Civilné hliadky

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Palcino Čavojský 04. júna 2015

Chcem sa opýtať kompetentných, či sú hliadky namierené len na sledovanie psíčkarov, ktorí po sebe neodpracú. Zo sledovania viem, že títo policajti sledujú aj 10 min. jedného majiteľa so psom a sledujú naozaj len to, či odpratali po svojich miláčkoch, ale nevšímajú si odhadzovanie ohorkov z cigariet, alebo iného neporiadku. Rovnako sa stáva, že si nevšímajú ani zle odparkované autá a iné veci, ktoré by si ako pochôdzkari mali všímať.
Ak má byť ich čas v teréne využitý efektívne, nemali by chodiť ako s klapkami na očiach a len s jedným problémom: psie exkrementy.

Poznámka: aj keď tento podnet dávam na oblasť, v ktorej bývam, týka sa celej Trnavy

05. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
činnosť civilných hliadok, ktoré sú primárne zamerané na odhaľovanie priestupkov na úseku chovu a držania psov, musí byť prispôsobená svojmu cieľu. V tejto súvislosti má civilná hliadka obmedzené možnosti pre riešenie niektorých iných priestupkov. Nemôžeme však súhlasiť, že civilné hliadky „chodia s klapkami na očiach“ a ich pozornosť je zameraná iba jedným smerom. Civilné hliadky v tomto roku napr. zadržali dve osoby hľadané policajným zborom pre trestnú činnosť, zadržali páchateľa trestného činu krádeže kanalizačného poklopu, riešili priestupky súvisiace so znečisťovaním verejného priestranstva i iné priestupky spáchané porušovaním VZN mesta Trnavy.
Riešenie priestupkov na úseku dopravy civilnou hliadkou nie je vhodné, preto v prípade závažnejších dopravných priestupkov, prípadne iných konaní, hliadka vec oznamuje stálej službe, ktorá na miesto vysiela uniformovanú hliadku.

Mestská polícia mesta Trnava
08. jún 2015

Palcino Čavojský

Nemyslím si, že podnet je vyriešený..Problém s exkrementami v meste je zjavný, ale je to len časť neporiadku, ktorý v Trnave stále vzniká. Neriešia sa tu čierne skládky, vyhadzovanie ohorkov či už z okien, alebo len tak "ida cestu"... Mnohokrát sa stáva, že fajčiar odhodí ohorok len meter od odpadkového koša.
Naše sídliská sú zahádzané obalmi po potravinách (nanuky, bagety...) - aj tie niekto po sebe neodpratal.. Preto by som bol rád, keby hliadky nepozerali LEN na psíčkarov.
12. jún 2015

Odkazprestarostu.sk

V zákone o obecnej polícii sa píše "Príslušník obecnej polície preukazuje príslušnosť k obecnej polícii rovnošatou príslušníka obecnej polície s viditeľne umiestneným kruhovým znakom obecnej polície, identifikačným odznakom obecnej polície, preukazom príslušníka obecnej polície, ako aj ústnym vyhlásením "obecná polícia" alebo "mestská polícia"."
Mesto si prijme všeobecné záväzné nariadenie, kde sa zasa uvádza "Pri plnení niektorých úloh MsP môže príslušník MsP na základe príkazu náčelníka MsP, prípadne jeho zástupcu používať civilný odev ...
Podľa mňa to VZN odporuje zákonu, v zmysle ktorého príslušník obecnej polície za každých okolností a bez výnimky musí preukazovať svoju príslušnosť k obecnej polícii okrem iného aj rovnošatou. Kde je teda pravda?

Aktualizácia bola pôvodne doručená ako nový podnet
12. jún 2015

Palcino Čavojský

neviem,kto je autorom aktualizácie o zákone o obecnej polícii, ale len dodávam: je to paragraf 21
13. jún 2015

kolombo

Ten kto dal podnet,že civilné hliadky sú v rozpore zo zákonom,je lož,lebo odpoveď mestskej polície nebola,že sa opierajú o nejaké VZN mesta.Treba si prečítať celý § 21 Zákona o obecnej polícii,kde bod 3/ hovorí,že Ústnym vyhlásením preukazuje príslušník obecnej polície svoju príslušnosť k obecnej polícii iba vo výnimočných prípadov,keď okolnosti zákroku neumožnujú túto príslušnosť preukázať rovnošatou alebo preukazom príslušníkom obecnej polície.To dávajú protesty len ľudia,ktorí dostali asi pokutu a nevedia sa hlavne zaradiť do slušnej spoločnosti!!!!
14. jún 2015

Palcino Čavojský

pán Kolombo, čítali ste môj podnet? mne nevadí, že pokutujú psíčkarov, mne vadí, že nepokutujú aj ostatných, ktorí sa nevedia zaradiť do slušnej spoločnosti. Myslím tých, ktorí odhadzujú ohorky niekedy len meter od odpadkového koša, tých, ktorým nevydrží papierik alebo plechovka od nápoja po najbližší smetiak a tých, ktorí nesprávne parkujú, behajú s autami po chodníkoch... atď.
P.S.: ja so psom von nechodím a pokutu som nedostal.
14. jún 2015

kolombo

Pán Čavojský,ja som proti Vám nič nepísal!Ja som písal na tú aktualizáciu.A ako viete,že nepokutujú tých čo odhodia papierik?A tú dopravu nechajme na uniformovaných.
14. jún 2015

Palcino Čavojský

Viem to, túto príhodu mala rovno moja mama, ktorá bola na prechádzke so svojím psom. Sledovali ju a susedu s jej psom. Keď mama od susedy odišla, suseda neodpratala po svojom psovi. Susedu spokutovali... To je v poriadku. V poriadku nie je to, že susede vytkli, že tá pani (moja mama) po svojom psovi odpratala. Lenže to bolo minimálne desať minút, než sa rozišli. Takže dve osoby sledujú iné dve osoby. Viac ako desať minút. Za toto mám zaplatiť mestu dane? A čo sa týka tej dopravy: Ti civilní by mohli parkovacie priestupky aspoň nahlasovať uniformam.
14. jún 2015

kolombo

Pán Čavojský,neviem čo je zlé,keď tí policajti to vytkli povedzme neporiadnej psíčkarke.A že ich sledovali desať minút?Zamyslime sa a zistíme,že sledovanie niekoho,či psíčkara alebo nejakého povedzme potencionálneho zlodeja,môže byť aj pol hodinu alebo hodinu!A samozrejme,že možno nikoho nechytíte.A jednozačne je super,že sa policajti začínajú rozprávať s občanmi.Lebo spojiť slušných aj povedzme neslušných ľudí spája jedine komunikácia.Poznám jedného bývalého policajta,ktorý mi rozprával,ako kedysi pochôdzkari fungovali.Mal svoje ulice,kde ho poznali a samozrejme,že ho niektorí zavolali na kávu,kde mu mohli napr.povedať,že sa tu potulujú nejakí napr.zlodeji,mohli mu povedať o susedských vzťahov,ktoré mohol potom aj riešiť.Ukludňovať zlé vzťahy medzi ľudmi,prípadne riešiť takých,ktorí ani po dohovore sa nevmestia do správnych kolají!
14. jún 2015

Palcino Čavojský

Kolombo, to vážne porovnavate moju mamu so zlodejom???? Prečo nesleduju tých, ktorí neodhadzuju odpadky do koša? Alebo len psi exkrement je neporiadok? Poďte zrátať koše na Vodarni. Nehovorím, že je nedostatok košov výhovorkou na to, aby majitelia psov nemuseli odpratavat. Ale okrem toho, že ľudia, ktorí ocistia trávnik po svojom psovi, sú nútení s lajnom hľadať odpadkové koše, majú za chrbatom nejakých sliedicov, ktorí sledujú, či to lajno je dostatočne veľké na veľkosť psa. Je to nedôstojne. A to sa tu ešte majitelia psov dávajú do jednej roviny so zlodejmi
14. jún 2015

kolombo

Vašu mamu som neporovnával so žiadnym zlodejom!A neviem o čom tu hovoríte,že som psíčkarov porovnával so zlodejmi!Asi ste zle čítali môj článok.A hlavne odpoveď od MsP!!!Tam Vám hlavne odpovedali,že okrem psíčkarov sledujú aj iné osoby,čo páchajú trestnú činnosť!!Mal som tam psíčkar alebo zlodej!Ešte raz bolo tam alebo!Nehovorím,že špaky na zem patria,ale ten výkal je oveľa horší!A koše pre psíčkarov sú hlavne na výbehov pre psov,tam je mesto povinné ho aj umiestniť.A výkal od psa môže ísť aj do klasického smetiaka.A nedôstojné?Mne ako psíčkarovi a rodičovi to vôbec nevadí,že ma niekto sleduje.Bolo by dobré,keby ste niečo vymysleli,ako na neporiadnych psíčkarov alebo tých čo hádžu napr.odpad na zem.Dať kamery,na každú ulicu?Každú kameru niekto sleduje,čo samozrejme stoja peniaze a veľké!Nezabúdajte,že kamera nie je dôkaz.Dobrú noc.
14. jún 2015

Palcino Čavojský

Kolombo, ťažká je debata s vami... Kde začať.. Mám pocit, že by som pri vás mal použiť holé vety, aby ste pochopili, čo chcem povedať.. Ale asi sa nevyhnem súvetiam:
- Ak polícia naháňa zlodeja, chápem, že sa na to vynaloží čas presne potrebný na to, aby bol ten zlodej chytený. Ak polícia sleduje napr. 15 min. psíčkara, či odprace po svojom psovi exkrementy, nepovažujem to zapotrebný čas, pretože to nerobia z presvedčenia, že ten psíčkar robí takýto priestupok. Aj z toho dôvodu mi ani slovo ALEBO nestačí ako rozlíšenie psíčkara od zlodeja. Pretože ako popis práce policajta z toho dňa môže znieť rovnako: Sledovanie delikventa. Lenže tu už je delikt aj to, že niekto vlastní psa.
- Som zvedavý, akou stupnicou meriate to, čo je horšie, či psí exkrement, alebo ohorok z cigarety, PE fľaša, plechovka a iné... S vašou stupnicou nesúhlasím, pretože ja ten výkal vidím na jednej úrovni s ohorkom a ostatným bordelom, ktorý sa tu robí (aj tieto odpadky sa môžu hádzať do klasického smetiaka). Keď vidím, koľko špačkov dohára na kraji chodníka pri suchej tráve, koľko ich je vyhodených z okien a balkonov činžiakov - a to nielen špačkov... tak mi je jedno, či stúpim do lajna, alebo nepustíme deti hrať sa pod okno, pretože to tam smrdí starými filtrami z cigariet, pretože tie decká tam nenájdu tak rýchlo hračku, ako kus igelitu, alebo plechovku...
- Nedávno som volal na MsP kvôli autu, ktoré bolo odparkované pred vchodom na chodníku. Ten chodník nesusedí s cestou a, aby sa vodč dostal na to miesto a z toho miesta, musí zase použiť chodník alebo trávnik... Telefonát na políciu dopadol tak, že sa ma policajt pýtal, či auto stojí na chodníku.. Odpovedal som, že ano. Pýtal sa ma, či tam niečo vykladajú. Odpovedal som, že ma to nezaujíma, pretože tam to auto nemá čo robiť. Opýtal sa ma potom, či necháva 1,5 m voľného na prechod. Nenecháva a ešte stojí aj na trávniku. Reakcia policajta: tak stojí na trávniku, alebo na chodníku??? ... (rozhovor pokračoval ďalej a po zdlhavom ohlásení aj tak nikto na miesto neprišiel). Keby si tí ich civilisti všímali aj toto, vedeli by presne popísať priestupok, ktorý vidia, keď už neveria "amatérom".
- Nedôstojnosť: ak to vám nie je nedôstojné, mne by to s tým psom nedôstojné bolo. Už je treba pozorovateľom dať len odznaky na vnútornú stranu goliera a dlhé kabáty...
- Chytím Vás za slovo a tým sa vrátim na pôvodnú tému podnetu, ktorý som zadal. Napísali ste: "Bolo by dobré,keby ste niečo vymysleli,ako na neporiadnych psíčkarov alebo tých čo hádžu napr.odpad na zem." A čo mám vymyslieť? Mesto už vymyslelo - civilné hliadky. Nie som proti nim, som proti ich jednoúčelnému použitiu len proti psíčkarom. Teraz mi tu chýba tá ďalšia časť vašej vety "alebo tých, čo hádžu napr. odpad na zem."
14. jún 2015

Palcino Čavojský

Kolombo:
ešte odpoveď na vašu otázku: "A ako viete,že nepokutujú tých čo odhodia papierik?" Odpoveďou sú mi prvé vety odpovede MsP:
-činnosť civilných hliadok, ktoré sú primárne zamerané na odhaľovanie priestupkov na úseku chovu a držania psov, musí byť prispôsobená svojmu cieľu. V tejto súvislosti má civilná hliadka obmedzené možnosti pre riešenie niektorých iných priestupkov.
15. jún 2015

pejo

Tak pán kolombo v prvom rade nejde o bod 3 ale o odsek 3, takže ak toto neviete, potom asi nemáte právnické vzdelanie. Ja ho mám a chápem zmyslu jednotlivých zákonných ustanovení v zmysle výkladových pravidiel a teda odsek 3 so znením "Ústnym vyhlásením preukazuje príslušník obecnej polície svoju príslušnosť k obecnej polícii iba vo výnimočných prípadoch, keď okolnosti zákroku neumožňujú túto príslušnosť preukázať rovnošatou alebo preukazom príslušníka obecnej polície.", znamená asi toľko, že sa musí jednať o výnimočný prípad, teda o prípad, ktorý sa vyskytne mimo plnenia si svojich bežných pracovných povinností. A vykonávanie bežnej pracovnej činnosti rozhodne nie je výnimočným prípadom .... toľko na objasnenie pre bežnú laickú verejnosť.
15. jún 2015

pejo

A pán kolombo .. Vy si myslíte, že patríte do slušnej spoločnosti, keď ste ma označil za klamára, keďže tá aktualizácia má byť podľa Vás lož? To je troška drzosť, označiť to za lož, len na základe vašich subjektívnych laických dojmov.
15. jún 2015

kolombo

Naposledy píšem,myslím že stačilo.Keď si prečítate na Sme,tak tam písali,že civilné hliadky odhalili 400 priestupkov za cca tri mesiace!Na jednej strane chválite civilné hliadky a na druhej ich kritizujete.Aké nedôstojné,veď kontrolovať psíčkarov je ich robota!Neviem kto iný,by ich mal kontrolovať.Už ste sa niekedy rozprávali s mestskými policajtami v civile?Ja áno.Koľkokrát pred vami niekto odhodil papierik?Nikdy nie je nič také jednoduché ako vyzerá.Na jednej strane chcete robiť poriadok s asociálmi,ale keď polícia tvrdo zakročí tak je kritizovaná.Dvaja civilkári to určite nezmenia.Jednoznačne výkal od psa je horší ako nejaký špak od cigarety.Treba si prečítať aké choroby spôsobujú.Mne ako rodičovy vadia hlavne psie výkaly,lebo potom sa deti nemajú kde hrať!Koniec debaty z mojej strany a hlavne to nechať na mestskú políciu!
15. jún 2015

pejo

Špak od cigarety sa vo voľnej prírode rozloží za oveľa dlhší čas ako nejaký psačí exkrement. Ak sa má robiť poriadok, tak nech sa robí, ale pekne v súlade so zákonom. A nie aby bola nejaká psíčkarka šikanovaná za to, že dopraje svojej čivave troška voľného pohybu bez vodítka. Veď to je vyslovene choré a postavené na hlavu. Tu sa pes ozaj nemá kde prebehnúť, na roli Vám ho môže odstreliť polovník, tam kde sú oficiálne výbehy je zasa frekventovaná cesta .... choré ....
15. jún 2015

kolombo

Ale pán pejo,neviem o čo Vám ide,ale boli tu už odpovede z mestskej polícii na základe čoho to vykonávajú.Na meste podľa môjho zistenia majú veľa dobrých právnikov.Zaujímavé,že prokurátor nijako nezasiahol,keď od začiatku tohto roka mestská polícia vykonáva civilné hliadky.A ako viete,že sa nejadnalo o výnimočný stav?Keď všade na sídliskách boli psie výkaly a deti nemohli stúpiť na trávu?Mám kamoša v Piešťanoch a tam fungujú civilné hliadky už roky.Aj laik môže mať niekedy pravdu.Dajte to súd,že je to nezákonné,aspoň sa rozprúdi debata s verejnosťou.Lebo zákony sú jednoznačne zlé pre slušných ľudí.Keď vám nevadí,že ĺudí okrádajú za bieleho dńa,tak ok.Lebo pred uniformou nebude nikto kradnúť.Jednoznačne tá aktualizácia je neopodstatnená!Nechajme to hlavne na kompetentných.A hlavne na verejnosť,ktorá je veĺmi štastná,že ten stav sa zlepšil na výbornú!!!!!!!!!!
15. jún 2015

kolombo

Ešte naposledy,ja sa tu bavím o psích výkalov,ktoré sú zdrojom nebezpečných ochorení.Treba si to hlavne prečítať u odborníkov ako sú hygienici.Je pravda,že pokuta za voĺne pusteného psa ako je čivava je blbosť.Na druhej strane,výbehy pre psov sú,ale určite ich treba vylepšiť.Myslím,že pán Bročka na tom pracuje a dúfam,že na budúci rok,budú pri cestách na výbehoch oplotenia..Ale je jasné,že nemôžu byť pri každom činžiaku.Ja mám tiež psa,ale púšťam si ho až na poli a zatial mi ho nikto nezastrelil.Netreba sa jedovať,ja som tiež dostal pokutu od MP.Dobrú noc.
15. jún 2015

pejo

Ten stav sa vôbec nezlepšil, výkaly sú aj naďalej na miestach, kde si vykonávajú svoju činnosť títo policajti ... by ma zaujímalo, koľko z tých pokút bolo za voľne pustených psov a koľko za výkaly. Ale často mi to príade ako šikana zo strany mesta, keď psíčkar nemôže mať voľne pusteného svojho psa, hoci ide o malé plemeno. Človek si platí dane za psa a neviem čo takého robí mesto pre to, aby sa zlepšil život psa v tomto meste. Mesto ma okráda na daniach za psa a potom mestská polícia ešte vypýta výpalné za to, že mám pusteného psa. Človek ozaj s tým psom nemá kam chodiť, aby ho mohol mať pusteného bez obáv, že mu ho zrazí auto. Alebo keď nejaký blázon nastraží otravu pre psa na oficiálnom výbehu, alebo keď stará pani kričí okolo obeda z okna, že pes šteká, že jej to vadí .... v tomto meste je toľko chorých ľudí a toľko zloby, až je to na nevydržanie. Ale doteraz aspoň policajti psíćkarov nešikanovali. Keď má pes hnačku a tečie z neho riedka voda, asi ťažko sa to dá zobrať do nejakého sáčika, ale to nikoho netrápi. Ľudský prístup zlyháva, psi tu nemajú žiadne práva ... ale to pochopí len psíčkar so srdcom.
15. jún 2015

kolombo

Pardon,ešte odpoviem.Ja ako psíčkar a je nás veľa,nosíme malé lopatky,tiež aj niekto noviny ako som videl.Takže nemáme problém zobrať povedzme aj hnačk.Mám dve deti a skočia hocikedy do trávy....A myslím aj na druhých.Treba sa snažiť rešpektovať aj druhých aj keď mi to nie je najlepšie.Aj po mne kričala pani,že pes jej vadí keď šteká.Tak som išiel ďalej a hotovo.Na poli a na výbehoch tam môže štekať koľko chce.Treba sa poprechádzať po uliciach a sám uvidíte,že je to moc lepšie.Zákon je na to,aby sa rešpektoval.Pred dvomi týždňami som dosatal pokuta za pás 20€.Tiež zbytočné,ale mal som byť pripútaný!A to mám nadávať na policajtov?Je to ich robota.Viete koľko ľuďom aj psíčkarom sa páčia civilné hliadky?Hlavne mamičky s ďeťmi to cenia.Prajem Vám pekný večer.
15. jún 2015

pejo

Púšťať psa na poli nie je riešenie, lebo ozaj sú prípady, kedy na poli bol zastrelený pes, alebo tam bola rozhádzaná otrava. A medzi poľovníkmi sú ľudia, ktorí si radi počkajú, keď sa pes vzdiali od svojho pána, aby ho mohli odstreliť. To je tiež skúsenosť, kedy to jeden poľovník povedal. Pre psov majú byť zriadené adekvátne výbehy, pekne ohradené, pokosené, udržiavané a hľavne rozsiahle .... ale čo by som chcel, keď radšej sa stavajú parkoviská na úkor zelených plôch. A viem, že hnačkovitý exkrement sa dá zobrať, ale keď je to ozaj len voda, to nezoberie ani lopatka, a ak to padne do nejakej vysokej trávi, tak to je tiež problém odtiaľ vydolovať .... škoda, že sa tráva nekosí častejšie. Pekný večer aj Vám.
23. jún 2015

mato

pejo: vyhovorky a stale len vyhovorky.ze vas to aj bavi vymyslat si stale nieco ako sa neda , nejde a ani nepojde. jednoducho tie zasrane hovna po svojom psovi zberaj a smitec. fakt sa neda na travu uz pomaly ani stupit,vsade je humus.
23. jún 2015

Palcino Čavojský

Páni, ak ste si všimli, môj podnet bol o niečom inom: nie som proti civilným hliadkam, nie som ani proti tomu, aby psíčkar mal povinnosť zbierať po svojom psovi exkrementy (bodaj by tak robili aj mamičky, ktoré nechajú vykajať svoje dieťa niekde na okraji ihriska), Nepáči sa mi len to, že tieto civilné hliadky (tak ako to vo svojej odpovedi aj uviedla osoba z MsP) sú naladené len na jeden problém - exkrementy po psoch. Pritom tu máme neporiadok z rôznych nápojov, potravín cigariet... neverím, že by policajti neboli schopní dohliadnuť na niekoho, kto si otvorí celofán na bagete, aby ho upozornili, že to nemá hádzať na zem. ...
21. september 2015

pejo

presne ako som predpokladal ... som dávno tvrdil, že mestské hliadky v civile sú nezákonné .... http://trnava.sme.sk/c/7988525/hliadky-v-civile-z-ulic-stiahli.html

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania