Ulica Andreja Kubinu-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Martina 28. októbra 2021

Takáto skládka na sídlisku A..Kubinu pri cintoríne vzniká opakovane už po dvoch dňoch po vyvezení odpadu. Veľké množstvo potkanov, neuveriteľný zápach. Kedy budú v tejto oblasti vybudované podzemné kontajnery, ako na iných sídliskách?

29. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vybavenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor komunálnych služieb

Mesto Trnava
06. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podotýkame, že povinnosťou každého občana je zlikvidovať objemný odpad na svoje náklady. Inak tým porušuje §13 zákona o odpadoch č. 79/2015 (ďalej len „Zákon o odpadoch“). Problém vidíme hlavne v nedisciplinovanosti obyvateľov samotných. Občania nerešpektujú zákon, pričom majú k dispozícii v meste Trnava 6 zberných dvorov, kde majú možnosť odviesť objemný odpad bezplatne.
Vzhľadom k tomu, že všetky kontajnerové stanovištia na sídliskách sú umiestnené na verejnom priestranstve, nie je možné vyriešiť problém, ktorý sa týka znečistenia stojiska neprispôsobivými občanmi alebo vykladania veľkorozmerného odpadu mimo nádob.
Občan má možnosť nahlasovať vznik takto nezákonne uloženého odpadu na čísle 159 v čase, keď ho tam niekto vytvára. Uloženie odpadu mimo zberného dvora je podľa zákona o odpadoch priestupok, za ktorý môže byť občan potrestaný pokutou. Rovnakým priestupkom je aj ukladanie nadrozmerného odpadu z domácností vedľa kontajnerových stojísk. Odvoz tohto druhu odpadu nepatrí k povinnostiam zamestnancov FCC Trnava s.r.o., ktorí vyvážajú v tom čase obsah kontajnerov na separovaný či zmesový odpad.
Mesto po zistení nežiadúceho stavu zabezpečí odstránenie nezákonne uloženého odpadu prostredníctvom spolupracujúcej firmy.
Možným riešením by bola aj osveta zo strany domových dôverníkov a neustále informovanie občanov na svojich schôdzach ako majú nakladať s odpadom. Zberné nádoby by sa nemali preplňovať, preťažovať, nechávať otvorené a nemal by sa žiadny odpad ukladať mimo nádob. Napr. ak nedisciplinovaný občan papierové krabice nezloží tak, aby sa vošli do nádoby, a nechá ich mimo nich, vzniká v okolí nádob neporiadok.
Mesto Trnava má záujem riešiť problematiku týkajúcu sa odpadového hospodárstva budovaním polopodzemných kontajnerov postupne na všetkých sídliskách, za účelom vyriešenia problémov s čistotou, poriadkom i s likvidáciou hlodavcov a súčasne s vytvorením parkovacích miest po zrušených stojiskách. Prioritou je budovať polopodzemné kontajnery ucelene, to znamená postupne pre jednotlivé sídliská v rámci mesta. Tento rok sa dokončila výstavba polopodzemných kontajnerov na sídlisku PREDNÁDRAŽIE.
Pokiaľ sa budú občania k svojmu prostrediu správať bezohľadne, tak neustále budeme riešiť neporiadok.
Kto? Odbor komunálnych služieb

Mesto Trnava
04. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stojisko bolo upratané, podnet je vyriešený.
Kto? Odbor komunálnych služieb

Mesto Trnava
01. september 2022

Natalia

Dobrý deň, chcem nahlásiť o tento neporiadok pri našom bytovom dome, kde sa neustále opakuje tento problém. Nemôže sa sem dat kamera alebo nejako to vyriešiť? Nakoľko tu máme nové kontajnery, ľudia tu neustále vynášaju odpad, ktorý sem nepatrí.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania