Ničenie chodníka vozidlami stavby

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Igo 11. októbra 2015

Na ulici Johna Dopyeru používajú vozidlá stavby prechod pre chodcov a priľahlý chodník ako výjazd z cesty na pozemky, cez ktoré dovážajú materiál k rozostavaným domom o niečo ďalej na rovnakej ulici. Denne tade chodia napr. ťažké nákladné autá plno naložené stavebným materiálom. Už teraz je chodník, ktorý bol skolaudovaný len cca 3 roky dozadu, prevalený a na obrubníku a ceste sa prejavuje poškodenie, keďže neboli vyhotovené, aby znášali takúto záťaž.
Pokiaľ urýchlene nedôjde k zamedzeniu tejto činnosti, pešia komunikácia bude zdevastovaná úplne.

13. október 2015

Dimco

Tento problém je v celej tejto lokalite ako takej. Stavebné mechanizmy totiž na Slovensku nimto nekontroluje a nepokutuje (napríklad aj pri ppvinnosti očistiť zablátené vozidlo pred výjazdom na komunikáciu). Neviem ako by mesto mohlo tomuto zabrániť, skôr by som to videl na kompetenciu PZ SR, tých to na druhú stranu nezaujíma a človek sa môže sťažovať koľko chce.
22. október 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stavebný úrad vykonal 12. 10. 2015 na Ulici Johna Dopyeru v Trnave miestne šetrenie a na základe zistených poznatkov uvádza, že betónové cestné teleso v celom rozsahu cesty je plynulo prejazdné a nepoškodené. Lokálne sa zistili po trase len povrchové narušenia cestných obrubníkov a cestnej prídlažby z betónových tvárnic, ktoré nie je problém pri vážnych poškodeniach dodatočne vymeniť. Celkovo však tieto povrchové narušenia nijako nebránia bezpečnému prejazdu vozidiel na danej ulici. Nakoľko v danom úseku nie je osadené žiadne dopravné značenie zakazujúce alebo obmedzujúce prejazd nákladných vozidiel k stavbám rodinných domov, nie je možné zo strany Mesta Trnavy zakazovať prejazd a zásobovanie stavieb stavebným materiálom. Mesto Trnava chce umožniť aj ostatným stavebníkom v danej lokalite, aby svoje stavby plynulo dokončili, bez dopravných obmedzení. Po dokončení stavebnej činnosti v tejto lokalite Mesto Trnava ako správca miestnej komunikácie skontroluje stav komunikácie a drobné závady odstráni.

Odbor stavebný a životného prostredia
30. október 2015

Igo

Prečo tieto vozidlá nepoužívajú existujúcu cestnú komunikáciu? Pri ostatných existujúcich stavbách v tejto štvrti nebol štandard sprístupňovať stavbu z oboch strán (od vozovky aj od pozemkov z opačnej strany).
Pokiaľ je vážny dôvod sprístupniť pre vozidlá aj opačnú stranu stavby, prečo nepoužívajú na výjazd existujúcu poľnú cestu paralelnú s cestou Johna Dopyeru a musia ničiť komunikáciu pre peších?
Veľmi podobný prípad sa riešil tu https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/21050/dalsia-cesta-na-kamennej, kde autá tiež využívali paralelnú cestu a chodili cez prechod. Ako to, že sem pribudli zábrany, hoci tiež "v danom úseku nie je osadené žiadne dopravné značenie zakazujúce alebo obmedzujúce prejazd nákladných vozidiel k stavbám rodinných domov"?
18. november 2016

Juraj

Zničený chodník pri prechode na J. Dopyeru
Nákladné autá vyvážajúce hlinu na priľahlý pozemok používajú ako výjazd z vozovky prechod pre chodcov, namiesto toho toho, aby chodili po poľnej ceste súbežnej s ulicou J. Dopyeru. Postupne sa celý chodník prevalil, vznikla jama, ktorá je zaplnená vodou a blatom a prechod je pre chodcov nepoužiteľný. Stavebník zabezpečil čistenie vozovky, nerieši to však problém so zničeným a znečisteným chodníkom, ktorého poškodenie sa s každým dňom zväčšuje.
19. november 2016

Peto

Podla katastralnej mapy su to sukromne pozemky pani Hojovej, na ktorej meno su pisane vsetky pozemne komunikacie v danej lokalite. Cize mesto s tym asi nic nema. Alebo predsa?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania