ZÁKAZ VODENIA PSOV na detské ihrisko a priľahlý trávnik

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Daniela 13. februára 2015

Dobrý deň,
týmto chcem požiadať, aby boli na detskom ihrisku na ulici Čajkovského 14-20 osadené z každej strany výrazné tabule ZÁKAZ VODENIA PSOV a aby bol pohyb psov zakázaný aj na priľahlom trávniku.
Aj keď je zima a ihrisko nieje oficiálne v prevádzke, je znečistené psími exkrementmi. Pritom rodičia s deťmi tam chodia aj v zime.
Bolo by možné sa dohodnúť s mestskou políciou, aby to tam v čase prevádzky kontrolovala. Pribúdajú totiž rodičia, ktorý si tam chcú naraz"vyvenčiť" aj deti aj psov.

Píšem v predstihu, aby sa to vyriešilo do jari.

S pozdravom,
Daniela

13. február 2015

Štefan

Toto je problém v podstate na všetkých ihriskách, aj keď na oficiálnych tabuliach s prevádzkovým poriadkom taký zákaz uvedený je. Z každodennej praxe je ale zjavné, že sa to pramálo dodržuje.
Bohužiaľ do veľkej miery je to limitované inteligenciou niektorých ľudí, ktorí to nechápu, alebo im je to jedno, takže je asi potrebné, aby zákazy boli viac viditeľné (aj keď po víkendoch bude potrebné veľa z tabúľ nanovo osadiť...) a ich dodržiavanie kontrolované a sankcionované. Inak to nepôjde.
Je najvyšší čas, aby sa tento problém riešil (aj na tomto portáli je podobných podnetov veľa) a možno by bolo dobré pouvažovať o primeranom oplotení detských ihrísk.
13. február 2015

Ivana

Napad oplotit detske ihriska sa mne zda strasidelny. Navrhujem oplotit psie vencoviska.
13. február 2015

Štefan

Áno, oplotenie je možno strašidelné ale dá sa to urobiť aj mižno zaujímavo, napr v kombinácii so živým plotom-napr. vo Viedni som to tak videl v parku v centre, majú nízkym plotom oddelené detské ihrisko, ktoré sa zatvára malou bránkou s nejakým kvázibezpečnostným mechanizmom, aby si to malé dieťa nemohlo samé otvoriť.
13. február 2015

Ivana

ved tak isto krasne by to mali oplotene havovia, len trosku vyssie...
13. február 2015

Daniela

Havovia, kým sa dostanú na vencovisko, tak "označkujú" každý roh domu, každý stĺpik, vlastne všetko, kade prejdú, takže by bolo fajn mať pre deti aspoň pár metrov štvorcových takto neznečisteného trávnika, kde by sa mohli voľne pohybovať, bez toho, aby niekam stúpili.
13. február 2015

Tomáš

Navrhujem spraviť protest pred radnicou,lebo u nás na sídlisku Družba je ten istý problém!Niečo už musíme urobiť,lebo kompetentní ĺudia na to kašlú z vysoka!!!!!!!
14. február 2015

lubica

Na druzbe - ihriskach pri vucke sa to hemzi psikmi. Viem, ze je malo ploch na vencenie, no napad s oplotenim a zvysenim frekvencie pochodzok nie je vobec na zahodenie
18. február 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mestská polícia rieši tento problém podľa platnej legislatívy kontrolnou
činnosťou hliadok. Keď psíčkari vidia nablízku policajta v uniforme, po svojom psovi vo väčšine prípadov upracú. Preto sme na základe dohody s primátorom mesta v tomto období zvýšili kontrolnú činnosť v časoch tzv. venčenia a do terénu posielame aj civilné hliadky v neoznačených vozidlách. Hliadky sa po sídliskách presúvajú a vzhľadom na to, že naše kapacity nepostačujú, je potrebná aj pomoc občanov. Ku 31. 12. 2014 bolo na území Trnavy zaevidovaných 4 057 psov (nahlásených psov si môžete pozrieť na stránke: http://egov.trnava.sk/default.aspx?NavigationState=803:0: ), preto je dôležité, aby aj samotní občania psíčkarov upozorňovali na ich povinnosti (VZN č. 191: Ak pes znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten, kto psa vedie, povinný výkaly bezprostredne odstrániť a umiestniť ich do zberných odpadových nádob). Psíčkari môžu využívať aj obyčajné smetné nádoby, nemusia používať len tie, ktoré sú vyhradené na psie exkrementy: Exkrementy je možné odkladať do všetkých zberných nádob na komunálny odpad, okrem nádob na separovaný zber – sklo, papier, plasty (viac informácií nájdete na: http://www.trnava.sk/sk/clanok/psy-v-meste).
Mestská polícia nemá na starosti len pokutovanie nedisciplinovaných psíčkarov, ale aj pomoc pri nachádzaní stratených a odchytávaní túlavých psov. V roku 2014 naši príslušníci na území mesta odchytili 183 psov a zaznamenali 12 uhynutých. V tomto roku len za január odchytili 24 psov. V minulom roku mestská polícia v prípade, keď neznámy páchateľ podhodil otrávené nástrahy na zelenom páse (http://www.trnava.sk/sk/aktualita/dolezite-upozornenie-pre-obcanov) zaistila a monitorovala priestor, upozorňovala psíčkarov na hroziace nebezpečenstvo, zalarmovala veterinárov, štátnu políciu a čo najviac sa snažila zabrániť škodám.

Mestská polícia v Trnave
18. február 2015

Daniela

Mestský rozpočet by určite zvládol umiestnenie 2-3 tabuliek so zákazom vodenia psov na detské ihrisko. To by zvládol aj správca ihriska.
Ak sa na všetky podnety týkajúce sa psov bude preposielať tá istá odpoveď od Mestskej polície v Trnave, tak sa naozaj neoplatí do konca roka posielať už žiadne nové podnety...
18. február 2015

Tóno

To si robia asi srandu z ľudí!Volal som minimálne trikrát na MsP ohľadne odchytu psa!Dvakrát som ho osobne nakladal do auta MsP,lebo príslušníci mi povedali,že oni ho chytať nebudú!!!!A raz ani neprišli,lebo pán čo bol na centrále mi povedal,že útulok je plný!A že ho mám pustiť!
12. marec 2015

karol

Ivana to je super tiez som za to ako je to v Piestanoch
12. marec 2015

karol

Ivana to je super tiez som za to ako je to v Piestanoch

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania