014

Helena

Otrasné, čo vzniklo z tak dobrej plochy pre deti, i když hrbolatej, stačilo plochu obnoviť, aby bola rovná, určite by to bolo lacnejšie ako vysadenie buriny!!!!!!!!!!
07. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
trávnik v uvedenej lokalite bol zakladaný v období, keď bol výrazný deficit vlahy a vysoké teploty. Trávové osivo zapracované do pôdy preto nevyklíčilo. Napriek tomu klíčivosť nestratilo a v prípade zlepšenia podmienok (hlavne závlahových) trávové osivo vyklíči. Po vyklíčení je najkritickejšie obdobie, kedy nesmie prísť k zaschnutiu klíčkov a mladých rastlín. V predošlých dňoch, kedy padlo pomerne veľké množstvo zrážok nastali vhodné podmienky na vyklíčenie osiva a teraz nastane čas, kedy pri poklese optimálnych vlahových pomerov v pôde bude nutné založený trávnik zalievať. Trávnik zatiaľ nie je v správe mesta. Všetky pracovné operácie zabezpečuje dodávateľ, ktorý trávnik zakladal (trávnik bude prebratý po vykonaní prvej kosby).
Burina, ktorá sa nachádza na ploche založeného trávnika momentálne vhodne pôsobí na samotné vzchádzanie trávnika tým, že udržuje vlahu, chráni mladé rastliny pred priamym slnečným žiarením, ktoré je v tomto období extrémne silné. Spravidla ide o jednoročné buriny, ktoré sa pravidelným kosením zlikvidujú. Odstránenie buriny v tomto období je nevhodné aj z hľadiska možného poškodenia vzcházajúceho trávnika (či už pri mechanickom odburinení, alebo pri chemickom ošetrení).

Odbor dopravy a komunálnych služieb
11. júl 2014

Ondrej Gabris

Myslim, ze mozno bude naozaj dobre pockat a ked trava vyrastie (alebo ak) tak potom bude mozne burinu odstranit, hoci okrem postreku si neviem predstavit ako.
20. august 2014

Matúš G

Tráva zišla, aj bola pokosená, už len aby zhustla.
30. november 2014

igor

Snáď sa dožijeme postreku proti burine.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania