Parkovací dom Na Hlinách

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Ivan 18. augusta 2014

Kedy vlastne bude zahajena vystavba parkovacieho domu?Podla minulorocnych sprav z januara uz mal stát.

19. august 2014

Palko

Ak by to mesto nedalo za euro spriatelenej jednoosobovej s.r.o, ktorá nikdy predtým nestavala parkovací dom (vlastne asi nestavala vôbec nič), tak už by možno stál. ;-)
V normálne a korektne spravovanom meste by takáto firma nikdy zákazku stavby parkovacieho domu nedostala. Prípadne ak by aj omylom dostala, už by dávno bola vyhodená a sankcionovaná.
..
Doplním preto otázku: dostane realizátor nejakú zmluvnú pokutu za nedodržanie termínov, príp. iné sankcie?
19. august 2014

Flego

19. august 2014

cichý

Palko a prečo - začo - by mali dostať pokutu?

Investor predsa nie je mesto, ale súkromná spoločnosť a tá može (aj nemusí) začať s prácmi, kedy sa jej zachce (v rámci stavebného povolenia a ak má všetky povolenia)!

PS: Aj tebe dá mesto pokutu, ak si začneš staviať dom o mesiac neskôr, ako si hovoril susedom?
19. august 2014

Palko

Pán cichý, mesto dalo investorovi svoj pozemok za jedno euro, aby vybudoval parkovací dom. Má preto aj nejaké povinnosti.
Keby mu pozemok predali za trhovú cenu a bez konkrétneho účelu stavby vtedy by platilo čo ste povedali.
Alebo podľa Vašej logiky sa nič nestane ak si tam "investor" namiesto parkovacieho domu postaví rodinný dom? Alebo nepostaví nakoniec nič? Prečo by mal blokovať celé mesiace napr. iného investora, ktorý to myslí vážne?
Toto nie je situácia ako s rodinným domom, ktorý spomínate.
Dostal mestský pozemok za euro a podľa toho sa má aj správať!
20. august 2014

cichý

Palko, a kde ty chodíš na svoju logiku?
Treba najprv chápať písaný text - nikde som nepísal a ani nenaznačoval, že si tam môže investor postaviť čo chce (v zmluve je určite presne konkretizovane, čo tam môže stavať a čo nie).

To je pekne, že "dostal" mestský pozemok za euro, ale pokiaľ si mesto nedalo do zmluvy záväzný termín začatia výstavby PD, (predpokladám že nedalo) tak nijako nedonúti investora začať stavať (pred tým termínom)!
Tak sa prestaňme hrať na to, že máme tie zmluvy preštudované, a že sa tomu rozumieme!

"Alebo nepostaví nakoniec nič?" - už aj taká situácia bola s istým investorom v TT
A áno, keď mu to niekto (MŽP,SU...)nedovolí, tak nepostaví nič.

"Prečo by mal blokovať celé mesiace napr. iného investora, ktorý to myslí vážne?" - to bol akože vtip?

PS 1: Dovolím si tvrdiť, že ste nikdy nič (takého rozmeru)nestavali, lebo by ste vedeli, čo to všetko obnáša, a koľko trvá vybavenie všetkých potrebných dokumentov.
PS 2: celý ten váš komentár my príde ako z rokov osemdesiatych.
20. august 2014

Palko

Pán cichý mesto si termín do zmluvy dalo. Tu máte príslušný text. Nemá zmysel ďalej s Vami diskutovať, lebo nechcete pochopiť záujmy občanov mesta a obhajujete jednoosobového investora, ktorý parkovací dom predtým nikdy nestaval a tiež asi nevie čo to všetko obnáša.

Na základe tejto zmluvy sa oprávnená strana ďalej zaväzuje, že:
a) začne na pozemku výstavbu, za účelom ktorej sa pozemok predáva, v súlade s právoplatným stavebným povolením a schválenou projektovou dokumentáciou najneskôr do 12 mesiacov odo dňa podpísania tejto Zmluvy;
V prípade nesplnenia tejto podmienky uvedenej v predchádzajúcej vete z dôvodov na strane oprávnenej strany, zanikne nárok oprávnenej strany na uzavretie kúpnej zmluvy dohodnutej v článku II. tejto Zmluvy,
b) pre prípad predaja rozostavanej stavby, za účelom ktorej sa pozemok predáva, počas výstavby ju ponúkne najskôr na predaj zaviazanej strane za hodnotu určenú znaleckým posudkom,
c) ukončí na pozemku výstavbu, za účelom ktorej sa pozemok predáva najneskôr do 36 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia; V prípade nesplnenia tejto podmienky podľa predchádzajúcej vety z dôvodov nezavinených zaviazanou stranou si zaviazaná strana vyhradzuje právo rozhodnúť o ďalšom nakladaní s pozemkom na základe rozhodnutia Mestského zastupiteľstva mesta Trnava,
d) ak oprávnená strana neukončí výstavbu ani do 42 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia, zaviazaná strana si vyhradzuje právo odstúpiť od tejto Zmluvy a zároveň:
- rozhodnúť o naložení so stavbou na pozemku, alebo
- požadovať uvedenie pozemku do pôvodného stavu, alebo
- odkúpiť rozostavanú investíciu za cenu určenú Mestským zastupiteľstvom mesta Trnava.
Trnava 24. 7. 2013 - Centrálne číslo zmluvy: 661/2013
20. august 2014

Flego

Takže ak dobre čítam, výstavba na pozemku mala začať najneskôr 24.7.2014 čo bolo už pred mesiacom. Jednoznačne teda prišlo k porušeniu zmluvy.
20. august 2014

Palko

Žiaľ teraz som našiel toto. Ten investor asi na niekoho niečo vie ak to schválili, alebo je to len figúrka v rukách väčšieho investora, ktorému v TT nevedia povedať nie. Žiaľ neviem nájsť či to schválili. Tu pomôžu už len voľby, ktoré môžu otočiť smerovanie mesta.

Predkladá:
MsÚ v Trnave, Odbor právny a majetkový
Uznesenie (orgán číslo/rok):
MZ č. 524/2013 zo dňa 16.04.2013 v znení č. 704/2014 zo dňa 18.02.2014
Názov uznesenia
K predaju pozemku pre výstavbu na sídlisku Na hlinách (Fortezza spol. s r. o.)
Navrhovaná zmena:
Termín začatia výstavby pripravovanej stavby „Parkovací dom Trnava Hliny“ dohodnutý v čl. V. písm. a) zmluvy o uzavretí budúcej kúpnej zmluvy zo dňa 24.7.2013, zverejnenej dňa 6.8.2013 (centrálne číslo zmluvy: 661/2013) uzatvorenej medzi Mestom Trnava a spoločnosťou Fortezza spol. s r. o., IČO: 45 567 018, so sídlom Bučianska 6582/7, 917 01 Trnava, sa predlžuje o ďalších 12 mesiacov, t. j. do 24.07.2015.
Dôvod zmeny:
Spoločnosť Fortezza spol. s r. o. požiadala listom predloženým na OPaM dňa 30.5.2014 mesto Trnava o predĺženie lehoty na začatie výstavby pripravovanej stavby „Parkovací dom Na hlinách Trnava“ o 1 rok od dátumu uvedeného v zmluve o budúcej kúpnej zmluve uzatvorenej medzi mestom Trnava a spoločnosťou Fortezza spol. s r. o., t. j. do 24.7.2015.
Ako dôvody uvádzajú majetkovoprávne usporiadanie vyvolanej investície stavebného objektu SO 02 Detské ihrisko do majetku mesta Trnava a časovo náročné vydanie právoplatného rozhodnutia súhlasu na výrub drevín mestom Trnava, nakoľko bolo v konaní dotknutých viacero osôb, ktoré mali pripomienky k výrubu drevín, čo znamenalo značný časový sklz priebehu územného konania. Žiadosť nebola z časových dôvodov predložená na rokovanie majetkovej komisie dňa 27.5. 2014, ale Mestská rada na svojom zasadnutí dňa 16.6.2014 odporučila žiadosť spoločnosti o predĺženie termínu začatia výstavby predložiť na rokovanie Mestského zastupiteľstva dňa 24.6.2014.
06. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
tunajší stavebný úrad vydal rozhodnutie o umiestnení stavby zn. OSaŽP/5612-16848/2014/Šm dňa 25. 9. 2014, ktoré nadriadený orgán potvrdil a následne nadobudlo právoplatnosť 11. 2. 2015.
Stavebník podal dňa 18. 2. 2015 žiadosť o stavebné povolenie avšak bez potrebných podkladov a projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie. Stavebné konanie bolo tunajším stavebným úradom prerušené dňa 27. 2. 2015 a stavebník bol vyzvaný na doloženie dokladov potrebných pre vydanie stavebného povolenia. Vzhľadom k tomu, že zatiaľ neboli podklady doplnené (lehota na doplnenie uplynie v 19. týždni) stavebný úrad neoznámil začatie stavebného konania známym účastníkom a dotknutým orgánom. Pokiaľ budú podklady doplnené, stavebný úrad bude vo veci konať. V opačnom prípade konanie zastaví.
Zo zmluvy č.661/2013 a jej dodatkov uzatvorenej medzi Mestom Trnava a spoločnosťou FORTEZZA spol. s r.o. vyplýva, že stavebník je povinný začať výstavbu v súlade s právoplatným stavebným povolením a schválenou projektovou dokumentáciou najneskôr do 24 mesiacov odo dňa podpísania tejto Zmluvy, t.j. do 24. 7. 2015.

Odbor stavebný a životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania